Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.03.2012, 10:26:37
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 3.764
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iRoDiOn Vezi mesajul
Scopul vietii crestine este dobandirea vietii vesnice in comuniune cu Dumnezeu prin Hristos.
Iar acesta problema "Ce sa fac sa ma mantuiesc" este des intalnita, si foarte abordata. Insa la biserica cand se citeste Evanghelia, mai precis pericopa evanghelica: "Cel ce vrea sa-mi urmeze Mie, sa-si i-a crucea si sa vina dupa Mine" mesaj ce se adreseaza monahilor pt. ca s-au lepadat de acesta viata pacatoasa.
Acum, eu as vrea sa stiu cum pot sa ma mantuiesc in LUME, cu o viata de familie. Nu vreau sa ma 'izolez' pt. ca nu am acesta chemare si vreau sa-mi intemeiez o familie. Asadar ce pot face eu, ce viata sa duc, ca sa pot sa ma mantuiesc? dupa ce 'schite' ar trebuii sa-mi ghidez eu viata, pt. ca viata mea sa fie placuta lui Hristis?
NU vreau sa devin 'monah in lume' ..

Acestea fiind spuse, sper sa primesc niste raspunsuri plauzibile.

PS: Dvs. ce 'pravila' faceti zilnic, pt ca eu nu am idee, si as vreau sa ma ghidez si sa-mi formulez o idee despre pravila zilnica.
"Luarea crucii" zilnic, asumarea vieții de creștin și urmarea lui Iisus nu este doar datoria monahilor, ori a celor ce se izolează de societate; ci datoria oricărui creștin. De altfel, izolarea monahală nu atrage automat după sine izolarea de ispite și păcat; multele cazuri de păcate grele în rândul călugărilor o dovedește cu prisosință.

Aceeași întrebare sinceră a pus-o și temnicerul din Filipi:

" Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?" (Fapte 16,30 - versiunea ortodoxă)

iar sfântul apostol Pavel i-a dat un răspuns pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător și suficient:

"Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta" (Fapte 16,31)

Nouă nu ni se cere altceva decât acestui om. Desigur, această credință reală în Domnul Iisus va fi însoțită de fapte vrednice, așa cum a spus El Însuși cu o altă ocazie:

16. Și, iată, venind un tânăr la El, I-a zis: Bunule Învățător, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?
17. Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viață, păzește poruncile. (Matei 19)

Iată că ai deja două repere simple, autorizate de Cuvântul lui Dumnezeu, nu trebuie decât să le dai curs. Domnul să-ți ajute!

Last edited by osutafaraunu; 21.03.2012 at 10:28:53.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 21.03.2012, 11:08:57
myself00 myself00 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 10.03.2012
Locație: Câmpulung muscel
Religia: Ortodox
Mesaje: 650
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru myself00
Implicit

dar cine îți sugerează că pentru a-ți salva sufletul trebuie să fii tuns în monahism...!
aceasta este o chemare!
atât căsătoria cât și monahismul sunt căii de mântuire...!
uite un video..!
însă claritatea lasă de dorit...
http://video.google.com/videoplay?do...11917928740812

Doamne ajută neputinței noastre!
Reply With Quote
  #3  
Vechi 22.03.2012, 10:24:58
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
„Și, iată, venind un tânăr la El, I-a zis: Bunule Învățător, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?
Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viață, păzește poruncile.” (Matei 19)
Totuși, aceste versete au o continuare, nu se termină aici. Când tânărul a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din tinerețea mea”, Domnul i-a răspuns să-și vândă averea și s-o dea săracilor, iar apoi să-I urmeze Lui. Și în felul ăsta ne întoarcem la întrebarea care privește lepădarea de sine în lume.

Părintele Galeriu repeta adesea o altă vorbă a Domnului: „Pe acestea să le facem și pe celelalte să nu le lăsăm”. În lume mântuirea se caută trăind în Biserică și în familie. Participarea la viața Bisericii, ca mădular viu al ei, este mântuitoare, pentru că Biserica e chiar Trupul lui Hristos cel înviat. Comuniunea cu El (mântuirea) aici (în Biserică) se poate împlini deplin, iar pentru asta din partea noastră se cere o perpetuă despărțire de păcat, adică lepădare de sine.

De asemenea, și viața în familie presupune mereu lepădarea de sine. Trebuie să învățăm să trăim pentru ceilalți și prin ei, să le înțelegem nevoile și să ne străduim pentru mântuirea lor. Lepădarea de sine când trăiești în lume nu presupune renunțarea la toată averea, ci folosirea ei în scop mântuitor. Nu ne cere Domnul să ne lăsăm copiii să moară de foame, ci să le dăm pâine. Dar întotdeauna trebuie să înțelegem și să punem înainte voia lui Hristos, nu pe a noastră, căutând mai presus de orice împărăția cerurilor, nu confortul și plăcerile lumii.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 22.03.2012, 10:27:49
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

"Cine va voi să-și mântuiască sufletul, îl va pierde; iar cine-și va pierde sufletul său pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va mântui".

(eu inca nu m-am lamurit exact cum vine asta, dar poate altii se vor descurca mai bine. am mai scris despre asta undeva dar nu s-a uitat nimeni : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...562#post435562)

Last edited by fallen; 22.03.2012 at 10:30:30.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 22.03.2012, 13:03:26
Doriana Doriana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.612
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
"Cine va voi să-și mântuiască sufletul, îl va pierde; iar cine-și va pierde sufletul său pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va mântui".
Dar de unde ai luat aceasta traducere, caci in Biblia sinodala scrie asa:

"Căci cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va scăpa. " Marcu 8:35

sau

"Că cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde; iar cine își va pierde sufletul pentru Mine îl va afla. " Matei 16:25
Deci nu e vorba de mantuirea crestina aici, ci de omul care in incercare poate sa se lepede de Hristos ca sa-si salveze sufletul, adica viata. Iar Hristos ii reconamda sa accepte mai bine moartea sau prigoana, decat sa se lepede, caci daca sufera pentru Hristos, El ii promite viata fara sfarsit, deci eternitatea sufletului.

E un paradox aici: omul crede ca isi poate scapa sufletul lepadandu-se de Hristos, dar astfel ii va asigura o moarte mai rapida. Pe cand daca este dispus sa moara pentru Hristos, Hristos ii asigura viata vesnica.

Si nu numai in prigoana alearga omul sa-si scape sufletul, ci si in viata de zi cu zi il ingrijeste tare, imbuibandu-l cu bunatati si asigurandu-i confort maxim. Ori aceasta umblare dupa salvarea sufletului din suferinte indeparteaza paradoxal sufletul de Hristos, care a fost un om al durerilor si cunoscator al suferintei. (Isaia 53:5). Sufletului trebuie sa ii dam exact cat ii trebuie ca sa poata trai; ce este peste este rasfat. Iar orice rasfat duce la razvratire si pierderea sufletului.
__________________
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 22.03.2012 at 13:22:37.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 22.03.2012, 13:19:13
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Cuvântul „suflet” (suflare) are aici și înțelesul de „viață”. Iată explicațiile Părintelui Anania la aceste versete:

„Bogat în conținut, cuvântul grecesc psyhé însumează înțelesurile de: suflet, viață, persoană. Ca și în textul din 10, 39 (vezi nota), sensul cuvântului viață este aici dublu, ceea ce s'ar traduce astfel: Cel ce ține cu orice preț să-și salveze viața, acela își va pierde sufletul; iar cel ce-și va pierde viața pentru Mine, acela își va salva (mântui) sufletul. În această lumină trebuie înțeles versetul următor, concluziv. (În literatura română, sintagma eminesciană „viața sufletului meu“ nu este un pleonasm; Cartea Facerii (2, 7) îl definește pe omul creat de Dumnezeu eis psyhèn zõosan, adică „întru suflet viu“, persoană unică și irepetabilă, dotată cu conștiință de sine).”
Reply With Quote
  #7  
Vechi 22.03.2012, 13:23:31
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Cam asa ne-a zis si noua la slujba.

Pai si atunci de ce a dat parintele Boca acele explicatii?

http://www.scribd.com/doc/48261584/A...lea-Imparatiei :

"Sufletul are și el o parte pătimașă, care, prin negrijă, nărăvin-du-se cu viața cea trupească, așa se învoiește și se leagă de tare cu plăcerea din lumea aceasta, încât n-ar mai vrea să-i moară trupul, ci ar vrea să fie veșnică viața aceasta vremelnică."
(...) "Și totuși n-am scăpat de curse, căci sunt unii care-și curățesc sufletulde patimi prin multe ostenele - și sufletul are patimile lui: părerea,slava deșartă și mândria - iar dacă scapă de aceste bucurii mincinoase, dăruindu-le Dumnezeu în schimb adevărate bucurii duhovnicești, cad în primejdie de a se îndrăgosti așa de tare de propriul lor suflet, pentru faptul că se face curat, încât sufletele lor se sting și se pierd. Bucuria neînfrânată, chiar cea pentru daruri cu adevărat duhovnicești, te poate face să uiți că încă n-ai ieșit cu totul din împărăția ispitelor."
(...) "Evanghelistul Ioan prinde tocmai această a treia treaptă a luptei cu sine însuși după cuvântul Domnului, care zice:"Cine-și iubește sufletul său îl va pierde; iar cine-și urăște sufletul său, în lumea aceasta, îl va păzi spre viața veșnică . Deci, de-am străluci duhovnicește ca soarele, ceea ce la puțini se întâmplă, de una sa ne ținem: că nu suntem din lumea aceasta și nu trebuie țintuită "aici" dragostea noastră. Când ajungem, la o atare socoteală cunoi înșine, atunci dragostea lui Dumnezeu ne arde, și arde și piedeca a doua din calea întoarcerii noastre Acasă..."

Last edited by fallen; 22.03.2012 at 13:34:32.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 22.03.2012, 14:58:02
Doriana Doriana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.612
Implicit

Ce vrea sa spuna pr Arsenie Boca este simplu: sufletul nostru sufera de multe patimi din cauza pacatelor in care ne-am nascut si traim. Mantuirea inseamna tocmai mantuirea (salvarea, curatirea, scoaterea) sufletului din aceste patimi, pentru ca omul sa ajunga la indumnezeire, adica sa fie asemenea lui Hristos. Deci prin harul primit in urma jertfei lui Hristos pe cruce, primim puterea de a ne curati de aceste patimi si a deveni din ce in ce mai asemanatori sfintilor si lui Dumnezeu. Si aceasta se numeste mantuire.

Iar noi nu trebuie sa ne luptam sa ne scapam sufletul in sensul de a ne pastra patimile intregi, ci sa le lasam sa moara salvandu-ne sufletul.

De ce folosesc parintii un limbaj atat de arhaic si complicat, si pentru mine e un mister. Predicile spuse astfel suna frumos, dar risca sa ne lase total in ceata.
__________________
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa ma mantuiesc? Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 48 02.06.2010 13:46:38
Demonii cred Adevarul, ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu.SI DEMONII SE MANTUIESC ? gpalama Secte si culte 23 31.05.2010 22:07:54
Ce trebuie sa fac ca sa ma mantuiesc? razvan_m Despre Biserica Ortodoxa in general 0 14.09.2008 19:52:42