Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.09.2012, 13:11:39
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Aș vrea, pe lângă aceste linkuri, și să transmit că nu există nici o națiune sau naționalitate bănățeană, așa cum nu există națiune sau naționalitate ardelenească sau transilvană.
Dumneavoastră puteți să transmiteți orice, înclusiv că Pământul este plat. De fapt, există voci mai credibile decât a dumneavosatră care transmit asemenea fabulații, (vezi the flat earth society) dar asta nu le transformă în realitate.

Realitatea este că bănățeanul de etnie română din teritoriul actual al României are infinit mai multe lucruri în comun cu, să zicem, bănățeanul de etnie sârbă din Banatul sârbesc sau cu bănățeanul de etnie maghiară decât are în comun cu olteanul de etnie română.

Eu când trec frontiera spre Szeged nu simt că am trecut în altă țară - casele arată la fel, satele la fel (mă rog, mai curate și mai îngrijite, cu mai puține gropi în pavaj); dar când trec frontiera spre Oltenia senzația că am trecut în alt spațiu cultural/civilizațional este covârșitoare. Și nu sunt singurul care simte asta.

Banatul și bănățenii nu reprezintă, poate, o națiune în înțelesul clasic al cuvântului, dar reprezintă un spațiu civilizațional, un loc în care oamenii nu s-au agățat de etnie pentru a construi ceva comun, ci de valori.

Și la aceste valori se referea Traian Vuia când deplângea modul în care s-a făcut unirea.

Last edited by MihaiG; 05.09.2012 at 13:13:56.