Citat:
În prealabil postat de UNNOOM
Insa aici este un aspect mai dificil... Dumnezeu (notiunea de Dumnezeu pe care o au oamenii) se schimba in functie de paradigma folosita.
|
Nicidecum, intrucat Dumnezeu nu este o notiune ci are caracter personal fiintial. Astfel in Biserica suntem chemati sa relationam personal cu personele Sfintei Treimi, in Sfintele Taine, comunicarea bidirectionala fiind bazata pe o relatie de filiatie duhovniceasca intru iubire reciproca, adica noi oamenii raspndem iubirii Sfintei Treimi pe care o revarsa parinteste asupra noastra.
Doar un Dumnezeu conceput de oameni in mod rational, conceptual, filozofic poate suferi "schimbari" insa acesta este diferit de Dumnezeul iudeo-crestin (care este "iubire" - I Ioan).
Teologia apofatica specifica ortodoxiei crestine este elocventa in acest sens, vederea duhovniceasca fiind relevanta; caci teologia catafatica (exprimarea in limbaj omenesc a caracteristicilor Adevarului, nu are niciodata pretentia de esuastivitate si nici de substituire a relatiei personale cu Dumnezeu) este derivata subordonat teologiei apofatice.
Doamne ajuta.