În prealabil postat de mirabela
Asa e Zaharia! Acum locuiesc in Germania, dar gatesc tot ca acasa in Ardeal. Desi aici se gasesc 'tot felul din toate felurile posibile', gatesc ca la tara. Ca de exemplu:
- dimineata omleta de ou sau cu lapte, fara ulei, cu putin unt, sau oua ochiuri, salata de rosii si castraveti cu ceapa, slanina si 'zamatisha'(branza de vaca dietetica), paine de casa cu unt si si miere sau 'liptari' (magiun de prune, fara zahar, fiert foarte multe ore la foc mic) si o cana de lapte, etc
- zupa(supa) cu carne de pui, si legume (uneori carnea si legumele le fac tocanita, sau carnea o dau prin faina si ou si apoi o prajesc si cu piure de cartofi cu putin unt, si supa cu legumele o fac ciorba aita cu smantana)
- cirobe de legume (de post) de varza, de cartofi, fasole verde, fasole uscata (cu mult cimbru), de gulii, de rosii, de ardei umpluti, etc sau ciorbe de dulce aite, dulci sau acre(fie bors sau zama de varza sau lamai), sau ciorbe fara carne(sau cu putina slanina afumuta si acoperita din belsug cu boia dulce) cu iaurt sau smantana cu spanac, salata verde, urzici, etc.
- tocanita de cartofi, de legume, ghicevi de legume, sarmale de post, etc sau mancarea mea preferata 'papa de porodici'( mancare de ceapa, ardei si multe multe rosii si cu lapte), papricas, gulas. Se pot gati si tocanite cu carne fara ulei la foc mic.
- sarme traditionale sunt cu pasat si cu o bucatica de slana in fiecare sarma(sarmale)
- desert: mere coapte, nuci, seminte de bostan, placinte pe tigaie cu zamatisha, placinte la cuptor cu prune, mere, varza, branza, sau sucituri cu zamatisha sau mere cu scortioara, compot de mere, ioiiiii si preferatul meu, cucuruz uscat, si smicurat fiert multe oreee in apa si cu putin zahar( nu mult, ca era scump, imi zicea bunica, Dumnezeu s-o ierte!), etc
Asta e doar o parta din mancarea ce se gateste la tara. Se poate manca si sanatos! Multi spun ca nu au ce manca dimineata, mezelurile fiind cele mai practice, dar sunt cele mai nocive, la fel si zaharul.
De Ignat se taie porcul, si nu se gusta nimic pana la Craciun(acu se gusta, multi nu mai tin post), astfel se fac carnati, maios, caltabos, sangerete( nu mananc asa ceva), caltabos pentru sarmale, jambon si oase si slana la afumat.
Doamne ajuta
|