Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 12.03.2013, 20:55:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Asa e Zaharia! Acum locuiesc in Germania, dar gatesc tot ca acasa in Ardeal. Desi aici se gasesc 'tot felul din toate felurile posibile', gatesc ca la tara. Ca de exemplu:

- dimineata omleta de ou sau cu lapte, fara ulei, cu putin unt, sau oua ochiuri, salata de rosii si castraveti cu ceapa, slanina si 'zamatisha'(branza de vaca dietetica), paine de casa cu unt si si miere sau 'liptari' (magiun de prune, fara zahar, fiert foarte multe ore la foc mic) si o cana de lapte, etc

- zupa(supa) cu carne de pui, si legume (uneori carnea si legumele le fac tocanita, sau carnea o dau prin faina si ou si apoi o prajesc si cu piure de cartofi cu putin unt, si supa cu legumele o fac ciorba aita cu smantana)

- cirobe de legume (de post) de varza, de cartofi, fasole verde, fasole uscata (cu mult cimbru), de gulii, de rosii, de ardei umpluti, etc sau ciorbe de dulce aite, dulci sau acre(fie bors sau zama de varza sau lamai), sau ciorbe fara carne(sau cu putina slanina afumuta si acoperita din belsug cu boia dulce) cu iaurt sau smantana cu spanac, salata verde, urzici, etc.

- tocanita de cartofi, de legume, ghicevi de legume, sarmale de post, etc sau mancarea mea preferata 'papa de porodici'( mancare de ceapa, ardei si multe multe rosii si cu lapte), papricas, gulas. Se pot gati si tocanite cu carne fara ulei la foc mic.

- sarme traditionale sunt cu pasat si cu o bucatica de slana in fiecare sarma(sarmale)

- desert: mere coapte, nuci, seminte de bostan, placinte pe tigaie cu zamatisha, placinte la cuptor cu prune, mere, varza, branza, sau sucituri cu zamatisha sau mere cu scortioara, compot de mere, ioiiiii si preferatul meu, cucuruz uscat, si smicurat fiert multe oreee in apa si cu putin zahar( nu mult, ca era scump, imi zicea bunica, Dumnezeu s-o ierte!), etc

Asta e doar o parta din mancarea ce se gateste la tara. Se poate manca si sanatos! Multi spun ca nu au ce manca dimineata, mezelurile fiind cele mai practice, dar sunt cele mai nocive, la fel si zaharul.

De Ignat se taie porcul, si nu se gusta nimic pana la Craciun(acu se gusta, multi nu mai tin post), astfel se fac carnati, maios, caltabos, sangerete( nu mananc asa ceva), caltabos pentru sarmale, jambon si oase si slana la afumat.



Doamne ajuta
Topicul nu este numai de discutie,asa cu sugestii pt perioada de post ci mai ales cu solutii,topicul ofera si retetele.
Eu,una sunt interesata de retete traditionale din Transilvania sau Moldova,in special Bucovina.
Am auzit de "papa de porodici" dar cum se face ?
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26