Citat:
În prealabil postat de laurastifter
În mesajul anterior, m-am referit doar la faptul că acei creștini, care sunt persecutați pentru credință, cred în dogmele fundamentale (se închină Aceluiași Dumnezeu Treimic și cred că una dintre Persoanele divine S-a întrupat, S-a sacrificat și a înviat pentru noi).
|
Pretinzi că nu relativizezi Ortodoxia dar tocmai asta faci. Și asta pentru că pentru a fi creștin nu este suficient să "crezi" în acele dogme ale Bisericii, ci trebuie efectiv să faci parte din Biserică, să ai pe Duhul Sfânt, să ai Sfinte Mistere și să te raportezi corect la ele, adică ortodox, să fii cu adevărat un membru al Bisericii. Acei
așa ziși creștini, despre care am convingerea că Dumnezeu are cumva grijă de ei chiar dacă sunt în afara Bisericii lui Hristos și chiar dacă se aruncă în tot felul de acțiuni religionare pentru "răspândirea religiei" fără ca ei înșiși să aibă cu adevărat un creștinism temeinic, pot fi considerați cel mult la nivel de catehumeni, majoritatea dintre ei. Să fie numiți creștini este pur și simplu prea mult, ei nefăcând parte din Biserica lui Hristos, neavând recunoașterea și binecuvântarea Bisericii Ortodoxe. Că se autointitulează creștini este strict problema lor, dar neavând recunoaștere din partea Bisericii, nefiind în comuniune cu Biserica Ortodoxă nu pot fi numiți creștini; chiar recent am auzit că și-a mai deschis unul un cult în locașul unui fost garaj în SUA și și-a pus o pancartă că acolo la el este "Biserica lui Dumnezeu Apostolică"; individul este fervent studios al Bibliei, doarme și noaptea cu capul pe Biblie și se prezintă lumii ca adevăratul și legitimul succesor al apostolilor lui Hristos.
Citat:
(...) ei n-au avut ocazia de a aprofunda și de a compara învățăturile diferitelor confesiuni creștine, ...
|
Dar cine a spus că Biserica lui Hristos ar fi o sumă de învățături religioase? Eu nu am auzit nici pe Hristos, nici pe apostoli, nici pe sfinții părinți, nici vreun sinod legitim să spună așa ceva sau să se limiteze doar la atât. Pe de altă parte, nu există confesiuni creștine; există Biserica lui Hristos, și ceilalți din afara ei.
Citat:
Totuși, în simplitatea credinței lor, ei își riscă viața, mergând chiar până la sacrificiul suprem, din dragoste pentru Dumnezeul nostru Iisus Hristos! Nu-L reneagă din lașitate, ci-L mărturisesc cu demnitate și curaj, conștienți fiind că... în orice clipă, pot plăti cu viața devotamentul lor față de Domnul.
|
Asta nu știm noi de ce sunt unii omorâți iar alții fac sacrificii. Ceea ce ai spus mai sus este judecată speculativă, dumneata nefiind cu adevărat în cunoștință de cauză cu privire la resorturile adevărate pentru care se întâmplă acele lucruri. Nu orice autoiluzionat care se aruncă cu capul înainte este neapărat și un autentic mărturisitor al lui Hristos.
Citat:
(...) Exact aceasta este, cred, situația creștinilor prigoniți în zilele noastre pentru credință și, ducând raționamentul mai departe, aceasta este situația oricărui creștin eterodox care-L iubește în mod sincer și profund pe Dumnezeu și înțelege corect adevărurile ce țin de esența creștinismului (Sfânta Treime și Întruparea lui Hristos).
|
Din nou faci speculații și supoziții nefundamentate. Nu ai dumneata de unde să știi cât de profund sau de neprofund "iubesc" respectivii.
"Creștinii" heterodocși nu au recunoașterea Bisericii Ortodoxe.
Nu am auzit pe nimeni să spună că esența creștinismului s-ar reduce la două dogme. Mai mult, nu tot ceea ce li se pare unora că intră sub spectrul creștinismului face parte din Biserica lui Hristos. Creștinii Ortodocși nu fac parte din religia creștină, ci din Biserica lui Hristos. Iar esența Bisericii, asupra căreia nu cred că avem nici eu și nici dumneata cădere să ne pronunțăm, este cu mult dincolo de "credința" în două dogme. Acest reducționism, acest minimalism teologic și doxologic este străin de viziunea cea adevărată a Bisericii lui Hristos. Repet, nu neg că ochiul lui Dumnezeu îi vede și pe acei așa ziși creștini și că nu are grijă de ei în felul în care numai El știe, dar asta nu înseamnă că ortodocșii sau cei care se pretind că ar fi ortodocși au dreptul să minimalizeze Biserica, gnoza și credința creștină ortodoxă.
Citat:
(pentru mine, cuvântul "creștin" desemnează o persoană care, indiferent din ce confesiune face parte, crede măcar în Dumnezeul Cel adevărat, neavând cine știe ce erezii antitrinitare sau hristologice)
|
A fi creștin nu se reduce la a "crede" două dogme. Această teză este străină Bisericii Ortodoxe.