![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sfîntul Nicodim Aghioritul - Deasa Împărtășanie
”Dar fiindcă suntem oameni trupești și slabi și ne întinăm cu multe păcate, Dumnezeu ne-a dat diferite jertfe spre iertarea păcatelor, pe care dacă I le aducem Lui, ne curăță și ne fac vrednici să ne împărtășim. Astfel, milostenia este jertfă, care curăță pe om de păcate. Este și altă jertfă mântuitoare, spre iertarea păcatelor despre care zice proorocul David: "Jertfă plăcută lui Dumnezeu este duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi". Dacă acest fel de jertfe aducem lui Dumnezeu și dacă avem, ca oameni, oarecare mici greșeli, putem să ne apropiem de Sfânta împărtășanie, cu frică, cu cutremur și cu umilință, așa cum s-a apropiat de Hristos, femeea ce avea curgere de sânge, plângând și tremurând. Pentru că este și păcat de moarte, este și păcat nu de moarte și păcat pentru tămăduire. Totuși pocăința cea adevărată pe toate le poate tămădui. ”