Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #32  
Vechi 06.10.2013, 01:45:02
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
"O memorie a Raiului înscrisă în codul genetic" sunt defapt cuvintele părintelui Ghelasie Gheorghe, starețul mănăstirii Frăsinei, pentru mine un sfînt. Pentru tine? Dacă n-ai citit nimic de el, caută-l pe youtube pentru început.
Amestecăm lucrurile, frate. Rău de tot.

Uite ce cred eu:
Nu puțini oameni înduhovniciți, în momentele când s-au îmbătat cu părerea de sine, ca tot păcătosul, au omis că Duhul Sfânt le dă harul preoțesc și harul cel pentru monahi, în vederea celor duhovnicești iar nu lumești și științifice.
Pentru a ajunge vas ales al Duhului, monahul, precum știm, are de trecut prin multe nevoințe. O știm amândoi. Monahul începător, care se crede deja mare în virtute (cum se mai întâmplă) e învățat de bătrânii îmbunătățiți din obște și din afara ei că, vorba unui astfel de gheron "să nu-L grăbim pe Dumnezeu". Mulți ani trec până deprinde monahul lupta cea duhovnicească și ajunge ostaș brav în războiul duhovnicesc. Ești de acord, sper.

Ei bine, cum i-ar șade unui începător sau unui om de știință să vină la un gheron și să îi dea povețe în privința celor duhovnicești? Sper că ești de acord cât de nepotrivit ar fi asta.

Acum, frate, privește și dincoace: un om de știință a petrecut și el zeci de ani de nevoință, poate mult mai grea decât fericita nevoință a liniștirii. Are și savantul războiul lui, foarte greu și foarte complex, care se duce pe tărâmul sufletului, al minții, al caracterului etc. Când, sub harul Domnului, care voiește să Îi cunoaștem Creația (legile pe care Domnul le-a pus în Zidire, mecanismele etc.), savantul face o descoperire, consideră asta un mare dar de la Dumnezeu, o răsplată a muncii lui în slujba căreia deseori și-a sacrificat mii de plăceri, satisfacții lumești, sănătatea, ba chiar și familia (că e greu înțeles și acceptat de soție și copii etc.).

Și acum vine unul, care habar n-are cum e cu războiul savanților, și, uitînd de limitele sale și mai ales de sfânta datorie pentru cele duhovnicești, scoate perle ca aceea pe care ai citat-o.

Rău fac oamenii când se cred Dumnezeu.
Rău consider că fac monahii când, indiferent de măsura lor duhovnicească, se amestecă unde nu le fierbe oala, ținînd lecții (științifice!) savanților. Dar monahii adevărați nu fac asta.

Nu puține prostii și bazaconii am auzit că au fost puse pe spinarea unor monahi și chiar sfinți.

Câte prostii pseudomedicale nu s-au pus în gura Părintelui Arsenie, de pildă.
Dacă într-adevăr, un duhovnic prețuit, considerat de unii sfânt, a afirmat bazaconii în raport cu cunoașterea științifică, asta are un tâlc anume. Nu voiesc să comentez. Dar bazaconia rămâne bazaconie, oricine a emis-o (dacă e spus-o, într-adevăr).

Argumentul autorității (autoritatea duhovnicului în ... genetică???) pe care l-ai folosit din lipsă de argumente potrivite și, în fond, din carențe de onestitate, nu îți face, frate, cinste. M-aș bucura ca pe viitor să nu mai faci manevra asta.
Reply With Quote