Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.06.2015, 16:37:04
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Da, dar aceleasi imbogatiri se pot observa si in alte religii, nu numai in crestinismul ortodox. De aceea ziceam ca n-ai cum sa cunosti care este adevarata. Faptul ca pentru persoana proprie, religia ta este de un adevar absolut si simti asta prin suflet si trup, este alta treaba. Dar aceeasi motivatie o au si alti oameni, de religie diferita.
Dacă ai cunoaște un strop din experiența creștinului ortodox, ai înțelege că nu e vorba despre motivație și religii, despre teorii și concepții etc. Astea nu sunt treburi care țin de convențiile intelectuale, de preferințe și gust etc.
Impresia că toate religiile sunt înșirate în același plan și că sunt aceeași Mărie cu altă pălărie vine doar din necunoaștere. Ai auzit și tu pe la școala ateistă pe care ai absolvit-o, pe la teveu, prin baruri și prin marea presă lumească ideea asta cu egalitatea dintre religii și, dintr-un spirit "obiectiv" și dornic de "adevăr" ai sărit s-o îmbrățișezi. Numai că te-ai cam grăbit, nebănuind că ai îmbrățișat o minciună, o pânză artificială scornită din mintea unor alți viețuitori pe orizontală (unii destul de mlădioși și sâsâitori,ce-i drept) care au destule motive să o țeasă la nesfârșit.
Nu știi, nu cunoști și nu simți, pentru că nu ai experiența concretă a vieții în Biserică.
Dar dacă, prin Harul Domnului, ți s-ar lua perdeaua de preconcepții străine de pe ochi și nu ai mai fi orb, atunci te-ai mira și, cu o anumită durere pentru semeni și pentru propria ta viață de mai înainte, te-ai întreba: dacă așa este Adevărul, de ce eu nu L-am cunoscut până acum? Și de ce atâția oameni încă nu Îl cunosc și nici nu Îl vor cunoaște vreodată?
La aceste întrebări și la multe altele vei primi atunci răspunsuri pe măsura puterii tale de înțelegere și a folosului de care te vei bucura tu și cei care sunt în vreo relație cu tine, direct sau indirect.
Deocamdată însă ești în afara cestiunii și, desigur, te simți bine așa pentru că te-ai obișnuit cu condiția orbului și cu obrăznicia cu mască politicoasă a necredinciosului ateu. Dar înțelege că sunt și lumi mai cuprinzătoare gătite pentru om! În Casa Tatălui nostru multe lăcașuri sunt... Ți-o spune unul care a cunoscut și el temnița întunericului, cândva și care nu s-ar întoarce în ea pentru nimic în lume.
Dincolo de faptul că necredincioșii doar mimează logica și bunul simț, întrucât nu le pot duce niciodată mai departe de unele limanuri ale raționalismului împietrit, ai putea cugeta într-o clipă de îndoială de sine că, atunci când unul îți tot repetă în baza experienței atât a orbirii cât și a luminii că ești orb, se cuvine să verifici cu atenție ipoteza. Noi cei care am început să deslușim ceva prin pâclă, așa am făcut. Așa facem și azi când scrutăm întunericul căruia i-am aparținut și noi cândva și din care am fost scoși prin Mila Domnului.
Caută să crești, pentru a te ridica la oferta Vieții, în loc să zaci în aceeași stare așteptînd la nesfârșit să se micoreze Viața pe măsura ta. A făcut-o, nu-i vorbă, cândva, dar pentru că acea micșorare și golire a avut preț de Sânge și, pentru că mai apoi a fost dăruit Duhul Sfânt, acum nu mai e timp de leneșă nepăsare ci doar de efortul cățărării și al lepădării de moarte prin lepădare de sine. Căci dacă te complaci în sfidarea și bagatelizarea Adevărului, dacă Îl așezi pe Dumnezeu Întrupat în același plan cu oamenii și cu idolii, nu doar că nu ai parte de nespusele daruri ale Lui încă de aici, dar vei primi, după dreptate, acel cutremurător (să nu fie!) "Facă-se voia ta!". Și cum vei simți și gândi atunci când, săltat în planul Veșniciei, vei vedea că voia ta a fost să alegi o veșnică suferință în ciuda Celui Care ședea la ușa ta și aștepta să renunți la satisfacțiile facile ale mândriei?
Nu te cutremură, omule, ceasul morții? Cât de nepăsător (anesteziat, oare?) poți fi față de propria viață dacă privești ceasul acela al sfârșitului fără pic de cutremur, fără pic de speranță... Să arunci la coș o întreagă viață de om doar pentru că îți plăcea cum sună o idee rebelă și seacă... Mă crucesc și, iartă-mă că mărturisesc, spun "Doamne ferește!".
Reply With Quote