![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Statisticile nu spun nimic relevant, nici eu nu am încredere în ele. Singurul mod în care poți compara performanțele unui copil / grup este unul imposibil, anume dacă același copil / grup ar fi făcut matematică 5 ani și dacă ar fi învățat în ultima perioadă materia ca să ia examenul cu notă acceptabilă.
Este de fapt metoda studențească, nu treci un semestru pe la curs după care în sesiune faci rost de cursuri și dacă te ajută intelectul iei 10 la examen după 5 zile de învățat. Acum cîtva timp mi-au căzut în mînă testele de olimpiadă la mate sau nu știu ce evaluare națională din clasa I. Erau compuse de parcă se căutau genii printre copiii de 7 ani. Acum aflu că fracțiile care pe vremea noastră se predau într-a V-a acum s-au băgat în programa de-a II-a. Latină într-a V-a șamd. Păi nici așa, nici să învețe tabla înmulțirii sau la 16 ani. După ce ani la rîndul am fost nevoit să trec prin matematici superioare, după o pauză considerabilă am uitat cum se rezolvă ecuația de gradul 2. Mi-a luat ceva pînă mi-am amintit de delta și de formula rădăcinilor. Cînd am termitat facultatea nu am avut vreo 3 ani de lucru și mi-am căutat orice, indiferent ce. Și la un interviu pentru un job de vînzător la un dealer de telefoane am fost întrebat cum se extrage TVAul dintr-un preț. Și nu am știut. Mi-a zis omul că a întîlnit absolvenți de științe economice care nu au dat un răspuns corect. Chiar, fără ajutor de niciunde și presupunînd că nu vă amintiți de la școală pentru cei care-au termita ISE: Avem un produs care costă 100 de lei, TVAul este de 24%; cît costă produsul fără TVA? Nu scrieți răspunsul aici, nu ăsta e scopul întrebării. Este un exemplu simplu care ne poate pune pe gînduri, că ”matematica de supraviețuire” e mai importantă decît operatorul Nabla, distibuțiile Dirac și transformatele Fourier. Și da, matematica de bază se poate învăța și mai tîrziu, dar nu prea tîrziu.