Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.05.2016, 17:15:36
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Florine, sa-mi fie cu iertare: ma tem ca ai inteles taman invers/rasturnat ce este nous si lucrarea noetica. Exact ce ai scris tu nu este. Eu asa cred, sa ma ierti de franchete.
Mai ales "conceptualizarea experientelor senzoriale" e ceva complet strain de lucrarea noetica. Aceasta, dimpotriva, se leapada de senzorialitate si de conceptualizarea acesteia...

Nous

"Cuvântul nous este de origine greacă și definește conștiența rațională capabilă de investigare și cunoaștere a realității. Nous este intelectul abstract, este funcția superioară a individului capabilă să aducă realitatea în existentă prin reprezentare și descriere lingvistică, să o diferențieze structural și dinamic și să îi caute legile cele mai generale care o caracterizează evolutiv."

Orice structura lingvistica rezulta in urma conceptualizarii unor experiente senzoriale, fara exceptie.

----------------------

Atentia la care se face referire are ca obiect/subiect un inteles rezultat in urma unei cunoasteri noetice/rationale.

Atentia devine "subtire" in urma ajustarii concentrarii prin familiarizarea cu obiectul/subiectul focalizarii.

Budismul desemneaza acest fenomen psihic cu termenul de jhana/dhyana - absorbtie meditativa. Absorbtie, pentru ca mintea pare ca se uneste/este absorbita in subiect/obiect. Interesant de studiat cele patru jhana corespunzatoare diferitelor ceruri paradisiace.

Reply With Quote