![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Despre miezul Persoanei, Eul
=partea a 3-a = Eul generic Eul nu poate fi cunoscut daca nu patrundem adanc in natura lui. Cata vreme nu cunoastem Eul, ramanem in “cele dinafara”, ratacim hranindu-ne cu cele pieritoare. Singura hrana adevarata este cunoasterea Eului. Cel ce o mananca devine nemuritor. Avantajul extraordinar al omului fata de celelalte vietuitoare este capabilitatea exprimarii prin limbaj a eului simtit/innascut. Este firesc ca eul exprimat, “eul conceptual”, mai intai, sa se identifice cu fenomene tranzitorii. Este o etapa naturala in cadrul unui lung proces de evolutie. Calea spirituala presupune angajarea unor exprimari constientizate ale eului innascut. Prin exprimare constientizata se intelege ca atunci cand exprimam “eu merg”, depunem efortul sa concepem un “eu mergator”, nu un “trup mergator”. Exprimarea neconstientizata a eului este un automatism, de cele mai multe ori periculos, pentru ca eul isi revendica tot soiul de posesii, care inevitabil duc la frustrari si conflict. Prin exprimare constientizata, eul innascut capata o forma inteligibila, fie ca este un “eu mergator”, “eu privitor”, “eu rugator”, “eu pacatos”, “eu fricos”, “eu arogant”, “eu cugetator”… Un exercitiu sustinut de exprimare voluntara a eului innascut (ani, zeci de ani), constientizarea si contemplarea neintrerupta a “eurilor conceptuale” in diversitatea atribuirilor sale, in timp, contribuie la formarea unui “eu generic” care apare mintii cu o mare intensitate. “Eul generic” este mult mai intens decat orice “eu conceptual” formulat in relatie cu un anumit fenomen. In context religios, “eul generic” se hraneste cu precadere din formularea unor euri de forma: “eu pacatos”, “eu smerit”, “eu bucuros”, “eu ascultator”, “eu rabdator”,… Formarea “eului generic” reprezinta un progres spiritual notabil. “Eul generic” reprezinta obiectul principal al meditatiei, care este supus contemplatiei catafatice si apofatice. Prin “Eul generic” este acum inteles si propriul eu innascut si eul divinitatii. In relatia Eu-Tu, “Eul generic” este amplificat incomensurabil, patrunzand in toate, cuprinzand toate existentele.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
Cugetari ORTODOXE ! | cristiboss56 | Pocainta | 80 | 02.07.2015 21:05:47 |
Cugetari si Citate Ortodoxe | adorcrysti | Generalitati | 90 | 12.11.2014 21:55:18 |
Cugetari despre Hristos | florin.oltean75 | Generalitati | 55 | 07.04.2012 10:13:01 |
Cugetari de Craciun | florin.oltean75 | Generalitati | 5 | 25.12.2011 20:14:10 |
|