Citat:
În prealabil postat de Trimisul
Cît tupeu poți să ai... ferească Dumnezeu.
Oare nu ai auzit de sfinți care posteau în permanență? De Ioan Botezătorul ai auzit? De proorocul Ezechiel sau de pustnicii plecați în pustie care mîncau cînd și cînd ai auzit? De duhovnici și de călugări care viețuiau în mînăstiri și posteau și lucrau iar de mîncat și băut mîncau doar sîmbăta și Duminica legume și fructe și pîine și puțin vin ai auzit?
Deci ei posteau multe zile non stop sau peste săptămînă L,M,M,J,V și nu i-a făcut nimeni nici cu interpretare eronată, nici proști că cică nu scrie în Evanghelie și nici nu i-a luat nimeni la persiflări că nu a rînduit Biserica.... Păi ei sunt BISERICA!.. iar Dumnezeu le-a dat Har și putere și sfințenie că făceau minuni și vindecări cum nimeni nu făcea și nu putea... Deci călcau ei prin sfințenia lor așezîmintele sfinte și poruncile și rînduielile Bisericești și canoanele? Din contră, ei le respectau cel mai bine.
Dacă pentru tine toate astea nu înseamnă nimic căci de aia mă persiflezi mereu spunînd: ''așa și?'' atunci e problema ta, dar nu îmi spune mie că eu te-am obligat să ții și Luni post spre deosebire de biserică dacă ea a rînduit mirenilor să țină peste săptămînă numai Mi și Vi. Mă bucur că ții măcar atît și nu te oblig să ții mai mult.
Deci dacă tu nu vrei să ții post și Luni asta nu înseamnă că eu sau alții greșesc dacă țin sau că eu sau alții ca mine avem o interpretare eronată.
Asta am spus: cine voiește poate ține mai mult decît fariseii care țineau două zile deci poți ține L,M,V sau L,M,M,J,V sau pe termen lung așa ca sfinții cei mari... dar postul se ține la păcate... și la bucate pentru ca să-ți fie mai ușor să ții la păcate.
Deci cine vrea să se curățească atunci să se roage și să postească pentru că așa iese afară orice drac și orice necurăție, cu rugăciune și cu post, așa că e bine să ne rugăm să putem posti cît mai mult... la păcate!
Bine ar fi dacă am reuși performanța să nu mai facem niciun păcat toată viața! Sigur nu am călca ce a rînduit Biserica ci am da slavă lui Dumnezeu!
|
noi nu suntem la nivelul Sf. Ion Botezatorul sau al profetului Ezechiel. Acum, cand cineva vrea sa posteasca L,M,Mi,J,V,S,D nu ar trebui sa primeasca binecuvantare de la Duhovnicul lui? Nu duhovnicul cunoaste starea spirituala a credinciosului si stie cel mai bine daca credinciosul e in stare sa duca pana la capat acest post sau nu (sa nu devina o simpla cura de slabire sau sa nu cada in mandrie)?