Citat:
În prealabil postat de Romowe
OK, aveti dreptate, dar, cu unle precizari:
1. Nepomenirea e, doar si numai in privinta ereziei, justificabila canonic cu subiect si predicat. Insulta adusa ierarhilor, evident, nu. Ca niste idioti se cred "nikalai" si is insulta ierarhul de la care preotii, din miinile carora acei ciudatei Il primesc pe Hristos (daca Il primesc), au primit antimisul, asta e o problema morala si spirituala.
2. Din cite am citit, pr. Matei NU a instigat vreodata la schisma, la insultarea sau violenta asupra ierahilor, fereasca Dumnezeu. Nu il confundati cu instigatorul la schisma, simplutul la minte episcop vicar rusesc Longhin. In mod normal, Longhin nu ar mai trebui primit pentru multa vreme pe teritoriul canonic al BOR pentru afirmatiile extrem de grave la adresa ierarhilor si autocefaliei noastre.
Insa, cum am zis, asta e planeta Romania. Unde nimic nu seamana cu nimic.
|
Tocmai ce am dat citat din comentariile lui M.V. in care instiga la revolta, sa iesim cu bannere si sa le strigam ierarhilor diverse cuvinte. Deci, cand instigi la asa ceva, stii tu insuti unde se poate ajunge cu revolta? In primul rand nu este canonic sa facem asta, nu mirenii rezolva problemele teologice in strada, ci toate acestea sunt discutate la alt nivel si in alta locatie. Mie mi se pare ca pr. Matei Vulcanescu a gresit foarte grav. Caci, mai sunt si alte "indemnuri" ale lui de acest gen, dar nu am timp sa le caut, de a face scandal chiar la Patriarhie, cu huo. Cui sa-i strigam "huo", daca nu PF Patriarh? Iarta-ma, eu nu simt asa.Eu nu as face niciunuia dintre ierarhi asa ceva, caci batjocoresc Harul cu care este investit. Nici lui Longhin, nimanui. Trebuie mustrati de catre cei competenti si responsabili sa o faca.
Iar aceasta instigare prin exortatii mincinoase si tendentioase mie imi pare un fel de a scoate castane din foc cu mana altuia.De fapt nu cred ca se urmareste restabilirea dogmelor, sau mentinerea lor in stare curata,a dogmelor si a canoaneleor, ci se urmareste cu totul altceva, de cu totul alt gen. Dar sa nu fie !
E avdevarat ca nu mi-e placut sa vad acest razboi intre fratii de aceeasi credinta, e dureros, dar nu sunt nici impotriva lor, a fratilor din cealalta tabara, in sensul ca ii consider deja niste decazuti si pierduti iremediabil. Pana la ultima clipa a vietii lor si chiar dupa, as nadajdui la mila lui Dumnezeu pentru ei.
Si, pentru ca tot am vorbit de curand de Samuel si Saul, ai vazut ca Samuel se ruga tot timpul pentru Saul, desi acela cazuse din cuvantul si porunca lui Dumnezeu, si poate ca Samuel, fiind prooroc, stia ca acela nu are scapare. Dar nu a renuntat niciodata a se ruga pentru el. Nu cunoastem noi judecatile lui Dumnezeu.