Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eu ti-am raspuns, punctual, la ceea ce ai afirmat tu, inclusiv cea cu blasfemia si celibatul. Am aratat ca era gresit ceea ce ai spus.
|
ma asteptam sa eviti raspunsul, deh... asa esti tu. dar ma acuzi pe mine de brownisme, de mandrie si alte cele...
1.felul in care a evoluat functia de episcop este definitoriu pentru istoria crestinismului. a existat un episcop, ambrozie, care venit cu soldatii intr-o intrunire crestina si-a pus oamenii sa strige ambrozie episcop!, gloata a preluat strigatura si iata cum ajunge asta, un aristrocrat roman, militar de cariera! (nb), ditamai episcopul. si asta-i va marca viata cui crezi? taman lui augustin!
aceasta transformare incepe odata cu impartirea lui diocletian, episcopii devin un fel de regi, preiau mitrele bizantine, etc.
2.da, e blasfemie sa spui, atat de vehement cum o faceti voi, ca Dumnezeu prefera celibatarii, e o mizerie preluata aiurea de la pavel si de la augustin, dar cei doi nu au spus niciodata asa ceva. primul s-a adresat clerului si a scris ca el crede ca e mai bine ca el, al doilea, dupa ce si-a parasit femeile si copilul, a inceput sa urasca omul si umanitatea si a ajuns sa scrie ce a scris.