Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2018, 19:35:51
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ali Baba Vezi mesajul
cu astfel de retorica poti explica absolut orice!

eu stiu asa: botez, ungere cu mir, impartasanie, asa se primeste taina sau esti initiat, scuze pt exprimare daca e gresita.

spovedania e altceva. am citit undeva ca daca faceai aceleasi pacate erai excomunicat.

din cate stiu nici grecii nu leaga spovedania de impartasanie.
Acel argument e folosit doar pentru credinciosi, nu-i poti spune unui necredincios sa accepte ca Biserica e infailibila.
Spovedania este una din Sfintele Taine, cum sunt si celelallte mentionate de tine. Da, in trecut exista o mai mare strictete, un crestin trebuia sa dea dovada de o viata curata.
Spovedania se poate face oricand, fara impartasire. Si la greci e aceeasi practica la fel ca la noi, la fel ca in toata Biserica de 1500 de ani. La sfarsitul secolului XVIII cativa calugari de pe Muntele Athos au propovaduit intoarcerea la impartasirea deasa din primele secole (se impartaseau aproape in fiecare zi). Desi unii dintre ei au fost apoi canonizati nimeni nu a adoptat aceasta practica. Abia in 1961 preotul Schmemann a scris o lucrare despre reformarea liturgica, in care era afirmata si reintoarcerea la practica primelor secole. Aceasta arata faptul ca nu exista cineva care avea aceasta practica. Parintele a fost influentat de teologii catolici care faceau o reformare a slujbei catolice. De altfel parintele Schmemann a fost observator din partea Patriarhiei Ecumenice la Conciliul Vatican II. Cativa ortodocsi (printre care si unii scriitori si preoti) au adoptat ideile parintelui Schmemann si propovaduiesc practica din primele secole. Dar intr-un numar foarte mic, sunt si la noi vreo 2-3 (nu am cum sa stiu numarul exact). Din cate imi dau seama acesti preoti nu au cerut binecuvantare de la episcop, o fac mai mult pe ascuns.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11