Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.06.2009, 21:10:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Deci :
În concluzie: cum rămâne cu Botezul ? Clar și univoc.[/quote]

Cu un minim efort, mergând la Topicul specializat despre Botez, vei găsi în istoria Topicului respectiv 95% ce cred că te interesează cu adevărat.
Vechi 13.06.2009, 21:44:37
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

Caesar: “Intrebare:Cine poate sa-mi spuna daca e canonic si normal din punct de vedere ortodox sa botezi un om matur si femeie pedeasupra dezbracat complet?
P.S.Ca o completare,preotul ortodox este ieromonah,deci calugar!?!Din cate stiu calugarii fug de vederea femeilor da sa le vada si dezbracate?!? Voi ce ziceti?”

Răspuns (Hector):
“CEEE??! Omule, oamenii maturi cand se boteaza nu se dezbraca. ca nu suntem la Penthouse.
Preotul era ortodox? Facea parte dintr-o biserica ortodoxa canonica? Daca raspunsul este da, inseamna ca era nebun!
Partea cu afundarea este buna.”

SAU

Întrebare: “Buná,seara! As dori sá intreb pe cei ce cunosc tainele botezului,dacá ca,femeie insarcinatá este bine sa botezi un copilas.O vecina care e credinciosá,mi-a zis cá nu este bine sa botezi cánd esti insárcinatá,cá o sá pierd copilul meu.Este adevárat? Stie cineva ceva concret,vá rog?Vá multumesc.”

SAU

“Mama mea, vrea ca fiica mea sa fie botezata unchiul meu. Fratele ei este divortat, si vrea sa boteze fata numai cu actuala prietena. Cei doi vor sa se casatoreasca, candva anul asta.
Este voie ? Din cate am inteles, parerile sunt impartite. Unii zic ca da ... altzii zic ca nu. Noi suntem din Iasi, si ar fi urat sa ajungem la biserica... si preotul sa zica ... NU ! In Oltenia, mama s-a interesat si preotul de acolo i-a zis ca nu este nici un fel de problema, singura problema era daca cei doi vroiau sa ne cunune ... insa la botez nu-i nici un fel de opreliste.
Daca cei doi se casatoresc totusi, nefiind voie, pacatul cui este ? Problema lor ... sau avem si noi vina ? Preotul le da dezlegare, sau ii dezleaga de taina botezului ?
Am inteles ca cel care tine copilul este nasul, si cel care tine lumanarea este mai mult ajutor. Daca prietena unchiului are niste chiuretaje la activ, poate fi nasa ? .. sau o lasam pe post de ajutor, sau deloc.”

SAU

“... revenind la superstitie.. vroiam sa stiu daca este adevarat ca atunci cand vrei sa botezi si esti necasatorit,primu botezat trebuie sa fie neaparat baiat,pt ca daca e fata se spune ca o sa-ti mearga rau in viitoarea casnicie!!
vreau sa stiu si io daca chiar este adevarat,sau este tot o vorba din popor!! Io din cate stiu este bine sa botezi ,indiferen daca este fata sau baiat!!”

@Cristiboss56
Îți sună cunoscute lucrurile de mai sus ? Am intrat la secțiunea Botez și primele topicuri de pe prima pagină deschise la întâmplare conțineau numai bazabonii, ciudățenii și boroboațe (astea pe care le/am redat mai sus; scuze dacă am postat cam mult).
Nu, mulțumesc. A fost prima și singura dată când am intrat pe secțiunea Botez. N/am chef de glume. Nu vreau să/mi ocup timpul cu ștrengării din astea.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2009, 22:17:33
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bogdan268
El a anulat, înlăturat, revocat, mântuit pe Om de toate păcatele trecute sau viitoare, deci și de păcatul strămoșesc ?
Afirmatia de mai sus nu are nici un fel de support biblic. Isus Insusi s-a botezat.

Botezul inseamna nastere spirituala. Prin botez pacatul original se sterge si se deschid portile cerului pentru suflet. In alte cuvinte, decaderea spirituala cu care ne nastem inceteaza sa mai fie o conditie de nedepasit. “Nascut a doua oara” si urmind Calea omul se sfinteste si ajunge la mintuire.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2009, 22:25:53
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
Caesar: “Intrebare:Cine poate sa-mi spuna daca e canonic si normal din punct de vedere ortodox sa botezi un om matur si femeie pedeasupra dezbracat complet?
P.S.Ca o completare,preotul ortodox este ieromonah,deci calugar!?!Din cate stiu calugarii fug de vederea femeilor da sa le vada si dezbracate?!? Voi ce ziceti?”

Răspuns (Hector):
“CEEE??! Omule, oamenii maturi cand se boteaza nu se dezbraca. ca nu suntem la Penthouse.
Preotul era ortodox? Facea parte dintr-o biserica ortodoxa canonica? Daca raspunsul este da, inseamna ca era nebun!
Partea cu afundarea este buna.”

SAU

Întrebare: “Buná,seara! As dori sá intreb pe cei ce cunosc tainele botezului,dacá ca,femeie insarcinatá este bine sa botezi un copilas.O vecina care e credinciosá,mi-a zis cá nu este bine sa botezi cánd esti insárcinatá,cá o sá pierd copilul meu.Este adevárat? Stie cineva ceva concret,vá rog?Vá multumesc.”

SAU

“Mama mea, vrea ca fiica mea sa fie botezata unchiul meu. Fratele ei este divortat, si vrea sa boteze fata numai cu actuala prietena. Cei doi vor sa se casatoreasca, candva anul asta.
Este voie ? Din cate am inteles, parerile sunt impartite. Unii zic ca da ... altzii zic ca nu. Noi suntem din Iasi, si ar fi urat sa ajungem la biserica... si preotul sa zica ... NU ! In Oltenia, mama s-a interesat si preotul de acolo i-a zis ca nu este nici un fel de problema, singura problema era daca cei doi vroiau sa ne cunune ... insa la botez nu-i nici un fel de opreliste.
Daca cei doi se casatoresc totusi, nefiind voie, pacatul cui este ? Problema lor ... sau avem si noi vina ? Preotul le da dezlegare, sau ii dezleaga de taina botezului ?
Am inteles ca cel care tine copilul este nasul, si cel care tine lumanarea este mai mult ajutor. Daca prietena unchiului are niste chiuretaje la activ, poate fi nasa ? .. sau o lasam pe post de ajutor, sau deloc.”

SAU

“... revenind la superstitie.. vroiam sa stiu daca este adevarat ca atunci cand vrei sa botezi si esti necasatorit,primu botezat trebuie sa fie neaparat baiat,pt ca daca e fata se spune ca o sa-ti mearga rau in viitoarea casnicie!!
vreau sa stiu si io daca chiar este adevarat,sau este tot o vorba din popor!! Io din cate stiu este bine sa botezi ,indiferen daca este fata sau baiat!!”

@Cristiboss56
Îți sună cunoscute lucrurile de mai sus ? Am intrat la secțiunea Botez și primele topicuri de pe prima pagină deschise la întâmplare conțineau numai bazabonii, ciudățenii și boroboațe (astea pe care le/am redat mai sus; scuze dacă am postat cam mult).
Nu, mulțumesc. A fost prima și singura dată când am intrat pe secțiunea Botez. N/am chef de glume. Nu vreau să/mi ocup timpul cu ștrengării din astea.
Ești foarte superficial Bogdan ! Dacă citeai numai Topicul din istoric "Intrebări referitoare la Botez", unde răspunde fratele nostru Străjeru, aveai multe răspunsuri, dar preferi căi ocolite și discuții de dragul discuțiilor. Bazaconii și glume ? Posibil, dar ai lipsă de voință în informare.
Vechi 13.06.2009, 22:34:55
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ești foarte superficial Bogdan ! Dacă citeai numai Topicul din istoric "Intrebări referitoare la Botez", unde răspunde fratele nostru Străjeru, aveai multe răspunsuri, dar preferi căi ocolite și discuții de dragul discuțiilor. Bazaconii și glume ? Posibil, dar ai lipsă de voință în informare.
Topicul respectiv se află în pagina a doua din istoric și este din 26 . 11 . 2007 , deschis de Consuela și finalizat de Străjeru . Nu sunt nici glume și nici bazaconii, respectă întru totul Învățăturile Sf. Părinți.
Vechi 13.06.2009, 23:23:14
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
Afirmatia de mai sus nu are nici un fel de support biblic. Isus Insusi s-a botezat.
Știu că Iisus s/a botezat la 30 de ani, dar eu n/am întrebat dacă prin botezul Lui, Iisus a răscumpărat toate păcatele omului, ci dacă prin moartea Lui.

@Cristiboss56
Deși am zis că nu m/ai intru la secțiunea Botez ... am avut întrebe că mă voi edifica din topicul respectiv.
Însă, din cele 3 pagini în primele 2 se făcea apologia îngerilor care apar în momentul botezului. Citeam și gândul îmi fugea la “Despre îngeri” de Andrei Pleșu. Abia la ultima pagină am găsit textul pe care probabil mi l/ai indicat.
Din el am aflat ceea ce intuiam deja și ceea ce a subliniat și Orthodoxia.i.thanatos: prin botez se șterge păcatul originar. Dar nu asta vroiam să știu.
Ci dacă prin moartea sa Iisus a răscumpărat sau nu toate păcatele omului, inclusiv acest păcat originar ?

PS: Știu că/ți place să mă pui să citesc ca să/mi descopăr singur răspunsurile, dar măcar de/ai face/o cu texte în care se află exprimate în modul cel mai limpede ce anume mă interesează.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2009, 23:38:48
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
... dar preferi căi ocolite și discuții de dragul discuțiilor. Bazaconii și glume ? Posibil, dar ai lipsă de voință în informare.
Dacă aș fi preferat căi ocolite și discuții de dragul discuțiile (după cum cu surprindere constat că m/ai “citit”) atunci nu mi/aș fi formulat nedumeririle punctual și nu aș fi rugat insistent să mi se ofere cele mai laconice și pertinente răspunsuri, fără multe note de subsol.
Eu doar am pus o întrebare prin care se putea răspunse prin da sau nu, însă răspunsurile pe care le/am primit au fost atât de elaboate, alambicate și voit imprimate cu o urmă de mister, încât doar daca mă aplecam cu ardoare hermeneutică și voință de exegeză le/aș fi înțeles pe deplin. Dar eu am nevoie de cele mai simple și scurte răspunsuri.
Crezi că/mi face o neasemuită plăcere să bat atâta tastatura pentru a obține abia 2 din lista mea de întrebări ?!

Să facem un experiment, să îmi răspundeți scurt cu Da sau Nu sau printr/o frază, în funcție de caz, și o să vedeți cum în 2 zile nu mai vedeți literă scrisă de mine aici (pentru că voi obține toate răspunsurile referitoare la doctrina ortodoxă, ceea ce este și obiectivul intervenției mele).
Reply With Quote
Vechi 14.06.2009, 00:26:44
Anca-Miha
Guest

Implicit

Bogdan, la botez se iarta toate pacatele. Copilului nou-nascut i se iarta doar pacatul adamic, caci nu are altele; dar adultului, care se boteaza la o anumita varsta i se iarta toate pacatele; si aceasta, pentru ca Domnul Iisus a rascumparat pacatele oamenilor dandu-si propria viata.
Copilul cand se boteaza, primeste maximum de har posibil, conform IPS Serafim Joanta.
Reply With Quote
Vechi 14.06.2009, 00:54:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
@Fani71
Unul dintre motivele pentru care vă adresez aceste întrebări este speranța de a obține replici pertinente, DA sau NU, ceea ce tu spui că mai greu se dezvăluie din doctrină.
Referitor la răspunsul privitor la Botez – nu am înțeles nimic. A răscumpărat Iisus păcatul strămoșesc sau nu ?
Iar în legătură cu acea carte indicată am impresia (fără a știi despre ce scrie în ea) că este mai potrivită celui care deja se confundă cu ortodoxia și mai puțin unuia care vrea să o cunoască structural.
Iar legat de mottoul tău, eu citesc mai degrabă Nicolae Steinhardt decât Dumitru Stăniloae.
(...)
În concluzie: cum rămâne cu Botezul ? Clar și univoc.
Da, l-a rascumparat.
Insa.. exista un insa si CHIAR nu se poate raspunde asa simplu cu da si nu: asta nu inseamna ca noi acum putem sa ne punem mainile in san si sa asteptam sa fim luati in rai direct.
Asa cum Dumnezeu cand ne-a creat nu a vrut sa fim niste automate, ci ne-a facut liberi, ca sa putem sa ne desavarsim in comuniunea cu El prin alegere libera, tot asa cand ne rascumpara prin cruce nu ne rascumpara in mod automat, gata, tusti! in rai cu voi acuma. Ne da posibilitatea de a lucra si noi samanta pe care ni-l da la botez, de a face sa rodeasca samanta. Se spune ca noi 'colaboram' cu Dumnezeu (suntem in 'sinergie' cu el). Dumnezeu asa a vrut, nu avrut marionete sau automate, sau programe de calculator.

Si in legatura cu cealalta intrebare la care ti s-a raspuns ca da, toti cei care au avut posibilitatea sa auda de Hristos si nu au crezut nu se pot mantui, nu cred ca raspunsul e asa simplu: ce inseamna sa auda? Ajunge de ex. sa auda o varianta deformata de vreo secta, sau de niste misionari colonialisti care le spun (prin vorbe sau facpte) ca sunt un popor inferior, ca tot ce contine cultura lor este de aruncat la gunoi odata cu fosta religie, de exemplu? Cat stim noi aici de ex. despre hinduism? Pai iata, cam atata stiu probabil si majoritatea hindusilor despre crestinism, de ortodoxie ce sa mai vorbim, nu prea a ajuns pana acolo.
Alegerea omplect libera este rara.
Dumnezeu va judeca alegerea fiecaruia si va discerne ce a fost respins cu bunacredinta si ce a fost respins din neintelegere sau nestiinta - nu noi.

Daca citesti Steinhardt, atunci poti citi si cartea de care zic, care este un catehism deci se adreseaza si celor care cauta. Si Steinhardt este crestin 'care se confunda' cu ortodoxia, pe care a cautat-o si a gasit-o deplin.
Vechi 14.06.2009, 01:03:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Să facem un experiment, să îmi răspundeți scurt cu Da sau Nu sau printr/o frază, în funcție de caz, și o să vedeți cum în 2 zile nu mai vedeți literă scrisă de mine aici (pentru că voi obține toate răspunsurile referitoare la doctrina ortodoxă, ceea ce este și obiectivul intervenției mele).
Bodgan, dupa cum scrii se vede ca esti cultivat si ai si citit cate ceva legat de religie. Deci, banuiesc ca stii ca faptul ca in unele raspunsuri se gaseste o doza de mister este inerent subiectului... Raspunsurile cu da si nu nu sunt posibile intotdeauna, ca la matematica in calculul binar.
Eu am sa incerc sa fiu cat mai concisa, insa in general cred ca am nevoie macar de cateva fraze.. Si catehismele de tip intrebare raspuns contin cateva fraze la raspuns ;-)

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunile ortodoxiei pentru ora de religie spre_rasarit Sectiune dedicata profesorilor de religie 43 21.03.2014 19:21:41
O alimentatie corecta ovidiu b. Generalitati 469 26.07.2013 19:03:38
Chemare la rugaciune individuala pentru conversia la credinta a dusmanilor ortodoxiei spre_rasarit Generalitati 45 21.07.2011 01:23:02
care varianta e corecta? victortiti89 Generalitati 76 16.06.2011 17:14:43
Bun simț si intelegere I.Calin Generalitati 7 24.08.2010 20:10:13