
18.07.2009, 00:25:01
|
Banned
|
|
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 721
|
|
Citat:
În prealabil postat de Litanu
Sunteti sigur ca nu aveti ceva de corectat? Sfintii Apostoli nu o venerau pe Maria, mama Domnului Iisus Hristos (nici nu au pomenit-o in epistolele lor), nu-si faceau semnul crucii, nu practicau inchinarea la sfinti sau ingeri (chiar erau impotriva unei astfel de inchinari), nu tineau liturghii sau felurite slujbe (practicau doar sfanta impartasanie si botezul), si se ocupau cu propovaduirea Evangheliei (vestea cea buna a salvarii noastre prin jertfa Mantuitorului, fara meritul vre-unei biserici).
In concluzie,putem spune ca biserica ortodoxa nu este o biserica apostolica.
Sunt curios cum argumentati dvs. afirmatia ca "ortodoxia nu a schimbat nimic din ce ne-au lasat Sfintii Apostoli".
|
Litanu, se pare ca Sfintii Apostoli ne-au lasat ceva mai mult decit epistole. Adventistii nu cunosc sau nu le place istoria?
In Prima Explicatie, capitolele 66-67 Iustin ii descrie imparatului Antonius Pius ceea ce crestinii practicau in adunarile lor.
“In ziua numita Duminica toti cei care traiesc in orase sau in sate se aduna intr-un singur loc si se citesc scrieri de ale apostolilor sau ale profetilor, dupa cum timpul permite; apoi, cind cititorul a terminat, cel care conduce vorbeste ca sa ne invete si indeamna sa luam exemplul acelor lucruri bune. Apoi ne ridicam si ne rugam, si, asa cum am spus mai inainte, cind rugaciunea se termina, se aduce piine si vin si cel care conduce spune rugaciuni si aduce multumire, dupa cum ii sta in putinta, iar lumea aproba spunind “Amin”; se imparte la fiecare […], iar pentru cei care au lipsit citva se pune deoparte si li se trimite prin diaconi.”
Si chiar si mai precis:
“Pentru ca nu ca piine oarecare si bautura oarecare le primim pe acelea; fiindca Isus Cristos s-a intrupat prin cuvintul lui Dumnezeu si a avut carne si singe ca sa ne mintuiasca, tot asa, cum am fost invatati, hrana care s-a facut euharist prin rugaciunea euharistica pe care El ne-a lasat-o […] este trupul si singele acelui Isus intrupat.” (Iustin in Prima Explicatie, 66:1-20 – 148 A.D.)
Hippolytus (+235) si Novatian (+250) descriu liturghia in mod similar lui Iustin.
Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur n-au facut decit sa dea forma exacta la ceea ce se practica dintotdeauna in Biserica. Cinstirea Maicii Domnului si a sfintilor nu vin nici ele la date tirzii, ca inovatii omenesti, pentru ca daca ar fi fost asa protestantismul s-ar fi produs pe loc, si nu dupa 1500 de ani!
|