![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Ce daca vine primavara? Atâta iarna e în noi, Ca martie se poate duce Cu toti cocorii înapoi. In noi e loc numai de iarna, Vom îngheta sub ultim ger, Orbecaind pe copci de gheata Ca un stingher spre alt stingher. Si vin din patriile calde Cocorii toamnei ce trecu, Si cuiburi si-au facut la stresini, Si lânga mine nu esti tu. Ninsori mai grave decât moartea Au fost si sunt si vor mai fi, La mine-n suflet este vifor Si vin nebuni sa faca schi. Si ninge pâna la prasele Ninsoarea-mi intra-n în trupul tot, Un dans de oameni de zapada Ce îmbratisarea n-o mai pot. La noi e iarna pe vecie Doi fosti nefericiti amanti Ia-ti înflorirea, primavara Si toti cocorii emigranti. Primavara, care-ai fost Nu veni, n-ai nici un rost Poti sa pleci suntem reci Iarna ni-i pe veci. |
|
||||
|
||||
![]()
Si de-o fi sa plec
Si de-o fi sa plec Din iures de vieti Tu sa mi te tii Si sa mi te sui Pe carari curate Pe trepte inalte De nimeni aflate. Sa-ti fie in paza Si sa mi te vaza Fiecare raza. Miel ori pitpalac Si orice gandac Sa-ti faca pe plac. De vin valuri sau furtuna, Nu lasa sa te rapuna, Caci Viata lupta este, Tu cu lupta o primeste. Lavinia Hutisoru Dumitriu |
|
|||
|
|||
![]()
Psalm
![]() Ruga mea e fara cuvinte Si cantul, Doamne, mi-e fara glas, Nu-ti cer nimic. Nimic ti-aduc aminte. Din vecinicia ta nu sunt macar un ceas. Nici rugaciunea, poate, nu mi-e rugaciune, Nici omul meu nu-i poate omenesc. Ard catre tine-ncet, ca un taciune, Te caut mut, te-nchipui, te gandesc. Ochiul mi-e viu, puterea mi-e intreaga Si te scrutez prin albul tau vesmant Pentru ca mintea mea sa poata sa-nteleaga Nengenunchiata firii pe pamant. Sageata noptii zilnic varfu-si rupe Si zilnic se-intregeste cu metal. Sufletul meu, deschis ca sapte cupe, Asteapta o ivire din cristal, Pe un stergar cu braie de lumina. Spune tu, Noapte, martor de smarald, In care-anume floare si tulpina Dospeste sucul fructului Sau cald? Gatita masa pentru cina, Ramane pusa de la pranz. Sunt, Doamne, prejmuit ca o gradina, In care paste-un manz. |
|
||||
|
||||
![]()
Foarte frumos, doamna la Petite Moc, una din putinele poezii ale lui T. Arghezi unde nu exista razvratire impotriva lui Dumnezeu. Are acest poet o durere ca nu il poate cuprinde pe Dumnezeu si niste accente de apostasiere...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nicaieri in opera lui Arghezi nu este razvratire impotriva lui Dumnezeu, ci doar o dorinta incrancenata de a i se dezvalui in insusi talentul sau! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Arghezi in pace, alaturi de dreptii Sai! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tu te-ai pierdut din drumul lumii ca o sageata fara tinta Si frumusetea ta facuta pare-a fi fost ca sa ma minta. Dar fiindca n-ai putut rapune destinul ce-ti pandi faptura Si n-ai stiut a-i scoate-n cale si-a-l pravali de moarte, ura; Ridica-ti din pamant urechea in ora noptii cand te chem, Ca sa auzi, o! neuitata, neiertatorul meu blestem Sa nu uitam, totusi, biografia lui Arghezi! Dumnezeu sa-l ierte!
|
||||
|
||||
![]()
Doamne, e timpul. Vara a fost lungă.
Asterne-ți umbrele peste solare ceasuri, iar peste câmp, vântoasele ți-alunga. Poruncă pentru pârgă dă poamelor târzii, mai dăruie-le două zile calde, grăbește împlinirea, să se scalde o ultimă dulceață în vinul greu din vii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Lectura poeziei se face in contextul unui cod poetic, cuvintele nu au sensul lor de dictionar, ci devin purtatoarele unui cod. Insa aceasta este o alta istorie, mult mai complicata. In ceea ce priveste biografia argheziana, nu este nimic compromitator in ea. 10 ani de calugarie nu inseamna ca s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu, ci ca L-a cautat! Multi s-au straduit sa descopere pete negre in moralitatea lui Arghezi, si nu prea au avut de ce se lega. Putini poeti au ramas fideli toata viata unei singure femei asa cum a fost Arghezi. Dumnezeu sa-l ierte! |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|