![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sonet CLXXIII - V. Voiculescu
Te mistuie iubirea? Credeai ca-i o papusa, Sa-ti faci un joc cu toane, ca in copilarie, Cand ea-ti cerea o fire de salamandra vie, In tainica-i vapaie sa arzi far-de cenusa. Ea nu sta-n trup: stapana a carnii si a placerii Inflacaratu-i spirit - urgie - le consuma, Isi cata-n noi duh geaman... si de-l imbii cu huma Ramai o biata urna cu zgurile durerii... Te ispiteste jindul sa-mbraci si fericirea Cum pui pentru petreceri o rochie de brocarte? Dar trebuie-nfruntata cu spaima, ca o moarte, Caci ea, ca sa patrunda, iti sparge-alcatuirea, Preface in genune launtrul tau, anume Ca sa-ncapa acolo, cu ea, intreaga lume. Sonet CLXXIV - V. Voiculescu Imi spui zaraf? Schimbi versuri pe-o dragoste de aur? Pentru-ai iubirii tale ducati iti dau sonete? Viclean, iti iau aleanul si dorul amanete, Cu camata inchise-n avarul meu tezaur? De-ai sti! fiece slova ce-ti scriu ti-ar fi mai scumpa Ca mii de nestemate din fruntile regesti; Cutezator scafandru-n oceanele ceresti, Zvarl duhul meu din duhul etern sa ti le rumpa... Si nu ma plang ca poate iubirea ta ma-nsala, Nu cat de-i mincinoasa moneda ce-mi strecori, Ca simt ce grea si seaca imi suna uneori Si nici nu zgarii plumbul sub calpa poleiala, Ci smulg tariei verbul de dincolo de fire Si orice vers ce-ti darui i-un fir de nemurire. Sonetul CCXI - V. Voiculescu Nu mai cunosti aceasta licoare cristalina? E dragostea: strivita in teascul greu de chin, Dintr-un sonet intr-altul am tras-o ca pe-un vin Si vers cu vers, de-a lungul, am limpezit-o, lina. Ca ochiul unui inger ii este acum candoarea; Tumult si spuma, drojdii in drum a lepadat. Din cruda fermentare atat a mai pastrat, Imbatatorul spirit, taria si ardoarea. De oriunde tasneste, o raza sta viata: La piept, strangand cu mila amarul nostru ieri. In tainica-i lucrare iubirea ne invata Ca e si-o fericire urzita din dureri: Potrivnicele-arome zambind, in ea le-mbina... Pocalul sus... si-nchina: iti torn sa bei lumina. |
|
|||
|
|||
![]()
Emotie de toamna - poem de Nichita Stanescu
A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta. Ma tem ca n-am sa te mai vad, uneori, ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori, ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain, si el o sa se-nchida cu o frunza de pelin. Si-atunci ma apropii de pietre si tac, iau cuvintele si le-nec in mare. Suier luna si o rasar si o prefac intr-o dragoste mare. ------------------------------------------------------------------------ Si tot alerg - de Adrian Erbiceanu Mi-s drumurile toate o podvoadă, O carte răsfoită înapoi, Un Zig și-un Zag ce-nnoadă și deznoadă Neliniștea trăirilor din noi; Mi-s apele meandre ferecate, Un dans de umbre făr’ așezământ, Arpegii volatile, dispersate De plămădirea primului cuvânt; Mi-s gândurile scame de urzeală, Eșafodaje ce se regăsesc Sub dalta sângerând de osteneală… Și tot alerg, și… nu te mai găsesc… __________________________________________________ ______ Cina cea de taina - de Vasile Voiculescu Bateai domol si norii silnici cerneau zadarnic sa te-ascunda Când ti-am deschis, în noaptea ceea, camara-mi sufletului scunda. De cum intrasi, târând lumina de lunga-Ti haina aninata, Chilerul mi-a parut mai muced, poiata mai întunecata. Dar ridicasi din tinda mâna usor spre-a binecuvânta, Si iata, se bolti tavanul,-naltându-se deasupra Ta. Te-am cunoscut, desi venisesi un tanic oaspe nechemat, Si-am priceput ca Ti-este sete si înca, Doamne, n-ai cinat. "M-am abatut sa fac la tine, de-ngadui, cina cea de taina. Chiverniseste pentru Paste si pune-ti grabnic alta haina, Aduna rudele si sotii cu slugile la sarbatoare, Si toarna apa calda-n vase, sa-i spal frateste pe piciore". "Stapâne, Ti-am raspuns si glasul în gât mi se facuse ghem În tot pamântul n-am pe nimeni sa vie-atuncea când îl chem. Sarac si fara de prieteni ma ocolesc de mult drumetii, Caci n-am nici azima, nici sare pe masa goala a vietii. Priveste, ca-n pustietate-i: Doar eu în fata Ta ma scol Si nu-i o dramura de pâne sa-ti pun 'nainte pe pristol"... ...Atunci spre inima-mi crescuta purtându-Ti slobod bratul drept, Ca dintr-o lacra nencuiata mi-ai scos-o repede din piept, Ai rupt-o, lesne ca pe-o roada ce coapta spânzura de ram, Si n-am simtit nici o durere, asa de bucuros eram. Apoi, frângând-o bucatele, cum nu aveam la cina soti, M-ai dus tacut la o rascruce si-am împartit-o-n zori la toti. |
|
|||
|
|||
![]()
Revolta unei maimute - (Fabula - AN)
Odata, o maimuta din neamul anecdotic, Venind la sfat pe-o creanga de arbore exotic, A zis: Atentiune! Sunt foarte afectata! Tot circula o vorba, deloc adevarata, Ca omul ar descinde din buna noastra rasa. Si insasi ideea-aceasta imi pare odioasa! Ati pomenit vreodata divorturi printre noi? Copii lasati pe drumuri, sau strigat de razboi? Cine-a vazut in hoarda la noi bolnavi mintali, Drogati, lacomi de carnuri sau homosexuali, Escroci, banditi, gherile sau vreo tutungerie? In neamul nostru nobil nu vezi asa prostie! Noi n-avem mafii crude in stirpea noastra-aleasa, Nici teroristi, nici dogme, nici luptele de clasa. Cat am batut eu jungla, scuzati, n-am observat In obstea maimuteasca vreun cocotier privat, Nici garduri si nici paznici, nici pui murind de foame Sau omorati in taina de asa zise mame. Nu veti vedea vreodata cat soarele si luna O minte de maimuta dospind in ea minciuna. Chiar dac-as fi silita de vreun laborator, N-as deveni turnator si nici informator. Si iata, inc-un lucru din lumea mea, frumos: La noi nu se intampla razboi religios, Nici sfinte inchizitii, nici libertati in lanturi Nici chefuri dupa care sa ne culcam prin santuri, Nici ordine mondiala, nici nationalism, Si nici vreo indoiala ce-aduce ateism. E-adevarat ca omul a coborat la noi, Dar nu, fiti rezonabili, N-a coborat DIN noi! (http://www.nistea.com/blog/index.php...at-de-dumnezeu) |
|
|||
|
|||
![]()
As vrea sa stii - poezie de Valeria Pintea
Azi nu-i lumină pe pământ Și nici în ființa mea putere Să sper că ești, să simt că sunt Dorită pentru-o mângâiere. Azi e-ntuneric și e trist Și inima-mi este pustie Și nu mai știu dacă exist, Nu știu ce-a fost și ce-o să fie. Nu sper nimic, nu cred nimic; Credința-i doar în Dumnezeu, Curajul este tot mai mic, Durerile le simt doar eu. Aș vrea să nu știi ce-i durerea, Ce-i zbuciumul și ce-i tristețea Aș vrea ca tu să ai puterea, De a simți ce-i frumusețea. Dar nu a celor trecatoare Și nu a celor ce le simți În clipe pline de-ncântare, Când ești mințit și tu te minți. Aș vrea să știi ce e iubirea Ce-o port în suflet nepătată, Aș vrea să știi ce-i fericirea, Ce-nseamnă dragostea curată. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
P.S Să nu crezi că am început să simpatizez cu ateii(am primit și eu câteva "minunate"mesaje pe privat cu tot felul de aprecieri răutăcioase de la unii dar nu le-am dat atenție ba chiar m-au amuzat). |
|
||||
|
||||
![]() Ce daca vine primavara? Atâta iarna e în noi, Ca martie se poate duce Cu toti cocorii înapoi. In noi e loc numai de iarna, Vom îngheta sub ultim ger, Orbecaind pe copci de gheata Ca un stingher spre alt stingher. Si vin din patriile calde Cocorii toamnei ce trecu, Si cuiburi si-au facut la stresini, Si lânga mine nu esti tu. Ninsori mai grave decât moartea Au fost si sunt si vor mai fi, La mine-n suflet este vifor Si vin nebuni sa faca schi. Si ninge pâna la prasele Ninsoarea-mi intra-n în trupul tot, Un dans de oameni de zapada Ce îmbratisarea n-o mai pot. La noi e iarna pe vecie Doi fosti nefericiti amanti Ia-ti înflorirea, primavara Si toti cocorii emigranti. Primavara, care-ai fost Nu veni, n-ai nici un rost Poti sa pleci suntem reci Iarna ni-i pe veci. |
|
||||
|
||||
![]()
Si de-o fi sa plec
Si de-o fi sa plec Din iures de vieti Tu sa mi te tii Si sa mi te sui Pe carari curate Pe trepte inalte De nimeni aflate. Sa-ti fie in paza Si sa mi te vaza Fiecare raza. Miel ori pitpalac Si orice gandac Sa-ti faca pe plac. De vin valuri sau furtuna, Nu lasa sa te rapuna, Caci Viata lupta este, Tu cu lupta o primeste. Lavinia Hutisoru Dumitriu |
|
|||
|
|||
![]()
Psalm
![]() Ruga mea e fara cuvinte Si cantul, Doamne, mi-e fara glas, Nu-ti cer nimic. Nimic ti-aduc aminte. Din vecinicia ta nu sunt macar un ceas. Nici rugaciunea, poate, nu mi-e rugaciune, Nici omul meu nu-i poate omenesc. Ard catre tine-ncet, ca un taciune, Te caut mut, te-nchipui, te gandesc. Ochiul mi-e viu, puterea mi-e intreaga Si te scrutez prin albul tau vesmant Pentru ca mintea mea sa poata sa-nteleaga Nengenunchiata firii pe pamant. Sageata noptii zilnic varfu-si rupe Si zilnic se-intregeste cu metal. Sufletul meu, deschis ca sapte cupe, Asteapta o ivire din cristal, Pe un stergar cu braie de lumina. Spune tu, Noapte, martor de smarald, In care-anume floare si tulpina Dospeste sucul fructului Sau cald? Gatita masa pentru cina, Ramane pusa de la pranz. Sunt, Doamne, prejmuit ca o gradina, In care paste-un manz. |
|
||||
|
||||
![]()
Foarte frumos, doamna la Petite Moc, una din putinele poezii ale lui T. Arghezi unde nu exista razvratire impotriva lui Dumnezeu. Are acest poet o durere ca nu il poate cuprinde pe Dumnezeu si niste accente de apostasiere...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|