![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Am corectat și eu pe câte cineva și regret mult ( mai ales că și eu greșesc adeseori! ) |
|
|||
|
|||
![]()
... caci se inscrie, conf. Pr. Arsenie Boca, printre faptele milosteniei sufletesti: a invata pe cel nestiutor. (din "Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul, pg.70)
Curatenia sufleteasca si ortografia nu se exclud una pe alta; pot convietui f bine. In cazul de mai sus, Tutea ii arata intr-un mod f plastic celui automultumit de acumularile sale intelectuale, dar lipsit de credinta, ca legatura cu Dumnezeu este absolut necesara oricarui individ pentru a se ridica la nivel de om. In relatiile interumane insa, e nevoie de o oarecare cultura, pentru a nu decade in ochii semenilor, iar cea mai simpla forma de cultura, cat si dovada de respect fata de sine, este scrierea corecta. O greseala pe care am remercat-o f des: a-ti fost; a-ti facut... Corect este ati fost, ati facut, caci "ati" este forma la prezent a verbului "a avea" la persoana a 2. plural; deci : eu am/ tu ai/ el,ea a/ noi am/voi ati fost;ei au fost -ti este forma neaccentuata a pronumelui personal, care la dativ persoana 2. singular are trei forme: tie, iti, -ti Tie iti dau; sa-ti dau tie. Deci, cand -ti poate fi inlocuit cu tie, se scrie cu liniuta; altfel este verb la persoana a doua plural (voi) si se scrie intr-un cuvant. |
|
|||
|
|||
![]()
Ai mare dreptate, Anca! Scrierea corecta este semn de respect fata de tine insuti si fata de semeni.
Ca sa reiau putin problema lui ati/a-ti: a-ti: a-ti da seama; a-ti pune actele la punct; a-ti nota ideile ... ati: ati vazut; ati scris; ati ascultat; ati trimis ... De asemenea, am mai observat o problema in ceea ce priveste va/v-a: va: va urma; va veni; va intelege ... v-a: v-a spus; v-a telefonat; v-a trimis |
|
||||
|
||||
![]()
Cei care se ocupă de forum poate ar putea să corecteze următoarea greșeală: sondajul (poll-ul) arată în final numărul de „votători”. În limba română se zice „votanți” sau „participanți la vot”.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Inca ceva...nu poate aparea "I" din " A" la inceputul sau sfarsitul cuvintelor!!!!!!!!!!!!!...astfel corect se scrie: Ingerii, Inainte, Innobilat... As avea o intrebare... mai exista articularea cuvintelor cu 2 de i prin adaugarea celui de-al 3-lea??? Tatal meu mi-a spus ca nu mai exista al 3 lea i, dar ca al 2 lea i a devenit mai lung in cazul cuvintelor: copii, vii.... Last edited by AndruscaCIM; 26.10.2009 at 12:52:31. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
P.S. Eu nu am probleme cu exemplele sa stii, ideea era ca s-ar putea sa se renunte la adaugarea celui de-al 3 lea Last edited by AndruscaCIM; 26.10.2009 at 15:06:59. |
|