Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2010, 21:59:36
copacel
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Faptul ca crezi in majoritatea punctelor din Crez ,nu te pune pe ganduri?
Ma pune pe ganduri faptul ca aceste puncte din Crez a trebuit sa le gasesc aprofundate si crezute cu adevarat in alta biserica.
Vechi 18.02.2010, 22:05:31
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de copacel Vezi mesajul
Ma pune pe ganduri faptul ca aceste puncte din Crez a trebuit sa le gasesc aprofundate si crezute cu adevarat in alta biserica.
Si in biserica ta,ce rol ocupa acest Crez(cel ortodox,de care vorbim) ?E tot unul de baza ?
Se accepta Ortodoxia primelor veacuri ca radacina comuna?
Vechi 18.02.2010, 22:14:01
copacel
Guest

Implicit

Citat:
Si in biserica ta,ce rol ocupa acest Crez(cel ortodox,de care vorbim) ?E tot unul de baza ?
Se accepta Ortodoxia primelor veacuri ca radacina comuna?
Se accepta ceea ce este in armonie cu Sfanta Scriptura. De fapt, insasi Sfanta Scriptura (singura Carte unde gasim invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli) trebuie sa fie radacina comuna.
Vechi 18.02.2010, 22:21:52
Senior Member

Implicit

Citat:
Se accepta ceea ce este in armonie cu Sfanta Scriptura. De fapt, insasi Sfanta Scriptura (singura Carte unde gasim invataturile Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli) trebuie sa fie radacina comuna.
Eu nu intrebam doar daca se accepta,ci daca sunt privite ca o baza,ca un fir calauzitor al intregii invataturi (a voastre).In fine.
Si eu cred ca radacina comuna este Domnul Iisus si Evanghelia Sa.Acolo am putea gasi multe puncte comune. Noi si toti oamenii.
Vechi 18.02.2010, 22:47:38
copacel
Guest

Implicit

Citat:
Eu nu intrebam doar daca se accepta,ci daca sunt privite ca o baza,ca un fir calauzitor al intregii invataturi (a voastre).
Cand am spus ca "se accepta" (am folosit formularea ta) invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (invataturi ce se gasesc numai in Sfanta Scriptura), nu se pune la indoiala faptul ca acestea "sunt privite ca o baza, ca un fir calauzitor al intregii invataturi".

P.S. "Nu se accepta" insusirea de catre o biserica, a ceea ce ne-a fost lasat de Dumnezeu.
Vechi 18.02.2010, 23:22:51
Senior Member

Implicit

Citat:
Cand am spus ca "se accepta" (am folosit formularea ta) invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli (invataturi ce se gasesc numai in Sfanta Scriptura), nu se pune la indoiala faptul ca acestea "sunt privite ca o baza, ca un fir calauzitor al intregii invataturi".

P.S. "Nu se accepta" insusirea de catre o biserica, a ceea ce ne-a fost lasat de Dumnezeu.
Cum zicea cineva mai sus,e greu de purtat un dialog aici.Eu intrebam daca Crezul ortodox,pe care il laudai,constituie un fir calauzitor al invataturii voastre.Tu cred ca ai raspuns ca Evanghelia constituie acel fir.Dar nu ai raspuns inca care este rolul Crezului la voi.
Nu uita ca tu ai adus in discutie Crezul si ma bucur ca mi-a intarit astfel cat de adevarata este invatatura lui
Eu ma gandem mai degraba de a gasi puncte in comun cu aajutorul Evangheliei,aceea e comuna tuturor oamenilor.
Invataturile ei,ale Evngheliei, sunt valabile pentru toti.Chiar daca in unele locuri exista interpretari diferite,exista si pasaje care nu ar putea fi interpretate decat la fel de catre toti.
A iti iubi aproapele,a face faptele milosteniei trupesti catre el,este aceiasi porunca pentru toti:ortodoxi sau ne-ortodoxi. Aceasta porunca,nu poate fi citita diferit.
La fel,cand Dumnezeu zice sa nu judeci pe aproapele,el se refera la toti oamenii,e valabil pentru toti.Daca un protestant nu judeca,el nu va fi judecat,daca un ortodox judeca,va fi judecat .
Sunt alte fapte care ne separa,calea prin care sa indeplinim ce e scris,dar sunt porunci ale lui Dumnezeu in fata carora toti suntem la fel.Calea e diferita,dar Judecatorul final este unul singur.Toti trebuie sa ne temem in fata Lui
Vechi 21.02.2010, 09:19:15
copacel
Guest

Implicit Evanghelia si Crezul

Citat:
Cum zicea cineva mai sus,e greu de purtat un dialog aici.Eu intrebam daca Crezul ortodox,pe care il laudai,constituie un fir calauzitor al invataturii voastre.Tu cred ca ai raspuns ca Evanghelia constituie acel fir.Dar nu ai raspuns inca care este rolul Crezului la voi.
Iustin, este vina mea ca nu am fost explicit. Prin faptul ca tu m-ai intrebat despre Crez si eu ti-am raspuns despre Evanghelie, am vrut sa dau un raspuns general. Adica, tot ceea ce este in armonie cu Evanghelia lui Hristos, este demn de crezut si urmat. Crezul reprezinta o sinteza a nadejdii pe care ne-o da Evanghelia lui Hristos. In afara de 2 puncte din Crez, celelalte sunt pura Evanghelie.

Citat:
Nu uita ca tu ai adus in discutie Crezul si ma bucur ca mi-a intarit astfel cat de adevarata este invatatura lui
Eu ma gandem mai degraba de a gasi puncte in comun cu aajutorul Evangheliei,aceea e comuna tuturor oamenilor.
Asta am si inceput. Consider crezul ca fiind o frumoasa talmacire a unei parti din Evanghelie.

Citat:
Invataturile ei,ale Evngheliei, sunt valabile pentru toti.Chiar daca in unele locuri exista interpretari diferite,exista si pasaje care nu ar putea fi interpretate decat la fel de catre toti.
A iti iubi aproapele,a face faptele milosteniei trupesti catre el,este aceiasi porunca pentru toti:ortodoxi sau ne-ortodoxi. Aceasta porunca,nu poate fi citita diferit.
La fel,cand Dumnezeu zice sa nu judeci pe aproapele,el se refera la toti oamenii,e valabil pentru toti.Daca un protestant nu judeca,el nu va fi judecat,daca un ortodox judeca,va fi judecat .
Aici vorbesti despre o alta latura a Evangheliei lui Hristos (partea morala). O gasim si pe aceasta, frumos explicata (conform cu Sfanta Scriptura), in "Invatatura de credinta ortodoxa" (ex: capitolele "Legea morala", "Cele 10 Porunci", "Dragostea crestina", "Fericirile - predica de pe munte", etc.)

Asa cum am mai spus, daca aceste invataturi ar fi mai mult aprofundate si aplicate, am avea foarte multe puncte comune practice (nu numai teoretice). Din pacate, se pune prea mare accent pe invataturile bisericesti, in detrimentul celor din Evanghelia lui Hristos si a Sfintilor Sai Apostoli.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42