Citat:
În prealabil postat de Fani71
Eu cand ii raspund sophiei doar ii zic ca exagereaza si ii zic cum mi se pare mie ca este credinta ortodoxa (caci sigur, pana la urma Dumnezeu stie cel mai bine, nu ma consider atotstiutoare).
Mai bine sa ne vedem de post si sa ne oprim un pic din judecat.
Pluralul nu este numai de forma, ca in postarea ta (caci nu cred ca te consideri si pe tine insati lup moralist). Saptamana viitoare, ca sa nu mai cedez izpitei de a judeca cum fac mereu (in gand cel mai adesea), o sa fac iar post de forum.
|
Fani, noua nu trebuie sa ni se para; noi trebuie sa stim, caci avem de unde stii. Si eu stiu, ca tu stii.
Intr-un fel sophia are dreptate, cand spune ca e "neclar; ca nimeni nu stie", caci deja raul nu se mai deosebeste, pentru multi, de bine; este rezultatul dublei gandiri, care este in lume. Parintele Paisie spunea, ca toti suntem supusi acestei influente. Dar nu trebuie sa ne lasam, caci avem Scripturile si pe Sfintii Parinti, care ne ajuta sa stim, nu sa presupunem; nici sa ne dam cu parerea.
Ori daca ne punem o mana ocrotitoare peste niste pareri aberante, emise de cineva, ne facem partasi si este posibil sa ni se ia si noua deosebirea binelui de rau. Aceasta este problema de viata cu care ne confruntam toti, ca stim sa ca nu stim. Sa avem grija ce informatii inmagazinam in noi, caci acestea ne pot deshide poarta iadului. Sa nu spunem astfel raului "da".
Practic aceasta este lupta de supravietuire a credinciosului, a carui rabdare e aprig pusa la incercare acum si in viitor.