Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.04.2010, 17:21:19
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dar tu stii?
In ultimul timp am mai invatat si eu cate ceva. Dar, cu vre-o cativa ani in urma (eram intr-o excursie de ceva zile), nu am indraznit sa ma amestec intr-un concurs (o joaca) cu intrebari din Biblie, la care au raspuns copii de "sectanti". Si, bine am facut, ca ma faceam de ras (copii erau mai bine pregatiti decat mine, care veneam din mediul ortodox).

Citat:
Apropo, cati Apostoli a avut Hristos?
Din cate stiu, Domnul Iisus Hristos a avut 5 Sfinti Apostoli (Pavel, Petru, Iacov, Ioan si Iuda). Cel putin, Sfanta Scriptura (traducerea ortodoxa) doar pe acestia ii numeste apostoli.
Vechi 30.04.2010, 17:40:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
In ultimul timp am mai invatat si eu cate ceva. Dar, cu vre-o cativa ani in urma (eram intr-o excursie de ceva zile), nu am indraznit sa ma amestec intr-un concurs (o joaca) cu intrebari din Biblie, la care au raspuns copii de "sectanti". Si, bine am facut, ca ma faceam de ras (copii erau mai bine pregatiti decat mine, care veneam din mediul ortodox).
Tu ai avut legatura cu mediul ortodox (ala din biserica, nu cel demografic) tot atat de mult cu cat are in comun Coranul cu Biblia.
Asa ca nu te mai da mare cocos-ex-ortodox ca-ti creste nasucu' mare de o posta.

Citat:
Din cate stiu, Domnul Iisus Hristos a avut 5 Sfinti Apostoli (Pavel, Petru, Iacov, Ioan si Iuda). Cel putin, Sfanta Scriptura (traducerea ortodoxa) doar pe acestia ii numeste apostoli.
Gresit.
Se pare ca nu ai evoluat prea mult din perioada sus mentionata de tine.
Dar mai asteptam si alte pareri de la tovarasii in materie de revolutie protestanta.
Vechi 30.04.2010, 18:27:49
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Tu ai avut legatura cu mediul ortodox (ala din biserica, nu cel demografic) tot atat de mult cu cat are in comun Coranul cu Biblia.
Asa ca nu te mai da mare cocos-ex-ortodox ca-ti creste nasucu' mare de o posta.
Am avut legatura cu mediul ortodox mai bine decat majoritatea ortodocsilor. Si, aceasta "legatura" s-a amplificat in ultima perioada (am avut curiozitatea sa citesc unele lucrari ortodoxe, cum ar fi "pravila bisericeasca","catehismul ortodox", etc) si mi-a intarit convingerea ca biserica ortodoxa are nevoie de o reforma serioasa (ceea ce nu se doreste de cei care pretind ca iubesc ortodoxia).

P.S. Cat priveste legatura dintre Coran si Biblie ... aceasta exista (musulmanii se considera urmasi a lui Avraam). Tu ai citit Coranul (despre Bilblie nu te intreb caci se vede ca nu ai citit-o, eventual ai rasfoit-o) ?
Vechi 30.04.2010, 19:00:32
almaris
Guest

Implicit

Citat:
mi-a intarit convingerea ca biserica ortodoxa are nevoie de o reforma serioasa
Biserica inseamna oameni, nu pereti, nu porti, nu garduri, asa ca reforma de care vorbesti poate avea loc oricand cu fiecare in parte daca vrea si cand vrea. Nu trebuie toti odata. E valabil si pentru toate celelalte grupari religioase. Eu nu le mai zic biserici, Biserica e UNA, acestea la care ne referim noi sunt denominatiuni, fiecare cu un anumit nivel de intelegere, cu un anumit trecut, cu o anumita perspectiva de viitor.
Vechi 30.04.2010, 19:10:36
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
Biserica inseamna oameni, nu pereti, nu porti, nu garduri, asa ca reforma de care vorbesti poate avea loc oricand cu fiecare in parte daca vrea si cand vrea. Nu trebuie toti odata. E valabil si pentru toate celelalte grupari religioase. Eu nu le mai zic biserici, Biserica e UNA, acestea la care ne referim noi sunt denominatiuni, fiecare cu un anumit nivel de intelegere, cu un anumit trecut, cu o anumita perspectiva de viitor.
Reforma la nivel individual trebuie sa facem fiecare, cat mai des. Crestinismul presupune schimbare continua (in sensul pozitiv).

Dar, cred ca sunt necesare si reforme ale denominatiunilor (corectarea doctrinelor gresite, inlaturarea invataturilor si practicilor necrestine, schimbarea modului de a face lucrare crestina, etc). Ar avea de castigat credinciosii (totul se rasfrange asupra individului).
Vechi 30.04.2010, 20:28:57
angel4ver angel4ver is offline
Banned

Data înregistrării: 13.03.2010
Implicit

pentru cuvant: nop, stai linistit/a. nu m-am suparat, deci nu ai de ce sa-ti ceri iertare. e doar o parere, nimic mai mult :D
pentru AlinB: ah, greseala mea. multumesc pentru atentionare :"> pai, nu-n general cei care incalca una sau mai multe din cele 10 porunci (pe care nu ar trebui sa le incalcam)? mai concret, cei care ajung la inchisoare... majoritatea nu sunt ortodocsi? sau mai sunt si de-astia care te fura pe fata, isi bat joc de tine, pacatuiesc (chiar daca poti dovedi sau nu) si cum sunt oameni cu influenta, normal ca nu ajung acolo unde trebuie. si sunt ortodocsi, nu? daca gresesc, corectati-ma. eu asa stiu.
eu nu am dreptul sa ma judec si nici sa-i judec pe cei din jur. imi pot permite doar sa dau un sfat (daca mi se cere sfatul sau daca e absolut necesar ca sa-i fie bine persoane respective), NU sa judec. daca am dat impresia asta, inca odata... imi cer scuze, dar nu fac nimic cu rea intentie, dupa cum am mai spus.
eu nu vreau sa apuc pe un drum gresit. ma rog la Bunul Dumnezeu sa ma ajute sa nu cad in prapastie si sa aibe grija de familia mea, de prietenul meu si de mine :)
inca odata, multumesc pentru ca m-ai corectat!
Vechi 02.05.2010, 14:06:48
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Implicit

Citat:

Raționamentul tău e simplu, dar simplist; simplist, dar simpluț; simpluț, dar simplificator: Cei patru Evangheliști erau trei: Luca și Matei. Cei doisprezece Apostoli au fost cinci: Petru și Pavel.

Biblia (traducerea ortodoxă) e oarecum de altă părere cu tine, fiindcă e ortodoxă. Cică ar fi fost, până la urmă, 11+1=12 (atunci când n-au fost 70):

La început erau exact doisprezece:

Matei, cap.10:

v.1: Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca să le scoată și să tămăduiască orice boală și orice neputință.[...]
v.2: Numele celor doisprezece apostoli sunt acestea: Întâi Simon, cel numit Petru, și Andrei, fratele lui; Iacov al lui Zevedeu și Ioan fratele lui;[...]
v.5: Pe acești doisprezece i-a trimis Iisus, poruncindu-le lor și zicând: În calea păgânilor să nu mergeți, și în vreo cetate de samarineni să nu intrați;

Marcu, cap.3:

v.14: Și a rânduit pe cei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, ca să fie cu El și să-i trimită să propovăduiască

Luca, cap.6:

v.13: Și când s-a făcut ziuă, a chemat la Sine pe ucenicii Săi și a ales dintre ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli.

Apoi au rămas unsprezece, căci unul s-a făcut diavol:

Ioan, cap.6:

v.70: Le-a răspuns Iisus: Oare, nu v-am ales Eu pe voi, cei doisprezece? Și unul dintre voi este diavol!
v.71: Iar El zicea de Iuda al lui Simon Iscarioteanul, căci acesta, unul din cei doisprezece fiind, avea să-L vândă.

Faptele Apostolilor, cap1:

v. 13: Și când au intrat, s-au suit în încăperea de sus, unde se adunau de obicei: Petru și Ioan și Iacov și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacov al lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda al lui Iacov.

Apoi au redevenit iarăși doisprezece:

Faptele Apostolilor, cap1:

v.25: Ca să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care Iuda a căzut, ca să meargă în locul lui.
v.26: Și au tras la sorți, și sorțul a căzut pe Matia, și s-a socotit împreună cu cei unsprezece apostoli.

Concluzia? Copăcel, copăcel... uite așa se nasc ereziile "ortodoxe" și apoi "bisericile" novatoare care le susțin.
Vechi 02.05.2010, 19:15:04
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariamargareta Vezi mesajul
[font=Times New Roman][font=Verdana]Raționamentul tău e simplu, dar simplist; simplist,
Multumesc pentru corectare. Este adevarat ca am avut unele scapari (cam mari) cand am raspuns la intrebarea referitoare la Sfintii Apostoli.

Dar nici tu nu ai fost prea limpede. Ce sa inteleg din postarea ta: ca Iuda iscarioteanul a fost un apostol in timp ce Sfantul Apostol Pavel lipseste din randul acestora?
Vechi 02.05.2010, 22:28:01
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Jane, discutia a inceput de la o problema pe care ai pus-o si ai batut din picior sa ti se raspunda. Am fost singura care ti-am raspuns, iar cand am pus si eu o intrebare ai ocolit-o elegant si ai inceput sa arunci cu caracterizari si presupuneri despre persoana mea [care nu este nici subiectul topicului nici problema ta si, cu tot respectul, situatia te depaseste]. Daca iti place joaca de-a psihologul , da-i inainte, [desi, vazand flerul tau mi-e mila de pacientii tai] insa data viitoare cand vei mai deschide o discutie voi tine cont de onestitatea ta ca partener de discutie. Noapte buna!
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 02.05.2010, 22:37:36
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Jane, discutia a inceput de la o problema pe care ai pus-o si ai batut din picior sa ti se raspunda. Am fost singura care ti-am raspuns, iar cand am pus si eu o intrebare ai ocolit-o elegant si ai inceput sa arunci cu caracterizari si presupuneri despre persoana mea [care nu este nici subiectul topicului nici problema ta si, cu tot respectul, situatia te depaseste]. Daca iti place joaca de-a psihologul , da-i inainte, [desi, vazand flerul tau mi-e mila de pacientii tai] insa data viitoare cand vei mai deschide o discutie voi tine cont de onestitatea ta ca partener de discutie. Noapte buna!
Iarta-ma, trebuia sa te tratez ca pe o pacienta cumva? :) Adica asta iti doresti? Pai trebuia sa-mi spui, ca atunci evitam discutiile de felul acesta cu totul, sau ce, crezi ca la lucru ma duc si fac teologie sau psihologia vorbitului in limbi cu pacientii? :))))

O seara placuta in continuare :)

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 20:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 21:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 13:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13