Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2010, 15:55:58
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Se produce la fel ca si la alte culte care primesc acest dar. Anume, credinciosul, in timp ce se roaga, primeste de la Duhul Sfant vorbire inspirata in alta limba decat cea materna. Se primeste cam cum se primeste o proorocie.

Nu e neaparata nevoie in general. Este un dar al Duhului Sfant

"Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței.
Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh;
Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor.
Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește."

Asa cum Dumnezeu a incurcat oamenilor limbile sa nu se mai inteleaga la turnul Babel, iata ca acum Dumnezeu da posibilitatea oricarui om sa poata intelege si vorbi limba altui popor asa cum o intelege El, fara translator. Desigur, aceasta se intampla la o scara mult mai mica, in functie de credinta fiecarui om.
Asa cum Duhul Sfant vorbeste oamenilor in diferite limbi, asa da si credinciosului. E o caracteristica a Duhului Sfant care se rasfrange asupa credinciosului.
Daca aceasta vorbire e talmacita prin darul de talmacire, vorbirea echivaleaza cu o proorocie. Daca nu este tradusa, ea ramane o rugaciune sau o proclamare a adevarurilor divine intr-o alta limba. Posibil ca oamenii sa nu o inteleaga, dar fiintele ceresti transcend limbile si inteleg ceea ce se spune.

Absolut. Asta nu anuleaza darul.

Uneori da , uneori nu. Depinde daca are darul de talmacire, sau daca macar cunoaste cat de cat limba vorbita.
Multumesc, Doriana! Acum m-am mai lamurit. Inteleg, deci ca vorbirea in limbi nu este daruita tuturor credinciosilor penticostali. Si cei care nu sunt cercetati de Duhul nu sunt dispretuiti de cei daruiti, nu? Nu sunt considerati pacatosi, nedemni, inteleg eu...
Vechi 10.05.2010, 16:03:48
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costache marilena Vezi mesajul
Multumesc, Doriana! Acum m-am mai lamurit. Inteleg, deci ca vorbirea in limbi nu este daruita tuturor credinciosilor penticostali. Si cei care nu sunt cercetati de Duhul nu sunt dispretuiti de cei daruiti, nu? Nu sunt considerati pacatosi, nedemni, inteleg eu...
Asa e, nu toti au acest dar, desi e darul cel mai mic si mai accesibil. Insa Biblia spune ca exista si credinciosi fara daruri.
Cei fara daruri nu sunt dispretuiti [sau nu ar trebui sa fie]. Nu darul te face deosebit, ci doar diferit . E dat pentru a sluji mai bine lui Dumnezeu, nu pentru inaltare. Nu darul te mantuieste, ci jertfa lui Hristos de pe cruce. Ca mai exista cate unul care se considera mai sfant pentru ca are un dar...pacatul lui. E o nebunie sa te mandresti cu un dar pentru care nu ai muncit si l-ai primit gratis. De fapt e o nebunie sa te mandresti in general.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 10.05.2010, 16:20:04
costache marilena
Guest

Smile

Citat:
Asa e, nu toti au acest dar, desi e darul cel mai mic si mai accesibil. Insa Biblia spune ca exista si credinciosi fara daruri.
Cei fara daruri nu sunt dispretuiti [sau nu ar trebui sa fie]. Nu darul te face deosebit, ci doar diferit . E dat pentru a sluji mai bine lui Dumnezeu, nu pentru inaltare. Nu darul te mantuieste, ci jertfa lui Hristos de pe cruce. Ca mai exista cate unul care se considera mai sfant pentru ca are un dar...pacatul lui. E o nebunie sa te mandresti cu un dar pentru care nu ai muncit si l-ai primit gratis. De fapt e o nebunie sa te mandresti in general.
Am inteles. Multumesc!
Vechi 10.05.2010, 16:44:46
costache marilena
Guest

Implicit

In opinia mea, si daca gresesc, ma iertati, a face un lucru cu care nu esti deprins,adica neinvatat de mai inainte (vorbirea in limbi, tamaduirea, etc.)sunt (aproape )imposibile oamenilor obisnuiti. Expresia "sub inspiratia Duhului Sfant" imi pare cam...neortodoxa. Totul este posibil atunci cand Domnul te ajuta sa inveti o limba straina si sa talmacesti celor necunoscatori, sa inveti medicina si sa tamaduiesti. Dumnezeu, Harul Sf. Duh ajuta sa deprinzi aceste indeletniciri pe care sa le folosesti spre a face bine tie si aproapelui. Dar sa faci lucruri necunoscute de mai inainte,nu sunt de la Dumneze...
Da, asta se intampla doar sfintilor, celor care prin post si rugaciune indelungata, prin nevointe si viata curata au ajuns la asemenea imbunatatire. Si nici ei n-au fost atat de siguri ca merita acest dar. Dar nu stim noi voia Domnului si socotelile Lui nu ne este dat noua sa le cunoastem.
Vechi 10.05.2010, 16:51:34
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
In opinia mea, si daca gresesc, ma iertati, a face un lucru cu care nu esti deprins,adica neinvatat de mai inainte (vorbirea in limbi, tamaduirea, etc.)sunt (aproape )imposibile oamenilor obisnuiti. Expresia "sub inspiratia Duhului Sfant" imi pare cam...neortodoxa. Totul este posibil atunci cand Domnul te ajuta sa inveti o limba straina si sa talmacesti celor necunoscatori, sa inveti medicina si sa tamaduiesti. Dumnezeu, Harul Sf. Duh ajuta sa deprinzi aceste indeletniciri pe care sa le folosesti spre a face bine tie si aproapelui. Dar sa faci lucruri necunoscute de mai inainte,nu sunt de la Dumneze...
Da, asta se intampla doar sfintilor, celor care prin post si rugaciune indelungata, prin nevointe si viata curata au ajuns la asemenea imbunatatire. Si nici ei n-au fost atat de siguri ca merita acest dar. Dar nu stim noi voia Domnului si socotelile Lui nu ne este dat noua sa le cunoastem.
Dragele mele, spre regretul meu, trebuie sa ma opresc aici. Voi reveni data viitoare, deseara sau maine, vom vedea. Pana atunci, Domnul sa va pazeasca de rele!
Amin
Vechi 10.05.2010, 16:55:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Expresia "sub inspiratia Duhului Sfant" imi pare cam...neortodoxa.
ok, da-mi tu alta idee de expresie. Cum spui atunci cand omul vorbeste ce-i da Dumnezeu la un moment dat?

Citat:
Dar sa faci lucruri necunoscute de mai inainte,nu sunt de la Dumneze...
Proorocia, de exemplu, sau aratarea lucrurilor ascunse, nu vin prin munca noastra , nu sunt cunoscute mai dinainte si totusi sunt de la Dumnezeu. La fel darul de vindecare sau minunile. Ele nu sunt rodul muncii noastre, ci darul lui Dumnezeu in acel moment.

Citat:
Nu e vorba de a merita. Darul e dar, se da pentru ca Domnul e bun, nu pentru ca noi suntem supersfinti. iata ce spune Domnul:

" Dar după aceea, vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa iar tinerii voștri vedenii vor vedea.
Chiar și peste robi și peste roabe voi vărsa Duhul Meu." Ioil 3

Dupa cum vezi, nu e vorba de sfinti, ci de marea gloata de oameni [fii, fiice, robi , batrani] peste care Dumnezeu a hotarat sa reverse Duhul Sau in aceste zile din urma.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 10.05.2010 at 17:09:32.
Vechi 11.05.2010, 11:56:29
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
ok, da-mi tu alta idee de expresie. Cum spui atunci cand omul vorbeste ce-i da Dumnezeu la un moment dat?

Tot ce facem sau zicem la un moment dat se intampla cu ingaduinta lui Dumnezeu, sub supravegherea lui si fara sa intervina. Se intampla uneori sa spunem sau sa facem lucruri intelepte, sa gasim solutii stralucite la probleme grele. Spunem ca Dumnezeu ne-a luminat mintea, deci a intervenit si a dat o mana de ajutor. As spune, deci, ca e vorba de ajutorul Tatalui, Fiului si al Sf. Duh.

Proorocia, de exemplu, sau aratarea lucrurilor ascunse, nu vin prin munca noastra , nu sunt cunoscute mai dinainte si totusi sunt de la Dumnezeu. La fel darul de vindecare sau minunile. Ele nu sunt rodul muncii noastre, ci darul lui Dumnezeu in acel moment.

Corect! Dar astfel de lucruri se intampla atat de rar oamenilor obisnuiti, atat de rar incat atunci cand se intampla (proorocia, aratarea lucrurilor ascunse, darul vindecarii,etc) nu suntem siguri ca sunt de la Dumnezeu. Ca sa ne ispiteasca, diavolul, recurge la tot felul de capcane. E foarte viclean! Aceste daruri pot fi de la Dumnezeu dar si de la ispitior si ca sa nu cadem in capcana dusmanului mai bine le ignoram si Dumnezeu nu se va supara.

Nu e vorba de a merita. Darul e dar, se da pentru ca Domnul e bun, nu pentru ca noi suntem supersfinti. iata ce spune Domnul:

" Dar după aceea, vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa iar tinerii voștri vedenii vor vedea.
Chiar și peste robi și peste roabe voi vărsa Duhul Meu." Ioil 3

"Dupa aceea" ce? Adica, cand "dupa aceea" - iarta-ma, eu nu recunosc citatul...

Dupa cum vezi, nu e vorba de sfinti, ci de marea gloata de oameni [fii, fiice, robi , batrani] peste care Dumnezeu a hotarat sa reverse Duhul Sau in aceste zile din urma.
Si totusi eu cred ca este vorba despre oameni care merita. Domnul nu-si revarsa Harul Duhului Sfant peste oameni pacatosi ( trufasi, mincinosi, dusmanosi, etc) Altfel de ce ne-ar cere cu insistenta sa ne lepadam de pacate?(trufie, fatarnicie, ura)? Evident ca sa putem lua Duh Sfant!
Vechi 11.05.2010, 11:59:38
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
Si totusi eu cred ca este vorba despre oameni care merita. Domnul nu-si revarsa Harul Duhului Sfant peste oameni pacatosi ( trufasi, mincinosi, dusmanosi, etc) Altfel de ce ne-ar cere cu insistenta sa ne lepadam de pacate?(trufie, fatarnicie, ura)? Evident ca sa putem lua Duh Sfant!
Doriana, sunt incepatoare in ale postarilor pe forum. Asa ca citeste, te rog si in careul mai inchis la culoare. Eu am ti-scris raspunsuri intercalandu-le printre postarile tale. Spes sa se poata citi.
Vechi 11.05.2010, 12:20:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Meritul ar putea fi acela al unui copil ascultator care nu iese din cuvantul parintelui si e rasplatit cu un mare dar. Insa nu este meritul de a fi lucrat el la darul respectiv, darul este in totalitate meritul Celui ce il da.

Pe de alta parte, chiar puterea de a fi ascultator si de a nu cadea in ispita se datoreaza tot lui Dumnezeu. Fara harul Lui nu am putea sa ne impotrivim celui rau si am merge din pacat in pacat. Stiind aceasta, ce merit crezi ca mai putem spune ca avem? Acela ca am fost de acord sa fim ajutati? Posibil, dar asta se numeste ca am constientizat nevoia disperata in care ne aflam si am intins mana dupa El, nu ca am avea vreun merit.
Vechi 11.05.2010, 12:26:25
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Ai dreptate in ceea ce spui, dar atunci inseamna ca nu esti ortodoxa, ci protestanta.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre vorbirea cu mortii strajeru Secte si culte 2 09.04.2018 22:32:16
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? petrut-angel Secte si culte 1534 12.03.2018 22:00:37
Vorbirea in limbi - ajutor Archangel Reguli generale de utilizare a forumului 37 03.01.2013 12:16:48
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali gpalama Secte si culte 4 29.05.2010 21:11:29
DESPRE VORBIREA IN LIMBI Ioan_Ciobota Generalitati 4 24.03.2010 17:09:10