![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Ascultarea (a face intocmai cum vrea cineva) e opusa liberului arbitru, care implica existenta libertatii ca stare de fapt si nu ca o stare mentala de posibilitate.
|
|
|||
|
|||
![]()
De unde stii care e vointa lui Dzeu, o fiinta suprarationala, care nu poate fi inteleasa rational?
|
|
|||
|
|||
![]()
De chestia asta n-am mai auzit :)
Partea rationala a sufletului are vreo corespondenta in realitate? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Enuntul e un paradox, adica Fiinta rationala omniscienta sa nu stie "viitorul". In primul rand, nu exista viitor pentru Dumnezeul in care credem noi, crestinii. El este afara de timp, mai presus de parametrii constituenti ai Universului in care traim. El este Acelasi, indiferent cate lumi creaza si in ce fel le gandeste. Este Acelasi in zilele Facerii, in momentul rascumpararii noastre si dupa moartea noastra, in veci de veci. Problema ta este de fapt daca lumea noastra este intr-adevar libera si nu predestinata din cauza atotstiintei Lui. Exista in fizica o teorie (Feynman) care descrie fenomenele prin suma tuturor evenimentelor posibile. Poate ca Universul insusi este construit intr-un mod foarte liber, ca sa zic asa, iar fiintele rationale care-l populeaza evident ca sunt libere cu desavarsire sa actioneze oricum vor, fara limitari de genul predestinare. Astfel, Dumnezeu este intotdeauna pregatit cu o solutie de rezolvare a problemelor de natura rea care pot sa apara oricum ar evolua sistemul sau lumea respectiva, in orice istorie posibila care urmeaza unor conditii initiale. Deci El stie dintru inceput toate istoriile posibile care pot sa urmeze spre exemplu dupa Big Bangul nostru si este oricum pregatit pentru oricare din ele, oricum ar evolua, fara sa le limiteze (predestineze) in vreun fel. Asa ca Ratiunea care este Hristos spune: Amin, sa fie! Eu sunt foarte curios cum ar fi evoluat umanitatea daca Adam-Eva nu s-ar fi indepartat de Dumnezeu.
|
|||
|
|||
![]()
Da, mi se pare ca e o contradictie peste care eu unul, chiar daca as crede in Dumnezeu, nu as putea trece.
Citat:
Am mai spus mai demult, dupa mine Adam si Eva era mai degraba animale fara constiinta, care prin asa-zisa cadere au dobindit constiinta de sine, constientizind binele si raul, urmind sa isi inceapa calatoria spre impacarea cu sine, de a incerca sa excluda raul din comportament, pentru a ajunge la starea dinainte de cadere (si deci e vorba de un fel de dumnezeu-natura). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Repet: Dzeu nu cunoaste deja starea in care ne vom gasi noi in 2012 cind va veni sfirsitul lumii? Poate exista o ratiune independenta de Dzeu? Daca da, nu poate exista deja? Daca da, cite crezi ca exista deja? Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
doi - acel "deja" din formularea ta ii anuleaza sensul. Dumnezeul atemporal nu poate fi descris (sau ma rog, poate fi descris, dar imprecis si incorect) in termeni temporali. Dumnezeu cunoaste, pur si simplu. |
|
|||
|
|||
![]()
sterge linistit cele doua cuvinte, intelesul e exact acelasi
|
|
|||
|
|||
![]()
Si raspunsul este acelasi; Dumnezeu cunoaste, sau are posibilitatea sa cunoasca.
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dumnezeu a fost creat de Ra. (?) | Bilibox | Generalitati | 118 | 05.12.2011 08:03:26 |
De ce ne-a creat Dumnezeu? | Templier Knight | Generalitati | 6 | 17.03.2011 17:56:39 |
De ce a creat Dumnezeu lumea? | crisnic | Intrebari utilizatori | 4 | 23.04.2010 13:52:13 |
|