![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Citat:
Copții, neparticipând la acest sinod, au încremenit în logica primelor trei, tot așa precum ortodocșii, neparticipând decât la primele 7 sinoade ecumenice, au încremenit în logica lor. Ca atare, copții pretind despre ortodocșii care și-au cristalizat mai mult învățătura lor în raport cu ei că sunt eretici, tot așa cum ortodocșii pretind despe catolici, care și-au cristalizat învățătura lor în raport cu ei, că sunt eretici. Citat:
Citat:
-unii dintre sfinții părinți forumuleză că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul -unii dintre sfinții părinți formulează că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl prin Fiul -nici unul dintre sfinții părinți nu formulează că Duhul Sfânt ar purcede NUMAI de la Tatăl sau DOAR de la Tatăl. Citat:
Nici reforma liturghiei răsăritene, făcută de patriarhul Ioan Gură de Aur nu a fost una radicală. Aceste lucruri merită discutate pe un topic separat, consacrat liturgicii (care este, pentru mine, un domeniu în care am mari lipsuri). Citat:
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 24.08.2010 at 21:38:05. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iar purcederea Duhului Sfant si de la Fiul, tot nu am inteles care sunt sfintii parinti care au formulat aceasta dogma, nu ai scris nici un nume concret. O sa intreb si eu cine a formulat la ortodocsi dogma ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal si apoi o sa vedem la ce concluzie se ajunge. Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
-primul, cu accent pe latura dogmatică a controversei: http://www.bringyou.to/apologetics/a52.htm -al doilea, cu accent pe latura istorică a controversei: http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm Dacă doriți, putem dezvolta subiectul pe topicul consacrat problemei Filoque. Să revenim la subiectul papalității, despre care e vorba aici.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 24.08.2010 at 22:17:09. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Așteptăm în continuare să ne demonstreze un papistaș cum masonii, care nu cred în Iisus Hristos și au o altă Lumină drept călăuză și adevăr, sunt fii ai lui Dumnezeu, când sfântul Ioan evanghelistul spune foarte clar că Dumnezeu le-a dat putere să se facă fii ai lui Dumnezeu doar acelora care au crezut în Iisus Hristos și pentru care Iisus Hristos este Lumina !!!
|
|
|
|||
|
|||
|
Am gasit un articol in care se explica mai pe larg problema apei din Sfantul Potir:
http://www.ewtn.com/library/liturgy/zlitur39.htm Pe scurt: 1. Se pare ca, din punct de vedere istoric, obiceiul timpului era amestecarea vinului cu apa, deci e foarte probabil ca insasi Mantuitorul la Cina cea de Taina sa fi baut apa cu vin; 2. Apa semnifica oamenii, Biserica, care se amesteca cu Sangele Mantuitorului. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Revenind deci la papalitate, mentionand ca eu nu am nimic impotriva ei, este bine sa existe cineva care sa vegheze sa nu apara abateri de la dogmele bisericii si sa ii lumineze pe cei care nu au la fel de mult timp si aplecare la studiu dogmatic (cazul majoritatii credinciosilor), ramane totusi intrebarea de ce Papa de la Roma si nu cel al Alexandriei avand in vedere ca acela s-a numit mai devreme Papa. Ramane intrebarea: Ap. Petru a fost vreodata episcopul Romei, iar episcopul Romei trecut in calendar dupa Ap. Pavel, in ce fel a primit succesiunea, daca putem zice asa? Si exista si o remarca pe care nimeni nu am vazut sa o faca in afara de mine (se pare ca in cazul asta sunt tare carcotasa), Domnul a zis sa nu numim pe nimeni tata in afara de Dumnezeu Tatal, ori Papa inseamna exact tata, si nu numai Papa, dar si preotii care vor sa li se spuna "parinte" cu sensul de tata (father, padre, père in alte limbi) cer exact ceea ce Iisus ne-a zis sa nu facem, sa nu numim pe nimeni Tata decat pe cel ceresc, si dealtfel a cerut si sa nu numim pe nimeni invatator decat pe El). Din punctul asta de vedere cultele protestante respecta mai bine cuvantul Domnului pentru ca la ei sunt pastori, exact ceea ce i-a zis Domnul lui Petru sa faca, sa pastoreasca oitele Sale, deci sa fie pastor. Si ghidul evreu pe care l-am avut in Israel a facut o remarca foarte interesanta si pertinenta si anume faptul ca Iisus este pastorul nostru si a cerut si lui Petru sa fie pastor, are o semnificatie profunda si anume, daca ne uitam la pastori, ei stau mereu in spatele turmei si nu in fruntea ei, stau in spate ca sa poata vedea daca vreo oita o ia pe un drum gresit riscand sa se rataceasca... |
|
|
|||
|
|||
|
[quote=adiandrea6;281837]
Ramane intrebarea: Ap. Petru a fost vreodata episcopul Romei, iar episcopul Romei trecut in calendar dupa Ap. Pavel, in ce fel a primit succesiunea, daca putem zice asa? [\QUOTE] Imi cer scuze, aici am vrut sa zic Ap. Petru, nu Pavel. |
|
|