Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2010, 21:33:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6 Vezi mesajul
Deci exista o ordine desi nu exista timp. Cum se explica? Si de unde stiu Sfintii Parinti ca exista ordinea pe care ai mentionat-o? De unde stim ca nu este doar parerea lor personala?
Cred că se poate ajunge la concluzia respectivă prin simpla reflecție. Tatăl oricum trebuie pus pe prima poziție, fiind genitor și de nimeni generat. Deci, din cele 6 permutări posibile, rămân în discuție două: ordinea Tatăl-Fiul-Sf Duh, sau ordinea Tatăl-Sf Duh-Fiul. Dar, din cauză că pentru purcederea Sf Duh este nevoie atât de Tatăl, care face asta, cât și de Fiul, prin care se face asta (după cum credem noi), singura ordine de precedență rămasă este Tatăl-Fiul-Sf Duh.

Citat:
Si apropos de pareri, cele doua naturi, divina si umana, sunt amestecate in Iisus sau nu? Pentru ca ortodocsii de rit bizantin zic ca nu, si din cauza asta ii considera eretici pe ortodocsii copti, dar in acelasi timp fac ritualul de a amesteca apa cu vinul care simbolizeaza exact natura amestecata a Domnului. Si la catolici se amesteca apa cu vinul, la voi ce sens are? Si cum sunt cele doua naturi ale Domnului, amestecate sau nu?
La aceasta ne răspune Sf Sinod de la Calcedon, în formulare infailibilă. Definiția dogmatică spune așa: (...) două naturi care nu suferă confundare, nici schimbare, nici împărțire, NICI SEPARARE (...) După expresia Sf Părinți, putem spune că cele două naturi sunt împletite, ceea ce este altceva decât să spunem că sunt amestecate.

Copții, neparticipând la acest sinod, au încremenit în logica primelor trei, tot așa precum ortodocșii, neparticipând decât la primele 7 sinoade ecumenice, au încremenit în logica lor. Ca atare, copții pretind despre ortodocșii care și-au cristalizat mai mult învățătura lor în raport cu ei că sunt eretici, tot așa cum ortodocșii pretind despe catolici, care și-au cristalizat învățătura lor în raport cu ei, că sunt eretici.

Citat:
Sa ne imaginam ca Tatal este soarele, Fiul reprezinta razele soarelui iar Duhul Sfant reprezinta lumina si caldura pe care o degaja soarele. Fiul naste din Tatal ca si razele din soare, iar lumina si caldura purced de la soare si sunt trimise la noi atat de soarele din care purcede dar si de razele prin care emana din soare. Este comparatia cea mai sugestiva pe care am gasit-o pana acum la ortodocsi.
Da, foarte frumoasă și foarte practică. Aparține lui Tertulian, din câte știu.

Citat:
Revenind insa, cei care au adaugat acest Filioque, de unde stim ca au primit o revelatie de la Duhul Sfant si nu au facut ei o presupunere cu mintea lor? Iar daca este o revelatie de la Duhul Sfant, ce Sfant Parinte a primit-o? De ce nu au primit aceasta revelatie si cei din est? Si cum mai sta in cazul asta in picioare faptul ca dogmele sunt revelatii de la Duhul Sfant?
Știm că Filoque este o revelație de la Duhul Sfânt din faptul că este susținut de Sfinții Părinți, astfel:
-unii dintre sfinții părinți forumuleză că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul
-unii dintre sfinții părinți formulează că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl prin Fiul
-nici unul dintre sfinții părinți nu formulează că Duhul Sfânt ar purcede NUMAI de la Tatăl sau DOAR de la Tatăl.

Citat:
Si pana la Papa Grigorie, ce Liturghie aveau? Nici eu nu stiu daca au avut vreodata Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur, dar acum inteleg de ce "stilistii" nu iubesc noul calendar.
Până la Papa Grigorie, romano-catolicii aveau o liturghie foarte asemănătoare. Reforma papei Grigorie a vizat mai mult muzica (antifoanele), el a lăsat reguli folosite și azi în liturghia romană, în mod special varianta tradițională (tridentină).
Nici reforma liturghiei răsăritene, făcută de patriarhul Ioan Gură de Aur nu a fost una radicală. Aceste lucruri merită discutate pe un topic separat, consacrat liturgicii (care este, pentru mine, un domeniu în care am mari lipsuri).

Citat:
Ideea este ca aceasta Biserica Particulara care era mult mai veche, nu este altceva decat Biserica Ortodoxa de rit bizantin care se gasea pretutindeni pe teritoriul romanesc, si la fel era situatia si pe teritoriul palestinian arab. Biserica ortodoxa in general, este o biserica plina de Har, iar numeroasele minuni care se fac in sanul ei sunt dovada vie a acestui lucru, si in plus, mare parte din Sfintii Parinti care au pus bazele dogmelor crestine vin din aceasta parte a lumii. Renuntarea la schisma a fost considerata o tradare din partea celor care nu au renuntat ci au preferat mai bine sa moara (se pare ca s-a ajuns pana acolo in unele locuri) pentru ca, din punct de vedere dogmatic, vesticii erau considerati eretici, iar metodele folosite uneori, nu tocmai ortodoxe, dadeau marturie ca nu erau adevarati traitori in Hristos (pomul dupa roada se cunoaste). Eu le dau dreptate numai in ce priveste partea a doua. Cei care insa au renuntat la schisma din proprie convingere, care au inteles ca nu trebuie sa existe schisma intre crestini, nu pot fi numiti tradatori, insa si acestia s-au aflat apoi in schisma cu biserica ortodoxa, asa ca problema schismei a ramas nerezolvata.
Lucrul care m-a atras cel mai mult la Biserica Greco-Catolică și care a fost hotărâtor în convertirea mea a fost mărturia de sânge a ierarhilor ei. Întâistătătorului Bisericii i s-a promis nu numai viața și libertatea, dar și onorouri și sprijinul Securității pentru postul de Patriarh al BOR dacă renunță la Unirea cu Roma. Dar replica lui a fost: "Credința noastră este viața noastră" și au urmat 16 ani de închisoare. Toți cei 12 episcopi greco-catolici au răspuns la fel, fără să știe unul de altul. Chiriarhul Bucureștiului a fost cel dintâi chemat, nerezistând torturilor interogatoriului și murind în beciurile Securității. Aflând despre aceste lucruri, mi-am spus că Biserica ce are asemenea episcopi cu credință tare ca stânca este Biserica lui Cristos. Și, în afară de ipoteza că toți acești 12 oameni erau sonați, înseamnă că legătura cu Roma este ceva foarte important pentru suflet, ceva mai important chiar decât libertatea și viața în trup.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 24.08.2010 at 21:38:05.

Tags
primatul papal, roma, vatican