![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai mare grija cu afirmetia "totul este spirit".Este PANPSIHISM,si poti cadea in PANTEISM,eroare in care a cazut Hegel. Spirit este doar sufletul rational.Nu plantele,nu animalele.Ele au SUFLET in sensul de principiu VITAL.SPIRITUL in schimb este principiu VITAL si RATIONAL.Are doua facultati:INTELIGENTA si VOINTA. Ai dreptate,LIBERUL ARBITRU este una dintre cele mai bune metode de demonstrare a spiritului,dar in sens strict,LIBERUL ARBITRU TINE DE VOINTA,nu de INTELIGENTA. Si exista si alte argumente a demonstrarii spiritului. Eu iti propun lectura lui Toma d'Aquino. Are o antropologie filosofica extrem de rationala si de conforma cu noile descoperiri ale stiintei si ale psihologiei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Probabil ca totusi sufletul e duhul din noi ( se zice si cand mori : si-a dat duhul-adica a iesit sufletul din el) si spiritul e constiinta superioara, ceea ce se trezeste in noi si tinde sa intre in comuniune cu divinul. PS- oricum,mi s-a facut parul cret de la atatea variante( si nu sunt cu degetele in priza):-) Last edited by Melissa; 29.01.2011 at 00:46:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In primul rand ,de acord Inteligenta influenteaza Liberul Aribitru, dar nu le "amesteca". Sa vedem: Obiectul Inteligentei este ADEVARUL.Obiectul Vointei este BINELE.O.K. Cum se relationeaza? Sa vedem:1. Tu tinzi spre FERICIRE,spre BINE.2.Stabilesti prin INTELIGENTA,prin RATIUNE unde vrei sa ajungi.3.Si intervine VOINTA care alege calea spre destinatie prin LIBERUL ARBITRU. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
- am o gramada de bani si vreau sa plec in concediu .Aleg sa merg pe litoral.Fara inteligenta,aleg litoralul romanesc.(liber arbitru )Daca intervine inteligenta,aleg Insulele Mauritius.(liber arbitru in care a intervenit inteligenta,pe langa vointa) Deci, dupa logica mea,inteligenta ajuta/sprijina vointa si deci,liberul arbitru.Altfel spus, faci alegeri mai bune,daca esti mai inteligent. |
|
||||
|
||||
![]()
Dar nu are rost sa punem la indoiala faptul ca "totul este spirit(duh)", deoarece dovezile in acest sens sunt nenumarate.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exista posibilitatea accesarii celei de a patra dimensiuni, care ar explica multe..dar nici asa nu sunt de acord sa batem in cuie o informatie fara sa incercam macar sa o verificam.. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
A filosofa sau a crede? | Seraphim7 | Generalitati | 38 | 18.07.2024 00:01:30 |
"Crede si nu cerceta!" ??? | moro.d | Despre Biserica Ortodoxa in general | 20 | 03.09.2013 12:29:18 |
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii | Man Teo | Generalitati | 15 | 15.08.2011 19:17:52 |
Cine nu crede in Dumnezeu | ladyanda | Generalitati | 235 | 14.08.2011 14:08:26 |
Nevoia de a crede | dorinastoica14 | Pocainta | 15 | 21.07.2009 12:41:01 |
|