În prealabil postat de ioan cezar
Am aflat din postarile dumneavoastra anterioare ca aveti, inca din copilarie, o educatie sistematica fata de Biblie. Desi nu precizati CINE v-a educat (nu e indiferent cine ne educa, nu-i asa?), afirmati ca nutriti sentimente alese, de sincera pretuire a Scripturii.
Gasesc demne de lauda toate acestea!
Si eu iubesc Biblia, sunt crestin ortodox iar Evanghelia nu este pentru credinciosii ortodocsi doar o carte, ci la multi dintre noi e un mod de a fi, de a trai, pe care tindem sa il incorporam pana la "plinire" (prin Duhul Sfant) in existenta noastra pamanteasca.
Problema incepe, consider eu, atunci cand scrieti (in textul dumneavoastra de mai sus) cuvintele "descris", "descriu", "prezinta." Arunca in lumina intelegerii toata noima expunerii foarte stricte (stramte) pe care v-ati straduit sa o desfasurati in postarea dumneavoastra.
De ce credeti ca Biblia este o carte de descrieri sau prezentari ale Domnului?
Considerind-o asa, dintr-odata il aruncati pe Dumnezeu in alteritate distanta, obiectiva (pe El care e DUH, e unitate treimica de PERSOANE), undeva in afara istoriei vii a omenirii. In transcendenta, intr-un turn de fildes. Sesizati oare aceasta nuanta cu miza teologica DECISIVA?
Biblia NU este Dumnezeu. Biblia este un obiect. O carte. Un text. O consider o interfata intre Dumnezeu si om (analog sfintelor icoane). Scriptura, ca DUH, este rodul impreuna-lucrarii dintre Domnul si dreptii Sai, oameni cu limite firesti. E scrisa pentru oameni, pentru toti oamenii, pentru intreaga varietate de oameni. Buni, rai, inteligenti, priceputi etc.
De aici o serie de consecinte inevitabile care exprima RISCUL asumat de orice interpret al textului biblic (analog riscului oricarei rugaciuni in fata icoanei - care e o FEREASTRA CATRE Dumnezeire, SI NU DUMNEZEIREA INSASI).
Ortodoxia se pozitioneaza fata de Scriptura intr-un mod pe care l-au marturisit toti Sfintii Parinti.
La intalnirea omului cu Sfintele Scripturi se ridica probleme deosebit de delicate, decisive pentru viata si mantuirea noastra. Vorbim despre HERMENEUTICA, EXEGEZA, TALCUIRE. Despre CONDITIILE REALIZARII acestora.
Deoarece eu nu sunt in masura sa exprim ceva substantial in Ortodoxie, si pentru ca nu am nimic important de adaugat fata de marturisirea pe care am postat-o mai devreme, va ofer cateva citate cu rol de REPER IN ORICE DEZBATERE PE TEMA SCRIPTURII.
SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL: "A vorbi cu precizie despre acestea este cu putinta NUMAI ACELORA, care, pentru multa curatenie a mintii lor, AU PRIMIT DE LA DUMNEZEU tot harul pe care-l pot primi oamenii. Caci patrunzind cu ajutorul acestui har in noianul vederilor tainice, acestia VAD NUMAI RATIUNILE celor scrise in Scripturi, dezbracate de vesmantul figurilor."
CUVIOSUL SILUAN ATONITUL: "Lucrurile ceresti se cunosc prin Duhul Sfant, iar cele pamantesti prin minte. Cine vrea sa cunoasca pe Dumnezeu prin mintea lui, din stiinta, acela este IN INSELARE pentru ca Dumnezeu este cunoscut NUMAI prin Duhul Sfant."
SFANTUL IOAN GURA DE AUR: "Apostolii nu se coborau din munte, purtind, ca Moise, in maini table de piatra, CI PURTIND IN SUFLETUL LOR Duhul cel Sfant. Erau o visterie SI UN IZVOR DE INVATATURI, de harisme si de toate bunatatile. Prin HARUL DUHULUI erau, pretutindeni pe unde mergeau, CARTI SI LEGI INSUFLETITE.”
P.S. Sa "il acceptam pe Dumnezeu asa cum e descris"? ... Pe mine ma preocupa mai mult daca sunt vrednic sa ma accepte DOMNUL pe mine, pe pacatosul Lui rob, in Imparatia Lui. Iar pentru asta, desigur, ma nevoiesc sa Il accept in viata mea clipa de clipa ASA CUM MA MILUIESTE INSUSI DOMNUL IISUS HRISTOS PRIN DUHUL SFANT CARE DE LA TATAL PURCEDE. (Iar nu asa cum e "descris".) AMIN.
|