Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.04.2011, 17:42:30
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Dorina, pentru reteta. Si eu fac painea aproximativ la fel, dar nu pun ulei. Data viitoare voi pune putin ulei sau margarina, sa vad cum iese. Aluatul tau seamana mult cu cozonacul si trebuie sa fie bun.

Yasmina, esti binevenita cu reteta ta de paine cu lapte batut, caci Postul e pe terminate si vom putea consuma si lactate.
Am auzit ca se poate folosi zerul de la lapte la facutul painii. Am incercat odata, dar nu am tinut cont ca zerul, in care se tine branza e sarat... si mi-a iesit o paine buna ca consistenta, dar f sarata.

Mi-a spus cineva, ca untul/margarina se poate pune peste painea coapta, dar fiebinte. Da un gust bun cojii.

In general coc painea pe o placa de ceramica, speciala pentru copt pizza.
si faina folosita are importanta, precum si nucile, semintele pe care le adaugam in aluat. Mie imi place painea cu mieji de floarea soarelui.

Coaja de paine devine mai putin groasa daca folosim un pulverizator cu apa de indata ce s-a format coaja. Iar cand se scoate din cuptor se mai stropeste odata, inainte de a o pune in stergar.
Să-ți mai împărtășesc una dintre tainele pâinii de la noi din Moldova.
După ce ai înmuiat drojdia cu apă obișnuită, calduță în loc de apa în continuarea framântatului folosești aghiasmă(mică) iar uleiul cu care ungi tăvile și cel de la frământat să fie ulei de la Sfântul Maslu. Această pâine o poți consuma într-o zi când postești sau după ce ai luat Sfânta Împărtășanie.
Mare atenție însă unde pui apa de la spălat tăvile. Trebuie pusă la un copac sau la flori.
Când consumi pâinea să nu cadă firmiturile pe jos - este o pâine sfințită.

Last edited by dorinastoica14; 18.04.2011 at 17:44:43.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 00:32:37
Miha-anca
Guest

Implicit

Multumesc mult pentru raspuns, Dorina. Voi tine cont de amanunte.
Totusi parca eram impreuna la Sf. Maslu, cand preotul care a tinut predica ne-a atentionat ca uleiul se foloseste la uns pe locurile bolnave. A mentionat atunci si modul acesta de folosire a uleiului sfintit? Nu imi mai amintesc. in orice caz nu a ingaduit sa il punem pe haine; asta imi amintesc sigur.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 00:58:25
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit Paine irlandeza cu lapte batut

Aceasta reteta de paine,o am de la o prietena din UK,care mi-a trimis si poze,iar painea pot sa spun ca arata fabulos!!
Sper sa va fie de folos!

Ingrediente:
-500g faina
-2 linguri bicarbonat de sodiu
-1 lingura sare
-400ml lapte batut sau iart naturar
-putin lapte,daca este necesar

1.Amestecati faina cu bicarbonatul intr-n castron mare si adaugati si sarea.Faceti in mijloc o gaura si turnati laptele batut si amestecati incontinuu.Daca este necesar,adaugati putin lapte dulce pt a se forma o coca de constintenta moale si lipicioasa.
2.scoateti aluatul pe o suprafata presarata cu faina,si framantati usor vreme de 1 minut,pana cand faceti o gramajoara de coca(este important sa puneti la copt cand inca bicarbinatul lucreaza).
3.Aluatul de forma unei bile se pune intr-o tava presarata din belsug cu faina.Faceti o cruce,adanc in aluat,cu un cutit ascutit.Dati la cuptorul incalzit in prealabil la 200 grade Celsius si coaceti timp de 40-45 min.pana ce painea suna gol pe dinauntru,cand bateti in ea.
4.Lasati painea la racit in cuptor,pe gratar,daca va place o coaja crocanta,sau inveliti-o intr-un servet daca preferati a coaja moale.Acesta paine este excelenta daca o mancati calda,cu unt si/sau gem.

Varietati:
-puteti sa folositi seminte:2 linguri de seminte de floarea-soarelui,dovleac,susan,mac,etc
-inainte de a da painea l acopt,puteti sa o ungeti de deasupra cu lapte batut sau lapte dulce,si apoi presarati semintele pe deasupra.
Pofta buna!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 12:45:00
Miha-anca
Guest

Implicit

Multumesc, Yasmina. M-ai dat gata cu reteta aceasta de paine facuta cu bicarbonat! Seamana cu o reteta de prajitura, nu de paine. Abia astept sa vad cum este si ce gust are.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 14:38:56
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Yasmina. M-ai dat gata cu reteta aceasta de paine facuta cu bicarbonat! Seamana cu o reteta de prajitura, nu de paine. Abia astept sa vad cum este si ce gust are.
Imi pare bine ca v-am putut fi de folos,mult succes si sa ne scrieti cum a decurs experienta!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 14:57:57
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Cu iertarea de rigoare pe care mi-o cer vreau totusi sa pun o intrebare legate de piinea cu lapte batut :
- tinind cont ca este vorba doar de 500g. de faina nu cumva este vorba de 2 lingurite si nu linguri de bicarbonat si una de sare ?
- lingurile/linguritele, cit sunt de incarcate ? cu virf sau rase ,ori normal incarcate ?
Judecind dupa ingrediente cred ca iese pufoasa si cu multe godeuri datorita reactiei dintre bicarbonatul puternic bazic si aciditatea sporita a laptelui batut sau a iaurdului , reactie care se dezvolta in timp si in toata masa compozitiei (in toata framintatura).

De asemenea voiesc sa fac referire la reteta Dorinei si sa intreb daca folosirea unui !/4 (probabil este vorba despre un sfert de litru !) de litru de apa nu este prea putin pt. 1 Kg. de faina ? In acest caz piinea iese f. consistenta , densa, asemenea prescurii pt. folosirea agnetului .

Last edited by zaharia_2009; 19.04.2011 at 15:01:13.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 15:36:38
IOLANDA IOLANDA is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.03.2010
Locație: Romania
Deci:..copil fiind am vazut mereu facandu-se painea in casa bunicii mele (Dumnezeu sa o odihneasca in pace!)..era vaduva de multi ani si cocea prescuri ptr.biserica.Acum va relatez cum proceda cu aluatul de paine(il framanta intr-o covatica din lemn)...punea faina de grau .facea un loc in mijloc unde punea drojdia inmuiata in putina apa calduta si zahar,se apuca de framintat turnind cite putina apa calduta,iar la urma adauga ulei,insa nu prea mult.Dupa ce o framinta destul de multisor,"dupa mine",facea o cruce din aluat si o punea deasupra peste aluat,apoi acoperea totul cu un prosop f.curat si il lasa la dospit.Acum cantitatile(1kg,faina o ligurita rasa cu sare ,drojdie cit "o nuca",1/2 lichid(apa,lapte) o lingutita de zahar si 2 linguri de ulei)asa o fac eu in ziua de azi si imi iese fara probleme. Eu aprind si candeluta si imi fac o cruce si zic Doamne Ajuta,apoi ma apuc de treaba.....pofta buna....
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 17:58:49
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Dragă Gabriel, lingurițele să fie cât mai normal de încărcate, nici prea prea, dar nici foarte foarte ! Înțelegi cum va să fie . . . ! Poftă bună !
Vechi 19.04.2011, 20:09:09
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Cu iertarea de rigoare pe care mi-o cer vreau totusi sa pun o intrebare legate de piinea cu lapte batut :
- tinind cont ca este vorba doar de 500g. de faina nu cumva este vorba de 2 lingurite si nu linguri de bicarbonat si una de sare ?
- lingurile/linguritele, cit sunt de incarcate ? cu virf sau rase ,ori normal incarcate ?
Judecind dupa ingrediente cred ca iese pufoasa si cu multe godeuri datorita reactiei dintre bicarbonatul puternic bazic si aciditatea sporita a laptelui batut sau a iaurdului , reactie care se dezvolta in timp si in toata masa compozitiei (in toata framintatura).

De asemenea voiesc sa fac referire la reteta Dorinei si sa intreb daca folosirea unui !/4 (probabil este vorba despre un sfert de litru !) de litru de apa nu este prea putin pt. 1 Kg. de faina ? In acest caz piinea iese f. consistenta , densa, asemenea prescurii pt. folosirea agnetului .
Teoria ca teoria, practica ne omoară!
Numai cine face de multe ori o rețetă iese perfect. Dacă mai e necesară apă se vede la frământat.
Reply With Quote
Vechi 19.04.2011, 20:19:13
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Teoria ca teoria, practica ne omoară!
Numai cine face de multe ori o rețetă iese perfect. Dacă mai e necesară apă se vede la frământat.
Foarte bine și mai ales adevărat ai răspuns colegului , căci la teorie putem fi tobă de iscusiți, dar când vine câte o probă practică rău o dăm în bară ! ! !
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26