Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2011, 21:10:51
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Nu confudati Taina Spovedaniei cu duhovnicia.
Taina Sfintei Spovedanii este valida indiferent de preotul care savareste aceasta Sfanta Taina.

NU toti preotii sunt duhovnici. Iar preotii duhovnici sunt si ei pe diferinte nivele spirituale. Exista preoti duhovnici imbunatatiti care cu ajutorul Duhului Sfant stiu exact cum sa ajute si sa calauzeaca credinciosii pe drumul mantuirii. Va dau un singur nume: Parintele Arsenie Boca.

Sunt cazuri cand preotii duhovnici indurma pe unii credinciosi la alti preoti duhovnici mai "puternici" daca ei simt ca nu pot face fata situatiei in care este crediciosul. Nu este o rusine. Si in medicina se intampla la fel.

Sa nu uitam ca Sfintii Apostoli Iacov, Ioan si Andrei au fost intai ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul iar mai apoi au mers dupa Iisus. S-a suparat Sfantul Ioan Botezatorul ca ii pleaca fii duhovnicesti? Nicidecum, ba chiar s-a bucurat. Au plecat toti ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul la Iiisus? Nu. De ce? Pentru ca si Sfantul Ioan Botezatorul urmarea aceeasi slava a lui Iisus Hristos insa folosind o alta metoda (ascetica daca vreti).

De aceea si astazi avem duhovnici de manastire si duhovnici de mir. Fiecare este specializat in domeniul sau. Unele sunt ispitele la manastire si altele sunt in lume. Desigur ca multi dhovnici imbunatatiti stiu intru Duhul Sfant cum sa procedeze in fuctie de fiecare situatie.

Nu fac confuzie intre spovedanie si duhovnicie. Cred ca i-am raspuns strict la postarea ei.

Exista duhovnici imbunatatiti, desigur.
O cunostinta si-a adus prietenul strain (de religie orientala) pana la par. Rafail Noica, iar acesta l-a convertit la ortodoxie in cateva discutii. (Cunostinta mea l-a luat apoi de sot, bravo ei pentru insistenta cu care si-a adus logodnicul la calea dreapta).

Dar dincolo de cazuri exceptionale, majoritatea oamenilor au probleme greu de deslusit deoarece au lipsa de ravna si lipsa de cunoastere.
Sa te duci la un duhovnic imbunatatit sa-ti rezolve probleme pe care tu nu vrei sa le rezolvi (de ex. traiesti in curvie, ai avorturi, patimi etc..) mi se pare o abuzare a timpului si energiei acelui om.
Cred ca fiecare trebuie intai sa se smereasca si sa se ajute de ceea ce i-a pus Dumnezeu inainte. Si daca omul are o viata duhovniceasca inalta, iar preotul din parohie este prea putin.. ii va scoate Dumnezeu pe cineva in cale la momentul potrivit.

Ca daca ceri ajutorul, Dumnezeu NU te lasa, indiferent in ce conditii traiesti.
Eu nu am de ales intre duhovnici, ca stau in strainatate, iar bisericile sunt rare. Dar am primit de la duhovniciul meu (tanar si ne-experimentat, asa cum este el) sfaturi exceptionale si raspunsuri la intrebari pe care nici macar nu le-am exprimat!

Si invers.. cand l-am "omorat" cu vorba, duhovnicul m-a ascultat cu multa rabdare, dar nici sfaturi bune nu am primit. Pur si simplu am reusit sa-i impun lui parerile mele despre diverse probleme. Mi-a fost invatatura de minte. Conteaza mult cum te duci la duhovnic.

Ca fapt divers, saptamana trecuta m-am surprins vorbind despre pacate, spovedanie, intocmirea listei de spovedanie, harul preotului etc.. unei rude care nu merge cu anii la biserica.
Apoi am inteles ca am intristat-o cumva, poate am vorbit de pacate pe care le facuse.. In fine, mi-a parut rau si ma intrebam ce m-a apucat sa vorbesc astfel de lucruri cu un necredincios?
Abia mai tarziu, am aflat de la altcineva ca ruda mea a fost in prag de Inviere la preot, iar acesta a trimis-o acasa si i-a zis sa se gandeasca temeinic - o saptamana, doua, o luna... cat trebuie - la pacate, iar apoi sa vina la spovedit (ea nu s-a spovedit niciodata). Probabil ca femeia nu stia nimic despre spovedanie, dar iata ca "intamplator" i-am raspuns eu unor intrebari, chiar daca nu le stiam (ca eu am deschis acea discutie).

Last edited by anna21; 28.04.2011 at 21:13:51.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2011, 09:13:13
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu fac confuzie intre spovedanie si duhovnicie. Cred ca i-am raspuns strict la postarea ei.
M-am linistit. :)

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ca fapt divers, saptamana trecuta m-am surprins vorbind despre pacate, spovedanie, intocmirea listei de spovedanie, harul preotului etc.. unei rude care nu merge cu anii la biserica.
Apoi am inteles ca am intristat-o cumva, poate am vorbit de pacate pe care le facuse.. In fine, mi-a parut rau si ma intrebam ce m-a apucat sa vorbesc astfel de lucruri cu un necredincios?
Abia mai tarziu, am aflat de la altcineva ca ruda mea a fost in prag de Inviere la preot, iar acesta a trimis-o acasa si i-a zis sa se gandeasca temeinic - o saptamana, doua, o luna... cat trebuie - la pacate, iar apoi sa vina la spovedit (ea nu s-a spovedit niciodata). Probabil ca femeia nu stia nimic despre spovedanie, dar iata ca "intamplator" i-am raspuns eu unor intrebari, chiar daca nu le stiam (ca eu am deschis acea discutie).
Slava Domului.
Duhul Sfant lucreaza... in oameni si prin oameni, in primul rand pe Pamant.

Trepat treptat cu ajutorul lui Hristos ajungem sa "uram pacatul" dupa cum scrie si in Psaltire, caci ne dam seama ca este ceva nefiresc, care ne desparte de Hristos, ingradindu-ne libertatea noastra intru Hristos.

"toate imi sunt permise dar nu toate imi sunt folositoare. toate imi sunt permise dar nu toate zidesc. toate imi sunt permise dar nu ma voi lasa robit de nimic" rau, spune Sfantul Pavel

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
casatorie cciubo Nunta 9 03.09.2010 20:22:07
casatorie alina88 Generalitati 20 01.09.2010 20:54:10
Casatorie la 16 ani firulescudaniel Nunta 37 20.12.2008 12:34:04
casatorie alexdnny Generalitati 3 05.05.2008 16:15:45
casatorie madalinutza Nunta 3 21.03.2008 22:40:13