Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2011, 00:18:35
maria40's Avatar
maria40 maria40 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: Arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Ehe, eu am cumparat un indreptar din acesta, un chilipir, cu 2 lei, dintr-un anticariat, acum vreun an-doi, asa, ca sa ma instruiesc si eu putin si nu a comentat nimeni nimic de ce citesc asa ceva. Cand a murit bunica, nu am mai avut cand sa caut indreptarul, dar tot mi-a ramas in minte ca trebuie citita Psaltirea la capatai, ce semnificatie au icoana, crucea, cand si cum se fac pomenile si multe altele...

DIn proprie experienta va spun, cand da moartea peste cineva, nu mai are cand sa se pregateasca, se duce cu ce a agonisit pana atunci, tot astfel si rudele mortului, nu mai au cand sa se informeze, fac ce fac din (ne)stiinta lor dobandita pana atunci.

E o idee buna, pentru ca oamenii nu stiu, nu sunt informati si e bine sa le poata cumpara pe toata o data.
O, Doamne! La cate inmormantari am fost....si am avut parte de ele...n-am vazut pe ABSOLUT NIMENI, sa citeasca Psaltirea la capataiul mortului. Sunt constienta ca trebuie citita dar nu stiu cati practica cele ce scrie intr-un indrumator. Daca iti moare cineva tanar din familie iti plangi durerea crancena care te incearca. Nici chiar la sate unde cat de cat se mai pastreaza traditiile nu am vazut sa se citeasca din Psaltire. Toata lumea umbla dupa cei vii nu dupa cel mort. Oale cu sarmale, cozonaci si alte cele de parca e nunta nu inmormantare. De multe ori mortul ramane singur cuc in camera ptr ca membrii familiei obositi dupa atata alergatura se duc noaptea sa se culce in loc sa-l privegheze.
Se umbla dupa cele lumesti nu dupa ceea ce trebuie
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 00:54:02
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria40 Vezi mesajul
O, Doamne! La cate inmormantari am fost....si am avut parte de ele...n-am vazut pe ABSOLUT NIMENI, sa citeasca Psaltirea la capataiul mortului. Sunt constienta ca trebuie citita dar nu stiu cati practica cele ce scrie intr-un indrumator. Daca iti moare cineva tanar din familie iti plangi durerea crancena care te incearca. Nici chiar la sate unde cat de cat se mai pastreaza traditiile nu am vazut sa se citeasca din Psaltire. Toata lumea umbla dupa cei vii nu dupa cel mort. Oale cu sarmale, cozonaci si alte cele de parca e nunta nu inmormantare. De multe ori mortul ramane singur cuc in camera ptr ca membrii familiei obositi dupa atata alergatura se duc noaptea sa se culce in loc sa-l privegheze.
Eu fusesem pana atunci doar la un priveghi in biserica si la o inmormantare (la persoane diferite). Acesta au fost primele mele contacte cu moartea. La primul am fost din multa stima fata de decedat, la al doilea, din oaresce consideratie si curiozitate, ca nu mai vazusem pana atunci pe viu o inmormantare.

La priveghiul unui profesor tare credincios si om asa, dintr-o bucata, cu vorba semeata si raspicata, cu principii peste care nu trecea niciodata - semana cu Zaharia al nostru - s-au citit Stalpii, timp in care vaduva plangea incetisor pe mana lui, ca si cum ar fi fost absenta total. Ei bine, cum s-au terminat Stalpii si preotul a dat sa plece, ea s-a ridicat dintr-o data si l-a prins de mana, sa nu se duca, sa stea sa ii citeasca Psaltirea la capatai! Deci femeia, care tot timpul cat a durat slujba, nu a facut altceva decat sa planga si sa nu observe nimic altceva in jurul ei, cand a inteles ca preotul vrea sa plece, s-a sculat din durerea ei, si-a sters lacrimile si l-a rugat sa citeasca din psaltire! S-a rupt de durerea ei, ca sa implineasca randuiala, pentru ca stia ca plansul ei nu ii foloseste la nimic barbatului sau, dar cititul din psaltire da! El se grabea, a dat binecuvantare si a indemnat oamenii sa citeasca pe rand un psalm sau doi, pana cand se termina toata cartea (eram multi oameni). Eu trebuia sa plec, dar exact cand am iesit pe usa bisericii, mi-a sunat in ureche primul verset: "Fericit barbatul care nu a umblat in sfatul necredinciosilor..." si mi s-a parut ca descriere mai buna decat aceea pentru profesor nici ca poate exista. M-a marcat tare mult acel moment. Tot timpul slujbei am avut o stare atat de placuta, de pace sufleteasca, de incredintare ca exista cu adevarat viata cea vesnica, dar acel verset care se potrivea ca o manusa personalitatii sale mi-a intarit si mai tare convingerea ca omul acela, cu adevarat fericit, avea sa fie iertat.

Linsite si bucurie sufleteasca mai mare decat atunci cand priveam chipul senin si demn al mortului aceluia nu am mai avut niciodata pana acum, asa incat am tinut mereu minte momentul si faptul ca la capataiul decedatului se citeste Psaltirea.

Last edited by glykys; 24.06.2011 at 00:58:40.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 00:13:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria40 Vezi mesajul
Revin cu indemnul de a citi Psaltirea si de a se ruga la capataiul mortului, nu de a petrece, barfi, manca sau bea! Nu este doar un indemn personal, ci este si al parintelui parohiei unde este ingropata bunica, care mi-a spus chiar astazi ca mai bine ar lasa mortul singur decat sa il chinuiasca prin asemenea practici, caci el are nevoie in acele clipe de rugaciune, de mijlocire pentru usurarea pacatelor, caci se duce la judecata, nu sa se ingreuneze cu si mai multe!

Eu sunt impacata ca v-am spus sfatul unui preot si sper sa va fie de folos.
Vechi 27.06.2011, 14:42:27
addavv addavv is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2010
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Revin cu indemnul de a citi Psaltirea si de a se ruga la capataiul mortului, nu de a petrece, barfi, manca sau bea! Nu este doar un indemn personal, ci este si al parintelui parohiei unde este ingropata bunica, care mi-a spus chiar astazi ca mai bine ar lasa mortul singur decat sa il chinuiasca prin asemenea practici, caci el are nevoie in acele clipe de rugaciune, de mijlocire pentru usurarea pacatelor, caci se duce la judecata, nu sa se ingreuneze cu si mai multe!

Eu sunt impacata ca v-am spus sfatul unui preot si sper sa va fie de folos.
Dar cine ar putea manca, bea sau petrece la capatul celui adormit ?! :|
Personal nu pot manca nimic nici la praznicul care se face dupa inmormantare, imi sta un nod in gat si nu pot inghiti nimic, oricat de foame imi este ...
Mie nu prea imi plac nici praznicele, nu le inteleg rostul. Mai degraba s-ar imparti toata mancarea saracilor (imediat dupa inmormantare). Pentru ei chiar e o binecuvantare o masa primita gratis ... Si chiar este "primita", asta este pomana adevarata!
Dar mesele intinse de la praznicul de dupa inmormantare la care lumea sta si mananca, glumeste, rade ... mi se par asa de nepotrivite ...
Pentru ce atata cheltuiala cu mancarea, sala de mese/restaurant ? Eventual se mai fac si poze (am vazut si asta, nu glumesc) .....

Asa este: cel mai mult il ajuta pe cel adormit rugaciunea. Cei dragi ar trebui sa stea la capatul lui (prin rotatie: cand oboseste unul sa vina altul) si sa citeasca rugaciuni pentru sufletul celui adormit.
Reply With Quote
Vechi 27.06.2011, 14:52:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

De obicei la praznice si pomeni sunt invitate rude, cunostinte, prieteni, oameni care au ce manca acasa.
Saraci, mai rar sau nu prea, pentru ei se "rezerva" de obicei un pahar de coliva si unul de vin.

Asta pentru ca s-a pierdut intelesul pomenilor care se fac pentru cei adormiti.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
Slujba de inmormantare cu "mort" viu Marius22 Generalitati 20 12.03.2010 18:17:45