Citat:
În prealabil postat de Marilena B
SIMBOLUL DE CREDINTA AL SFINTILOR APOSTOLI
ANUL 50 IERUSALIM
Cred in Dumnezeu, Tatal atotputernicul, creatorul cerului si al pamantului.Si in Iisus hristos, Unicul Sau Fiu, Domnul nostru.
Care S-a intrupat de la duhul Sfint si s-a nascut din Fecioara Maria.A suferit sub Pontiu Pilat, a fost rastignit, a murit si a fost ingropat.
S-a coborat in Iad.
A inviat a treia zi din morti.
S-a suit la ceruri, sade de-a dreapta Tatalui atotputernicul.
De unde va veni sa judece vii si mortii.
Cred in BISERICA UNIVERSALA , in comuniunea sfiintilor.
Cred in iertarea pacatelor.
Cred in INVIEREA TRUPULUI, in viata vesnica . Amin
Sinodul apostolic a avut loc la Ierusalim , unde s-a dat acest CREDEU si unde s-au mai dat inca 85 de canoane ( Legi)
La NICEEA - CONSTANTINOPOL ANII 325 a adoptat CREZUL care circula in forma de azi in Biserica Ortodoxa
DOAMNE SA FIU IERTATA CA SUNT IN CEATA SI NIMENI NU A REUSIT SA MA CONVINGA ...
UNDE ESTE ADEVARUL????
|
Doamna Marinela, pentru dumneavoastra conteaza
forma sau
fondul ,
mesajul sau
semnificatia mesajului? „Crezul niceean” e o dezvoltare si explicitare a Crezului Apostolic , pastrand aceeasi semnificatie , fundamentata de Sfanta Scriptura.(
soborniceasca=universal) Crestinismul presupune o dezvoltare continua,o evolutie spirituala eterna ,sinoadele ecumenice au aratat in primul rand disponibilitatea Bisericii spre dialog. Unitatea Bisericii crestine nu putea fi mentinuta fara a dezvolta o teologie care sa impuna, in mod convingator, adevarul integral si deplin eficient al lui Iisus intregii lumi crestine. Ideile religiei crestine s-au altoit pe sisteme de gandire deosebite, data fiind raspandirea pe o arie atat de mare, societatea era foarte cosmopolita la acea data, printre cei convertiti aflandu-se filosofi, specialisti in gramatica, instruiti in scolile din Grecia, care au ramas sub influenta mediilor culturii elenistice care le-au marcat gandirea si simtirea. Rostul Sinoadelor a fost de a dezbate toate tendinte (
ariene, nestoriene sau monofizite), pentru a dezvolta o invatatura comuna si a instrui episcopii care tindeau spre intelegeri rationale sau conceptii panteiste. Dezvoltarea Crezului (pe baza Scripturii) a fost necesara pentru a nu exista nici un echivoc in intelegerea lui, o formulare clara,precisa si completa, care sa nu permita interpretari eronate,asa cum s-a intamplat in cazul lui Arie. Deci,Sfintii Parinti, au dezvoltat invatatura Bisericii (una si aceeasi de la inceputuri, dar dezvoltata si explicitata in timp), au precizat-o si au aparat-o in fata ereziilor, lasandu-ne scrieri cu valoare deosebita in intelegerea Crestinismului.
Spuneti-mi, cum se poate pastra unitatea credintei daca nu ai o invatatura dezvoltata care sa te ajute sa intelegi mesajul biblic, semnificatia acestuia si la care sa apelezi atunci cand ai dificultati de intelegere a Evangheliei? Biblia (Cuvantul/mesajul) e aceeasi pentru toti, semnificatia mesajului noi trebuie sa o aflam, caci de aceea ne-a inzestrat Dumnezeu cu constiinta. Nu era firesc ca la inceptul de expansiune a Crestinismului oamemnii, proveniti din medii politeiste, sa-si puna intrebari? chiar si dumneavoastra va puneti acum intrebari,nu? rolul sinoadelor a fost de a raspunde acestor intrebari pe baza textului biblic, de a lamuri neintelegerile. Degeaba intrebati retoric:
care e adevarul, pe care sa-l aleg? Adevarul trebuie constientizat.De maine spunem Crezul Apostolic in locul celui Niceean. Schimba acest lucru credinta, adevarul dogmatic cu ceva?.