Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.10.2011, 12:37:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citatele si clarificarile date de Ioana ma fac sa cred ca cele spune de parintele Paisie si ceilalti sunt foarte probabil adevarate. Nu e vorba ca ma indoiam ca acele citate sunt exacte, pentru ca eu nu cred ca exista concpiratii ortodoxe care falsifica citate si spusele unor duhovnici.
Inca de cand am citit acel citat despre dogma si nu citisem ce au spus Parintele Paisie si ceillalti mi s-a parut ca e o conceptie destul de ambigua, parea o definitie laxa care sa se potriveasca cu ecumensimul. Adica dogma are niste limite destul de largi, astfel incat nu ar trebui sa existe deosebiri intre culte pe temeiul dogmei.
Nu stiu daca profesorul are conceptii ecumeniste, vad in schimb ca are conceptii moderniste, de care s-a contaminat BC si incearca sa scape acum. Sfintilor de 2000 de ani nu li s-a parut nimic in neregula ca femeia trebuie sa aiba acele dezlegari la 40 de zile, mi-e greu sa cred ca teologul e cel mai luminat de pana acum. Si vad ca exemplele sunt mult mai multe.
Mai multi teologi au avut erori, am vazut de exemplu la unii teologi rusi (de exemplu pentru a cadea la pace cu Filioque spuneau tot felul de ciudatenii). Chiar si sfintii aveau cateodata greseli, de aceea cred ca teologii de varf sunt cei ce au si viata imbunatatita (de obicei marii duhovnici sau sfinti), altfel e greu sa nimeresti tot timpul adevarul chiar daca e cineva toba de carte.

In timpul sfantului Grigorie Palama era un carturar vestit in Italia, desi era grec ortodox, numit Varlaam. Acesta ajunge in rasarit si merge si la Muntele Athos. De acolo vine foarte revoltat de practica isihasta, cere sa se tina un sinod si spune ca ar fi eretici calugarii.
Interesant ce spunea acest Varlaam, vedem din scrierile sfantului Grigorie Palama. Se pare ca Vaarlam era unionist, adica avea conceptii ecumeniste cum sunt astazi. Sfantul scrie sa nu fie defaimati latinii pentru lucruri neimportante si neadevarate, cum face Varlaam.
Se pare ca Vaarlam ii ataca si critica dur pe apuseni pentru lucruri marunte, in schimb credea ca au aceeasi inavatatura.
Fara sa cunosc foarte multe din ce a scris am vaga impresie ca Yannaris are cam aceleasi conceptii, s-ar putea sa ma insel, daca ma poate lamuri cineva (am citit ca si el ii critica destul de dur pe apuseni).
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inainte de Christos si dupa Christos Decebal Dogmatica 5 04.09.2012 18:59:26
conferinte mirela.b Generalitati 0 09.07.2011 17:42:43
Conferinte - Dan Puric anaana71 Generalitati 23 01.03.2010 22:33:47
Iisus Christos descris de Publius Lentullus lareine Generalitati 28 08.01.2010 17:38:28
Conferinte Ortodoxe C.tin Stiri, actualitati, anunturi 4 24.11.2008 14:43:57