Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.11.2011, 16:05:23
ludovic ludovic is offline
Member

Data înregistrării: 15.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Acum depinde cum se pricepe fiecare sa inteleaga invataturile Sf. Scripturi.

Ca sunt multi care pun de la ei si zic: "Sfanta Scriptura zice asa si pe dincolo".
Cum a fost Luther de exemplu.
Daca sunt multi care zic "Sf Scriptura e asa si pe dincolo" atunci e datoria mea sa verific. Ori daca eu nu studiez pe motiv ca "nu pot sa inteleg, n-am har etc" atunci voi fi victima sigura.
Crestinii din Berea verificau ceea ce le spunea Pavel, ori va intreb eu cu ce autoritate verificau niste simpli oameni pe apostolul Pavel? Mai mult de atat, acei crestini is dati ca exemplu pozitiv pentru ca studiau scriptura. Din ce spuneti dvs oameni aia erau niste rataciti pentru ca aveau curajul sa verifice pe Pavel.
Daca era posibil pentru un apostol sa fie verificat ( in ceea ce priveste mesajul transmis) nu vad de ce noi in ziua de azi sa nu avem posibilitatea sa verificam ceea ce ni se spune.

Citat:
Pe ici pe colo mai verific si eu dar din fericire nu sunt neoprotestant ca sa ma consider reperul unic si absolut in interpretarea Scripturilor.

Dvs. cand v-ati pus in cap ca puteti compara o invatatura cu Scriptura, v-ati intrebat daca sunteti capabil sa intelegeti Scriptura corect?

Ati gasit cumva in Sf. Scriptura invatatura dupa care oricine este capabil sa inteleaga corect si in totalitate Scriptura?
Daca cei din Berea au putut verifica nu vad de ce nu am putea si noi. Sf Scriptura o intelegi daca o studiezi, ori daca nu o studiezi nu ai ce sa intelegi.
Dumneavoastra nu credeti ca Dumnezeu poate ajuta un om sa inteleaga Scriptura?
Va place sa va ascundeti dupa fraza "Scriptura nu se poate intelege" fara a avea nici o dovada in aceasta directie.

Citat:
Eu n-ar trebui sa-mi pun intrebarea asta, pentru ca sprijunul meu nu este propria mea persoana ci invatatura Bisericii care a trecut proba de foc a timpului.
O Biserica are a dat si da si va mai da martiri si sfinti pentru Hristos, cu o traditie neintrerupta, de la Hristos si pana in prezent, consecventa propriilor valori si invataturi de credinta.
Dvs. ar trebui sa va puneti aceasta intrebare pt. ca sprijinul este in propria persoana, presupunand aprioric ca aveti inspiratie divina, ceea ce nu corespunde cu realitatea.
Sprijinul dvs sunt afirmatiile care le faceti, ori unele din ele sunt gresite. Martiri sunt si din cadrul NP din tarile musulmane, puteti verifica.
Sprijinul meu in ceea ce priveste Scriptura este Dumnezeu si nu propria-mi persoana iar asta nu se numeste inspiratie divina ci calauzire, e o diferenta. Ori faptul ca Dumnezeu ii calauzeste pe crestini e cat se poate de real.

Citat:
Va rog sa-mi aratati exact care e ruperea din context.
Spune foarte clar, ca nu toate invataturile scrise in Sf. Scriptura sunt pentru dintii de lapte si cei care se reped la ele s-ar putea sa ramana fara dinti.

Ca dvs. credeti ca aveti altfel de dinti (nu din lapte), e o convigere personala si subiectiva si nu are de a face cu nimic cu Sf. Scriptura.
Ruperea din context e urmatoarea. Pasajul respectiv face referire la a doua venire a Domnului Iisus si atentionarea e cu referire la acele invataturi care spuneau ca Hristos nu mai vine.
"3.Întâi, trebuie să știți că, în zilele cele de apoi, vor veni, cu batjocură, batjocoritori care vor umbla după poftele lor,
4. Și vor zice: Unde este făgăduința venirii Lui? Că de când au adormit părinții, toate așa rămân, ca de la începutul făpturii."

Nu redau tot textul din 2 Petru cap 3 insa versetul pe care l-ati citat face referire la lucrurile afirmate de Petru in acel capitol:
"Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare."

Trei intrebari ar trebui sa va puneti cand cititi textul:
1)Ce reprezinta "acestea"?
Raspunsul este evident, lucrurile prezentate inainte si anume " fagaduinta celei de-a doua veniri a Domnului" pe care unii o tagaduiau si invatau si pe altii ca Hristos nu mai vine
2)La ce se refera "unele lucruri anevoie de inteles"?
Se refera la invatatura despre a doua venire a Domnului despre care se vorbeste in acel capitol. Nu se refera la toate invataturile Sf Scripturi cum incercati dvs sa spuneti.
3)Cine sunt cei nestiutori si neintariti?
Categoria de oameni la care face referire Petru erau aceia care tagaduiau a doua venire a Domnului si indemnau si pe altii sa traiasca in neascultare. Si capitolul 2 face referire la aceasta categorie de oameni. Daca cititi vedeti ca acesti oameni neaga pe Hristos si propovaduiau o traire dupa poftele firii. Ori ei de vreme ce tagaduiau a doua venire a Domnului automat trebuiau sa rastalmaceasca orice carte a Scripturii unde se spunea de a doua venire a Domnului ca sa isi poata sustine ideile.

Acum intelegeti de ce ati scos versetul din context?
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce a plans Iisus Hristos ? Marin56 Intrebari utilizatori 8 23.06.2011 09:26:43
Iisus Hristos in contemporaneitate Rodica50 Intrebari utilizatori 0 01.12.2010 20:12:58
Exista Iisus Hristos? iustin10 Generalitati 104 28.09.2010 15:45:28
Cum a devenit Iisus un Hristos ionela7 Vrajitoria 19 21.09.2010 13:08:18
Iisus Hristos ancah Biserica Ortodoxa Romana 10 09.05.2008 21:30:22