Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2011, 12:49:00
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Dacă prin "Părinții Apostolici" înțelegeți pe sfinții evangheliști și sfinții apostoli vă înșelați. Vă dau doar o sugestie:

Nu cred că sfinții apostoli au putut trece chiar în toate sutele de mii de localități pentru a propovădui Evanghelia. Acest lucru l-au făcut scrierile lor (Evangheliile și Epistolele).

Aceștia au fost încreștinați de martorii direcți ai Mântuitorului (sfinții apostoli) nu de Sfânta Tradiție (autorii și preceptele ei).
Si a doua generatie, toti au avut Sf Scriptura? La asta ma refeream. Adica la faptul ca au fost oameni care au fost increstinati de anumite pesoane care nu au primit direct invatatura de la Mantuitorul si nici nu au avut Sf Scriptura.

Citat:
Acele fapte nu înseamnă învățături, doctrine, porunci; de aceea sfinții evangheliști nici n-au considerat importantă consemnarea lor.
Nu sunt doctrine? Care este versetul din Sf Scriptura care specifica Dumnezeirea Sfantului Duh? Deci cam aveti traditie, doar ca se manifesta selectiv.

Citat:
Autoritatea este dată de însăși acele scrieri sun inspirația Duhului Sfânt. Autoritatea unei cărți este dată de autorul ei (trecut chiar pe copertă alături de titlu), nu de zețarul ori legătorul acelei cărți.
Da, dar selectia Cartilor a facut-o cineva. Cine i-a dat autoritatea sa stabileasca care sunt canonice si care nu? La intrebarea asta, parerea mea e ca pot fi doua raspunsuri, deci trebuie sa acceptati una din invataturi: Fie Sfinti Parindi au fost insuflati de Duhul Sfant, fie este vorba de comparatia textelor Sfintei Scripturi cu Sfanta Traditie.

Citat:
Ca să fiu sincer, învățătura (atât cea ortodoxă, cât și cea catolică) este consecventă. Din nefericire, această consecvență nu este [totdeauna] în raport cu învățătura Scripturii, ci cu bazele puse de conducătorii lor religioși (ai celor două Biserici).
Atat timp cat au fost uniti si la un moment data s-au despartit, e clar ca unii nu au fost consecventi. Cel mult au fost consecventi cu invataturile de dupa despartire, eu ma refeream la care dintre cele doua confesiuni a schimbat invatatura cu care initial a fost de acord la Sinoade.
Vechi 16.12.2011, 14:36:18
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Si a doua generatie, toti au avut Sf Scriptura? La asta ma refeream. Adica la faptul ca au fost oameni care au fost increstinati de anumite pesoane care nu au primit direct invatatura de la Mantuitorul si nici nu au avut Sf Scriptura.
Greu de crezut că primii creștini au incendiat exemplarere Sintei Scripturi. Dipotrivă: le-au copiat și multiplicat! Incendiarea Scripturii și pedepsirea celor ce o citeau a survenit mai târziu... cam pe când creștinismul a ajuns religie de stat.

Citat:
Nu sunt doctrine? Care este versetul din Sf Scriptura care specifica Dumnezeirea Sfantului Duh? Deci cam aveti traditie, doar ca se manifesta selectiv.
Să nu ne grăbim cu afirmații fără acoperire... Nu am timp să mă documentez (azi e Ziua Pregătirii și sunt foarte ocupat), dar pana atunci luați doar acest verset:

"Să nu întristați Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării." (Efes. 4,30)

Citat:
Da, dar selectia Cartilor a facut-o cineva. Cine i-a dat autoritatea sa stabileasca care sunt canonice si care nu? La intrebarea asta, parerea mea e ca pot fi doua raspunsuri, deci trebuie sa acceptati una din invataturi: Fie Sfinti Parindi au fost insuflati de Duhul Sfant, fie este vorba de comparatia textelor Sfintei Scripturi cu Sfanta Traditie.
Înțeleg din felul cum ați construit fraza că cele două autorități (Duhul Sfânt și Sfânta Tradiție) sunt adverse și se exclud una pe alta. Pot accepta că sfinții părinți au fost conduși de Duhul Sfânt în selecția cărților. De altfel, nu este nevoie să fi "sfânt părinte" pentru a putea face diferența între Evangheluia după Ioan și "evanghelia" apocrifă a lui Iuda; ori între Apocalipsa lui Ioan (care afirmă inspirația dumnezeiască în scrierea ei) și o apocrifă (al cărui autor afirmă chiar că nu a fost inspirat de Dumnezeu în scrierea ei).Am dat doar două exemple extreme, pot fi și altele prin care un cercetător credincios foate decela adevărul de minciună.

Citat:
Atat timp cat au fost uniti si la un moment data s-au despartit, e clar ca unii nu au fost consecventi. Cel mult au fost consecventi cu invataturile de dupa despartire, eu ma refeream la care dintre cele doua confesiuni a schimbat invatatura cu care initial a fost de acord la Sinoade.
Aceasta e o problemă care mă depășește căci ține deja de apologetica ortodoxă; e unicul argument ce l-am auzit pe aici, poate or mai fi și altele... Pentru mine e suficient să știu că timp de un mileniu (!!) a existat "consecvență" în propagarea unor erori teologice.

Last edited by osutafaraunu; 16.12.2011 at 14:38:50.
Vechi 16.12.2011, 15:18:06
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Greu de crezut că primii creștini au incendiat exemplarere Sintei Scripturi. Dipotrivă: le-au copiat și multiplicat! Incendiarea Scripturii și pedepsirea celor ce o citeau a survenit mai târziu... cam pe când creștinismul a ajuns religie de stat.
Nu vorbeam de incendierea Scripturii. Si normal ca s-au multimplicat, dar e posibil, chiar fff probabil ca unii crestini sa fi invatat de la altii care au primit invatatura de la apostoli, deci nu din sursa directa a celor care au avut contact cu Mantuitorul sau din Sf Scriptura. Asta e Sfanta Traditie. Mesajul pe care l-au primit crestinii si nu este complet in Sf Scriptura.

Citat:
Să nu ne grăbim cu afirmații fără acoperire... Nu am timp să mă documentez (azi e Ziua Pregătirii și sunt foarte ocupat), dar pana atunci luați doar acest verset:

[center][font=Comic Sans MS][i]"Să nu întristați Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării." .
Este evident ca avem aceeasi parere despre dumnezeirea Sfantului Duh. Eu doar spun ca nu exista nicaieri in Sfanta Scriptura clar specificat acest lucru. Sin acest verset nu reiese dumnezeirea Sfantului Duh ca Persoana sa Sf Treimi. Putea fi vorba de Dumnezeu unul in Persoana si Fiinta, desi despre Fiinta Dumnezeiri, sau poate reiesi ca ar fi o creatie.
Doamne fereste, departe de mine sa incerc sa ma intind o capcana. Cand veti avea timp documentati-va si putem discuta. Sper sa revenit asupra acestui aspect.

Citat:
Înțeleg din felul cum ați construit fraza că cele două autorități (Duhul Sfânt și Sfânta Tradiție) sunt adverse și se exclud una pe alta. Pot accepta că sfinții părinți au fost conduși de Duhul Sfânt în selecția cărților. De altfel, nu este nevoie să fi "sfânt părinte" pentru a putea face diferența între Evangheluia după Ioan și "evanghelia" apocrifă a lui Iuda; ori între Apocalipsa lui Ioan (care afirmă inspirația dumnezeiască în scrierea ei) și o apocrifă (al cărui autor afirmă chiar că nu a fost inspirat de Dumnezeu în scrierea ei).Am dat doar două exemple extreme, pot fi și altele prin care un cercetător credincios foate decela adevărul de minciună.
Nu, nu se exclud. De altfel asta e invatatura BO, eu ma refeream doar la faptul ca e obligatorie cel putin una.
Nu vorbim doar despre evanghelia lui Iuda. Sau de ce nu a fost considerata ca fiind necanonica tocmai evanghelia lui Iuda si celelalte canonice? Se putea invers. Deci exista o invatatura: Sf Traditie.
Si daca puteti accepta ca au fost inspirati de Sf Duh Parintii cand au alcatuit canonul, cum se face ca nu acceptati celelalte invataturi formulate tot atunci?
Vechi 17.12.2011, 00:36:38
Banned

Implicit

Citat:
normal ca s-au multimplicat, dar e posibil, chiar fff probabil ca unii crestini sa fi invatat de la altii care au primit invatatura de la apostoli, deci nu din sursa directa a celor care au avut contact cu Mantuitorul sau din Sf Scriptura.
Greu de crezut și acest lucru... Hristos ne spune:
"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)
iar primii creștini să fi neglijat tocmai această poruncă? Dimpotrivă, le cercetau și chiar verificau pe baza lor pe propovăduitorii Evangheliei:

"Și aceștia erau mai buni la suflet decât cei din Tesalonic; ei au primit cuvântul cu toată osârdia, în toate zilele, cercetând Scripturile, dacă ele sunt așa." (Fapte 17,11)
Deci dacă primii creștini făceau așa, cu cât mai mult "al doilea val" care dispunea de cópii mai multe ale Scripturilor!

Citat:
in acest verset nu reiese dumnezeirea Sfantului Duh ca Persoana sa Sf Treimi.
Întâmplător, din acest verset reiese și dumnezeirea Duhului Sfânt și faptul că este o Persoană:

"Să nu întristați Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării." (Efes. 4,30)

Duhul Sfânt nu este [doar] o emanație, o putere, o energie; ci este o Persoană. Doar o persoană poate fi întristată. Energia atomică și legea gravitațională nu pot fi întristate, ele nu au sentimente.

Citat:
Sau de ce nu a fost considerata ca fiind necanonica tocmai evanghelia lui Iuda si celelalte canonice? Se putea invers.
Și a fost invers. Există suficiente argumente să considerăm evanghelia lui Iuda nu doar necanonică, ci și eretică!
Vechi 17.12.2011, 09:17:54
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:

Duhul Sfânt nu este [doar] o emanație, o putere, o energie; ci este o Persoană. Doar o persoană poate fi întristată. Energia atomică și legea gravitațională nu pot fi întristate, ele nu au sentimente.
bine, dar asta sustine si Biserica Ortodoxa !
Vechi 17.12.2011, 10:16:35
bairstow bairstow is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.08.2010
Implicit

Domnul osutafaraunu iar face confuzii grele. De buna seama ca acest peisaj nu afirma nemijlocit ca numai Scripturile conteaza pentru credinta si practica. Pentru adeptii viziunii protestante pasajul de mai sus are valoare de paradigna. Crestinii ar trebui sa urmeze exemplu berenilorcercetand toate lucrurile dupa scripturi.Nici un crestin ortodox nu ar nega faptul ca raspunsul bereenilor la evanghelie ar trebui sa serveasca drept paradigma pt toti crestinii. Scripturile sunt tezaurul normativ scris al credintei. Potrivit pozitiei protestante faptul ca ortodocsii neaga principiul solo scriptura echivaleaza cu desconsiderarea autoritatii scripturiilor. Nimic nu poate fi mai eronat.A spune ca scripturile sunt expresia normativa scrisa a propovaduirii Apostolilor nu implica in mod necesar faptul ca ele sunt suficiente prin ele insele. Inseamna ca scripturile nu pot fi contrazise. Sfantul Pavel s-a dus la sinagoga din Bereea ( noi trebuie sa mergem la sinagoga domnule adventist?!?) si l-a propo vaduit pe Hristos ca MEsia. Bereeni au comparat cea ce a spus Pavel cu profetiile din Vt. Multi ai ajuns sa creada ca Hristosul propovaduirii lui Pavel si Hristosul (Mesia)Profetiilor este unul si acelasi.Desigur ca scripturile pe care le-au cercetat bereeni au fost cartile Vt. daca acest pasaj inplica autosuficienta scripturilor inseamna ca el implica auto-suficienta Vt nu al celui Nou!Un alt aspect al acestui pasaj este faptul ca bereeni sunt numiti mai buni la suflet nu atat pentru ca au cercetat scripturile cat pentru ca au fost ravnitori sa primeasca Cuvantul Domnului .Atat KJV cat si NIVtraduc eronat versetul 11. Editia Rsv este mai apropiat de originalul grecesc(Atat in editia KJV cat si in Niv acest verset apare ca o prepozitie compusa: Bereeni au primit cuvantul si au cercetat scripturile . Textul grecesc este insa fara echivoc . Cercetand scripturile este o constructie participiala subordonata .Bereenii sunt laudati pentru ca au primit Cuvantul. Faptul ca au cercetat Scriptirile este desigur important insa de o importanta secundara.
Citat din: calea de la protestantism la ortodoxie de Clark Carlton
Eu as adauga ca daca acei evrei au studiat Vt ca sa vada daca acela era Hristos asta nu implica ca orice om trebuie sa studieze biblia dupa cum il duce capul. Biblia ne invata in alte pasaje altfel:Ascultati de mai marii vostri si fiti-le supusi, caci ei privegheaza asupra sufletelor voastre, ca unii care au sa dea socoteala de ele; pentru ca sa poata face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinand, caci asa ceva nu v-ar fi de niciun folos. (Evr.13:17)
Apoi Biserica este :Ca sa stii, daca zabovesc, cum trebuie sa petreci in casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stalp si temelie a adevarului. (1Tim.3:15)
Pai nu biserica apostolica a creat canonul Nt? Apoi ea este de la inceput ....Daca fiecare ar interpreta biblia cum ar dori unitatea bisericii si adevarul prezentat de ea nu ar mai exista!Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sint dintre ai nostri. (1Ioa.2:19)

Last edited by bairstow; 17.12.2011 at 10:19:46.
Vechi 17.12.2011, 11:33:21
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Întâmplător, din acest verset reiese și dumnezeirea Duhului Sfânt și faptul că este o Persoană:
"Să nu întristați[/u] Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu[/b], întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării." Efes. 4,30

Poate nu am fost suficient de explicit: Eu nu contest faptul ca Sf Duh este a 3-a Persoana a Sf Treimi. De fapt eu nu ma bazez pe parerile mele personale, ci pe invatatura Bisericii. Eu doar spun ca nu reiese acest lucru din acest verset. Mai mult fara a cunoasta adevarul si analizand doar aces verset as inteleze ca este vorba de o creatie a Lui Dumnezeu. Inca o data nu va bazati pe ceea ce stiti si credeti, ci doar cititi versetul si nu cred ca vi se va parea ca se vorbeste despre a 3-a Persoana a Sf Treimi. Si totusi pentru ca este totusi a 3-a Persoana a Sf Treimi, acest lucru nu se poate baza decat pe Sf Traditie.
Vechi 17.12.2011, 22:12:42
Banned

Implicit

Citat:
Poate nu am fost suficient de explicit: Eu nu contest faptul ca Sf Duh este a 3-a Persoana a Sf Treimi. De fapt eu nu ma bazez pe parerile mele personale, ci pe invatatura Bisericii. Eu doar spun ca nu reiese acest lucru din acest verset. Mai mult fara a cunoasta adevarul si analizand doar aces verset as inteleze ca este vorba de o creatie a Lui Dumnezeu. Inca o data nu va bazati pe ceea ce stiti si credeti, ci doar cititi versetul si nu cred ca vi se va parea ca se vorbeste despre a 3-a Persoana a Sf Treimi. Si totusi pentru ca este totusi a 3-a Persoana a Sf Treimi, acest lucru nu se poate baza decat pe Sf Traditie.
Și cu toate acestea înțelegerea dumneavoastră s-ar axa tot pe o prejudecată, căci de unde ar reieși faptul că Duhul Sfânt e o "creație". Textul în cauză nu spune și nu sugerează așa ceva.

Eu spun că Duhul Sfânt este a treia Persoană a Dumnezeirii pe baza Scripturii. A treia în sensul că nu am găsit decât trei Persoane ce-și pot atribuie rolul de Dumnezeu, și nu în sensul de o anume ierarhizare a Lor.
Dacă ar fi să mă iau după Sfântra Tradiție, aș putea crede că Sf. Maria este a 4-a persoană a Dumnezeirii după rolul exagerat care i se atribuie în opera mântuirii și chiar a Creației (inadecvata titulatură Theotokos).
Vechi 18.12.2011, 00:10:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Și cu toate acestea înțelegerea dumneavoastră s-ar axa tot pe o prejudecată, căci de unde ar reieși faptul că Duhul Sfânt e o "creație". Textul în cauză nu spune și nu sugerează așa ceva.
Duhul lui Dumnezeu. Adica e al Lui. Il poseda. Adica e mai mic. Cum e mai mic decat Dumnezeu, nu poate fi egal, logic, deci e creat ca orice altceva de catre Dumnezeu. Repet asta as intelege analizad acest verset

Citat:
Eu spun că Duhul Sfânt este a treia Persoană a Dumnezeirii pe baza Scripturii. A treia în sensul că nu am găsit decât trei Persoane ce-și pot atribuie rolul de Dumnezeu, și nu în sensul de o anume ierarhizare a Lor.
Tocmai ca din Sf Scriptura nu reiese explicit ca isi atribuie rolul de Dumnezeu.

Citat:
Dacă ar fi să mă iau după Sfântra Tradiție, aș putea crede că Sf. Maria este a 4-a persoană a Dumnezeirii după rolul exagerat care i se atribuie în opera mântuirii și chiar a Creației (inadecvata titulatură Theotokos).
Care e rolul fecioarei in creatie pe care i-l atribuie BO? Sau in opera mantuirii? Rolul ei in mantuire este a faptului ca l-a nascut pe Mantuitor. Ca altii ii atribuie un rol mai insemnat, nu e problema ortodoxiei sa raspunda ptr altii. A si da este nascatoare de Dumnezeu. Daca Hristos a fost Dumnezeu de la zamislire si Fecioara Maria l-a nascut pe Hristos normal ca L-a nascut pe Hristos si ca Dumnezeu.

Last edited by Lucian008; 18.12.2011 at 00:12:32.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali Anca-Miha Secte si culte 1268 12.07.2016 01:44:25
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50
Din famila mea multi au trecut la adventisti si la alte secte beliver Secte si culte 145 30.04.2010 18:06:16