Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
|
Eu nu știu greacă, ci abia gânguresc în latină, de aceea vă spun ceea ce am auzit de la cei care știu. În greacă, limba în care s-a născut acest Crez, termenul folosit este "ekporeusis". Traducerea lui în latină prin "procedit" este imperfectă (dar nici alta mai bună nu e). În timp ce "ekporeusis" ar însemna "își are obârșia", "își are izvorul", "procedit" înseamnă "provine (imediat din)". Nu este exact același lucru. Termenul grec descrie bine realitatea, care e aceea că Spiritul Sfânt își are cauza primă numai în Tatăl, care este izvorul a toate. Dar termenul latin "procedit" ar putea lăsa să se înțeleagă (așa cum înțeleg ortodocșii de azi) că Fiul nu are niciun rol în generarea Spiritului Sfânt. Or, noi credem că Spiritul Sfânt, deși izvorăște din Tatăl și este rezultat al inițiativei Tatălui Creator, își trage substanța divină ca urmare a împreună-lucrării Tatălui cu Fiul (sau "Tatăl prin Fiul", cum s-a mai spus).