Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2012, 02:51:12
Laura19
Guest

Implicit Nu

Nu ne rugam impreuna, si nu ptr. ca n-as fi de acord. Desi suntem teoretic o familie formata din 3 membrii, suntem fiecare pe calea lui. Mama nu prea are treaba cu religia. Citez: "nu ma intereseaza ce se intampla cand mor""pot sa cred si daca nu merg la Biserica""du-te la Biserica. Biserica iti da sa mananci si iti plateste facturile""cand mor vreau sa fiu incinerata" etc.Si foloseste foarte des expresia "ce dracu" "la dracu" cand vorbeste sau isi exprima supararile. Zilele astea s-a si intalnit cu o iehovista si am descoperit carti secatre in casa
Tata e mai aproape de ortodoxie, insa nu o cunoaste indeajuns. Si nici nu se roaga, poate doar in gand, dar fara sa stea in genunchi sau asa. El are anumite conceptii ciudate. De ex. el crede in energii si in reiki-am scris bine?-, el nu crede ca dupa moarte mai ai amintiri "creierul moare, cum sa mai ai amintiri si sa gandesti?" si altele.
Nu i-am judecat pe ai mei ori nu asta a fost intentia mea, ci doar am povestit putin care este situatia cand vine vb de religie in casa mea. Din cate am observat, multi tineri sunt in situatii similare, ceea ce este foarte trist.

Nu doar parintii au obligatia sa se roage ptr parinti, ci si invers. Sunt rugaciuni ptr parinti, este canonul copilului ptr parintii lui, poti face acatiste ptr ei.

@raoul..ce ai spus tu se referea mai mult la faptul ca nu e bine sa ne rugam in vazul lumii ca sa ne dam mare si sa fim laudati de ceilalti. Una e sa te rogi in mijlocul satului si alta e sa te rogi acasa, cu familia ta. Familia este o unitate, un intreg. (nu degeaba se zice ca sotul si sotia devin un intreg cand primesc Taina Casatoriei). Este absolut normal si recomandat sa se roage intreaga familie, la masa de ex.,la anumite sarbatori, cand sunt necazuri etc..Asta nu inseamna ca nu putem face si rugaciune in particular. Tot Iisus a spus ca unde sunt doi sau mai multi adunati, acolo este si El,in mijlocul lor-imi pare rau ca nu am rentinut minte citatul exact-.

Maica Domnului sa va ocroteasca pe toti si spor la rugaciune.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2012, 13:21:09
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul

Tot Iisus a spus ca unde sunt doi sau mai multi adunati, acolo este si El,in mijlocul lor
Imi cer iertare ca ma abat de la topic, dar ma vad silit.
Of, sora draga, bine ar fi ca fiecare om sa vorbeasca si sa scrie din Scriptura doar ce cunoaste bine. Iar ca aceasta sa fie cunoastere desavarsita, sa afirmam doar ce a devenit parte din viata noastra, din modul nostru de a fi ca madulare ale Bisericii.
Cat despre afirmatia pe care ai postat-o mai sus, ei bine, te rog sa revezi textul biblic si sa descoperi ca: NU, Domnul NU a spus asa, slava lui Dumnezeu!
Recitind acum afirmatia ta, te rog sa ma ierti dar ma pufneste rasul... Asociez imediat cu imaginea unor baieti robusti, rasi in cap, cu buzunarele umflate de seminte, cu sticla de vin la picior si cutia de bere in mana, suporteri patimasi ai vreunei echipe de fotbal... Si ei spun ca Domnul e cand stelist, cand dinamovist sau rapidist, ca doar sunt adunati cu miile pe stadioane.. Si iata, ma pufneste rasul!...

Fii buna te rog si vezi tu insati cuvantul Domnului, spre folos sufletesc. (Gasesti in Matei 18.)
Te rog sa citesti tot capitolul, altminteri, daca rupi versetul din context vei avea impresia, asa cum dealtfel se si intampla cu majoritatea cititorilor grabiti, ca acest verset s-ar referi la rugaciunea colectiva. Or, putem cunoaste ca Domnul se refera la cu totul altceva.
Spor la studiu! Domnul sa ne lumineze! AMIN+
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 11:04:10
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
(Gasesti in Matei 18.)
Te rog sa citesti tot capitolul, altminteri, daca rupi versetul din context vei avea impresia, asa cum dealtfel se si intampla cu majoritatea cititorilor grabiti, ca acest verset s-ar referi la rugaciunea colectiva. Or, putem cunoaste ca Domnul se refera la cu totul altceva.
Spor la studiu! Domnul sa ne lumineze! AMIN+
Cred ca intr-adevar miezul cuvantului trebuie cautat dincolo de rugaciunea colectiva, dar cred ca Domnul se referea si la aceasta, atata timp cat e facuta „in Numele Lui”. La Sf. Ioan Hrisostom versetul „ca unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu acolo sunt si Eu in mijlocul lor” se refera la faptul ca Hristos va fi cu aceia care Il au pe El pricina premergatoare a iubirii fata de aproapele, ori doi oameni care se roaga lui Hristos(cel adevarat) sunt un prim pas catre aceasta realitate. Evident, daca aceia se roaga pt raul vrajmasilor sau mai stiu eu ce, nu se roaga in Numele Lui...deci nu sustin ca orice rugaciune colectiva e in Numele lui Hristos. Sf. Isaac Sirul spune ca „doi sau trei” reprezinta mintea, inima si alegerea....de fapt parca se referea doar la ce inseamna „doi” si spunea ca e vorba de minte si inima....partea cu liberul arbitru am bagat-o de la mine. Nu cred ca aceasta interpretare o exclude pe cea care talcuieste cuvantul drept rugaciune colectiva in Numele Lui.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 11:28:28
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
Cred ca intr-adevar miezul cuvantului trebuie cautat dincolo de rugaciunea colectiva, dar cred ca Domnul se referea si la aceasta, atata timp cat e facuta „in Numele Lui”. La Sf. Ioan Hrisostom versetul „ca unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu acolo sunt si Eu in mijlocul lor” se refera la faptul ca Hristos va fi cu aceia care Il au pe El pricina premergatoare a iubirii fata de aproapele, ori doi oameni care se roaga lui Hristos(cel adevarat) sunt un prim pas catre aceasta realitate. Evident, daca aceia se roaga pt raul vrajmasilor sau mai stiu eu ce, nu se roaga in Numele Lui...deci nu sustin ca orice rugaciune colectiva e in Numele lui Hristos. Sf. Isaac Sirul spune ca „doi sau trei” reprezinta mintea, inima si alegerea....de fapt parca se referea doar la ce inseamna „doi” si spunea ca e vorba de minte si inima....partea cu liberul arbitru am bagat-o de la mine. Nu cred ca aceasta interpretare o exclude pe cea care talcuieste cuvantul drept rugaciune colectiva in Numele Lui.
Da, frate Vlad, miezul versetului este mereu mai bogat decat ne pare uneori, cata vreme ne aflam in Ocean...:), in Oceanul Scripturii! Cu barcuta noastra mica... Iar sfintii, tocmai de aceea au putere de lamurire pentru noi, intrucat in barcuta lor a incaput, prin Duhul Sfant, uneori intreaga Dumnezeirea...
Ma bucur ca ai deschis un pic din evantaiul interpretarilor. Ceea ce nazuiam era tocmai a da atentie smerita textului, pentru a preveni opiniile grabite, curioase chiar, unele de-a dreptul straine de Dumnezeu.
Cat priveste cuvantul sfantului meu cel mai drag, Isaac Sirul, desi nu am textul la indemana acum, imi pare ca talcuirea e in acord cu mesajul mai larg al capitolului. Fonful dominant al textului se refera la relatiile dintre semeni, la lupta lumeasca pentru ierarhii si prioritati, la goana dupa preamariri si cinstiri. La certuri, la pedepse si iertare... Tocmai pentru a aduce pacea aici, Domnul vine si spune ca mai este si El, cand ne razboim intre noi, aratind ca aceia care se aduna pentru vreo pricina in numele Lui, chemindu-l deci ca Judecator, vor bate ispita de a deveni ei insisi judecatorii aproapelui. Acest aspect cred ca nu trebuie omis din nici o talcuire, deoarece e limpede care e cadrul versetului, contextul, mesajul central transmis de Domnul.
Iar sfantul Isaac, om al isihiei, asadar al linistii si pacii prin Duhul lui Hristos, fireste ca pune aceeasi problema - problema conflictului, pe care o muta din planul exterior al relatiilor interumane, in planul intern, subiectiv, dinlauntrul sufletului. In noi e razboi. Adam cel vechi se razboieste cu omul duhovnicesc, mintea cu inima. Si cata vreme Hristos nu este chemat, razboiul interior nu va cunoaste pacea.
Domnul se arata in acest verset Facatorul de pace. Si intre noi, si inlauntrul nostru.
Asa imi pare, iti multumesc Vlad ca mi-ai dat prilejul sa imi expun opinia si cer iertare ca m-am abatut de la topic.
Domnul fie cu noi!
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 13:18:30
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Da, frate Vlad, miezul versetului este mereu mai bogat decat ne pare uneori, cata vreme ne aflam in Ocean...:), in Oceanul Scripturii! Cu barcuta noastra mica... Iar sfintii, tocmai de aceea au putere de lamurire pentru noi, intrucat in barcuta lor a incaput, prin Duhul Sfant, uneori intreaga Dumnezeirea...
Ma bucur ca ai deschis un pic din evantaiul interpretarilor. Ceea ce nazuiam era tocmai a da atentie smerita textului, pentru a preveni opiniile grabite, curioase chiar, unele de-a dreptul straine de Dumnezeu.
Cat priveste cuvantul sfantului meu cel mai drag, Isaac Sirul, desi nu am textul la indemana acum, imi pare ca talcuirea e in acord cu mesajul mai larg al capitolului. Fonful dominant al textului se refera la relatiile dintre semeni, la lupta lumeasca pentru ierarhii si prioritati, la goana dupa preamariri si cinstiri. La certuri, la pedepse si iertare... Tocmai pentru a aduce pacea aici, Domnul vine si spune ca mai este si El, cand ne razboim intre noi, aratind ca aceia care se aduna pentru vreo pricina in numele Lui, chemindu-l deci ca Judecator, vor bate ispita de a deveni ei insisi judecatorii aproapelui. Acest aspect cred ca nu trebuie omis din nici o talcuire, deoarece e limpede care e cadrul versetului, contextul, mesajul central transmis de Domnul.
Iar sfantul Isaac, om al isihiei, asadar al linistii si pacii prin Duhul lui Hristos, fireste ca pune aceeasi problema - problema conflictului, pe care o muta din planul exterior al relatiilor interumane, in planul intern, subiectiv, dinlauntrul sufletului. In noi e razboi. Adam cel vechi se razboieste cu omul duhovnicesc, mintea cu inima. Si cata vreme Hristos nu este chemat, razboiul interior nu va cunoaste pacea.
Domnul se arata in acest verset Facatorul de pace. Si intre noi, si inlauntrul nostru.
Asa imi pare, iti multumesc Vlad ca mi-ai dat prilejul sa imi expun opinia si cer iertare ca m-am abatut de la topic.
Domnul fie cu noi!
Eu am deschis evantaiul interpretarilor cu citatele parintilor si tu ai dezvoltat acolo unde nu m-am priceput eu. Ma bucur ca am zabovit putin impreuna asupra cuvintelor lui Hristos. O sa incerc sa imi aduc aminte sa il chem pe Hristos ca sa imi spuna care e judecata Lui, desi dupa cum ma stiu mi-e ca la mine gandurile o sa capete o nuanta de „loveste-i Tu Doamne ca eu nu am voie” :)

Hristos in mijlocul nostru!
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 11:42:05
N.Priceputu
Guest

Implicit

Cred că e nevoie și de rugăciune colectivă, și de rugăciune individuală. S-a vorbit de multe ori de „biserica de acasă”, însemnând că omul trebuie să plece de la liturghie, de la rugăciunea comună ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru jertfa Sa, și să o continue acasă, în familie, între vecini și colegi. Deci dacă Biserica reprezintă (sau trebuie) comuniunea întru Hristos a celor ce se roagă și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Său, nu trebuie ca și familia să reprezinte același lucru? Eu tare mă tem de individualism, care e spiritul ce pare să cuprindă tot mai mult lumea actuală, mai ales în orașe. E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:07:37
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Cred că e nevoie și de rugăciune colectivă, și de rugăciune individuală. S-a vorbit de multe ori de „biserica de acasă”, însemnând că omul trebuie să plece de la liturghie, de la rugăciunea comună ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru jertfa Sa, și să o continue acasă, în familie, între vecini și colegi. Deci dacă Biserica reprezintă (sau trebuie) comuniunea întru Hristos a celor ce se roagă și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Său, nu trebuie ca și familia să reprezinte același lucru? Eu tare mă tem de individualism, care e spiritul ce pare să cuprindă tot mai mult lumea actuală, mai ales în orașe. E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Dar poate ca nu e intotdeauna vina noastra.
Mai e si alt aspect: poate ca nu e absolut necesar sa stam in genunchi ore intregi toata familia si sa rostim cu voce tare acatiste si paraclise; poate insasi faptul ca comunicam unii cu altii si suntem la curent cu nevoile si cu greutatile celorlalti ne fac sa ne unim energiile si sa ii incurajam in ceea ce au de facut.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:24:38
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E trist că ne ducem și ne întoarcem singuri de la Biserică și că, de multe ori, așa petrecem și în familie.
Este trist ca totusi cuplurile nu-si gasesc maturitatea si nu inteleg rostul si sensul lor adanc din viata. Este trist ca de multe ori ne dam seama cat de importanta e familia numai cand suntem incercati de vreun necaz. Cat este de important sa ne cladim familia dupa cuvintele parintilor nostri, a Sfintilor Parinti si nu dupa tot felul de obiceiuri si idei lumesti. De aici putem trage si concluzia ca noi singuri ne-am creat o lume a noastra si tot noi ne plagem de ea, dar vina suntem numai noi. Noi suntem cei care o putem schimba aducandu-ne la Iisus Hristos si o data cu noi sa-i aducem si pe altii. Si asta numai prin pocainta si multa rugaciune. Pana nu ne aducem pe noi in fata lui Dumnezeu nu o sa putem sa-i aducem nici pe altii. De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:37:47
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

[quote=ovidiu b.;427430 De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.[/QUOTE]

De aceea Parintele era considerat clarvazator.
De aceea putea sa opreasca tinerii de la casatorii nepotrivite, de exemplu. (probabil in special pe cei care ii cunostea, dintre enoriasi, sau care se spovedeau la dansul).
Ba chiar Acatistul spune ca isi dadea seama si cine se va intoarce din razboi; nu stiu cum ar fi putut sa faca asta, dar cred ca ii vedea cumva, ii "ghicea" pe cei care aveau taria necesara sa treaca prin aceasta incercare.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2012, 12:48:55
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Este trist ca totusi cuplurile nu-si gasesc maturitatea si nu inteleg rostul si sensul lor adanc din viata. Este trist ca de multe ori ne dam seama cat de importanta e familia numai cand suntem incercati de vreun necaz. Cat este de important sa ne cladim familia dupa cuvintele parintilor nostri, a Sfintilor Parinti si nu dupa tot felul de obiceiuri si idei lumesti. De aici putem trage si concluzia ca noi singuri ne-am creat o lume a noastra si tot noi ne plagem de ea, dar vina suntem numai noi. Noi suntem cei care o putem schimba aducandu-ne la Iisus Hristos si o data cu noi sa-i aducem si pe altii. Si asta numai prin pocainta si multa rugaciune. Pana nu ne aducem pe noi in fata lui Dumnezeu nu o sa putem sa-i aducem nici pe altii. De aceea parintele meu drag spunea cam asa: "Aproape întotdeauna cei care se plâng de alții ar trebui să se plângă de ei înșiși, căci fiecare e artistul vieții sale și viața pleacă dinlăuntrul nostru, adică din sentimentele, din voința și din cunoștiința noastră." Si tot el mai spunea: "Paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul."
Iertare daca am lugit putin cuvantul off topic.
Ai dreptate ,dar in multe familii ,unul din soti a luat-o mai tarziu pe drumul credintei ,dupa casatorie.Celalalt nu are nici o inclinatie spre viata spirituala si nu vrea sa se schimbe .
Citeam o carte a parintelui Argatu ,despre avorturi si desfrau .Acolo e vorba de o femeie de la tara careia Maica Domnului i-a aratat cum e in iad deoarece facuse multe avorturi.
Nici dupa aceea femeia nu a vrut sa faca un canon pentru a scoate copiii avortati din iad si a-si salva sufletul ,in timp ce sotul ei a inceput sa tina posturi aspre.
"Daca nu asculta de Moise si de profeti nici daca va invia cineva nu vor crede"

Last edited by anita; 06.02.2012 at 12:51:31.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
va rog din tot sufletul sa va rugati Sfantului Nectarie impreuna cu mine! andrutza151 Rugaciuni 2 28.12.2011 14:44:51
Sf. Ieromartir Isidor si cei 72 impreuna cu el pilgrim1 Diverse Sarbatori 1 25.01.2011 00:07:36
sa ne rugam impreuna! icamilin Umanitare 62 07.06.2009 01:20:31
Veszprem - plangand impreuna laurschepsis Stiri, actualitati, anunturi 15 16.02.2009 11:43:22
Impreuna pt totdeauna? andreea_teo Nunta 13 04.07.2007 10:05:51