![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() In ce priveste presupunerile dvs despre cata cruce duc eu si cu cata rabdare, cu tot respectul, nu ma cunoasteti. S-au ridicat insa doua probleme interesante, asupra carora v-as ruga sa reveniti: Cum stim ca np se inseala si ortodocsii nu, ca pacatosi suntem toti? Cum deosebim inselarea de adevar? si Citat:
P.S. Va rog sa nu-mi vorbiti despre sfinti trecuti la Domnul. Daca o religie nu are sfinti in viata inseamna ca nu mai are puterea sa sfinteasca si astazi, ci a avut-o doar in trecut. Sau ca trecutul e poveste. Deci, sa vorbim de sfintenia contemporana.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
||||
|
||||
![]()
Pentru mine omul moral sau virtuos e cel care se desavarseste pe sine, care se transforma si se apropie de versiunea optima a firii sale, pe masura ce primeste “lumina”, in timp ce omul indumnezeit (sfant) este un mediu transparent ce radiaza “lumina”, omul ce se desvarseste pe masura ce-i desavarseste pe cei din jurul sau, care lasa in tine urma lui prin puterea spirituala transmisa, care coboara alaturi de tine la radacinile fiintei tale, pentru a te inalta apoi spre Hristos. Exista astfel de oameni printre noi.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totusi, pentru omul fara experienta, cum putem diferentia daca ceea ce vedem la un om este versiunea optima a firii sale sau sfintenie? Mai concret. Cum actioneaza ei, ce hotarari iau la un moment dat, cum se comporta cu oamenii si cu ei insisi...Ce e pana la urma aceasta putere spirituala hristica si ce efecte are ea in viata omului care intalneste un sfant?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Despre Sfintenie s-a scris un articol pe forum aici:http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...oae-68453.html P.S cat ii priveste pe np, am intalnit multa moralitate la cei pe care ii cunosc (fac intotdeauna ceea ce e placut si util, sunt oameni sufletisti, dar si pragmatici), insa n-am intalnit sfintenie, nu mi-au transmis, n-am simtit nimic. Last edited by ioanna; 21.05.2012 at 18:27:45. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Problema este, ioanna, ca desi BO promite aceasta sfintenie, 99.9% dintre ortodocsi mor fara sa o cunoasca. Ce valoare mai are in aceasta situatie ideea ca "doar Ortodoxia te sfinteste, e cea care adresandu-se tuturor simturilor omului il ridica la asemanarea cu Hristos"?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Este parerea ta de ortodox convins si ti-o respect. In acelasi timp nu pot inchide ochii la ceea ce vad: intre ortodocsi si np exista multe diferente culturale, dar nicio diferenta dpdv al sfinteniei sau indumnezeirii. Iar asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie sa ai facultate ca sa observi. Si ortodocsul si np-ul se roaga cu acelasi foc si injura cu acelasi foc. Ambii fac fapte de pocainta daca vor si ambii pot alege iadul; buletinul ortodox/np nu-l va salva pe niciunul. Ambii isi schimba vietile pe masura ce se apropie de Hristos, si ambii se acuza unul pe altul de moralitate si atat. Ba chiar ambii spun ca drumul pe care merg ei e cel mai bun si asta este adevarul absolut. :)
A afirma ca unul este mai pe cale decat altul desi nu o dovedeste cu fapta este (eufemistic vorbind) neconvingator. Dar unii isi pun prea mari sperante in teorie. Multi dintre noi vom avea ceva surprize la judecata. Sa dea Dumnezeu sa fie surprize placute.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cumva asemănător cu: ”Toți ceilalți sunteți proști!” Eu credea că sunt sinonime; ce-o fi una și ce-o fi alta?. Oare mântuit înseamnă... promovat? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In viata de toate zilele nu exista un mod de departajare evidenta, adica daca ai doi oameni in fata nu poti spune imediat ca unul e ortodox si altul e altfel, pentru ca are fata mai rotunda. Cine se nevoieste mai mult (in special calugari) se si despatimesc si apoi unii devin sfinti in viata si pot face si minuni (capata harisme). Ceilalti credinciosi obisnuiti fac pacate tot timpul, pentru ca e diferita perceptia fata de neoprotestanti, care cred ca sunt deja mantuiti si nu mai fac pacate (desi fac). Dar spovedania curata pacatele (daca e si parere de rau si pocainta), iar impartasania daruieste harul, de aceea cand moare cineva preotul alearga sa il impartaseasca. Cum ii spunea si in filmul Ostrov parintele Anatolie parintelui tanar, Iov, cand l-a intrebat ce sa faca: sa vietuiasca si sa incerce sa nu faca pacate mari. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Eu aș inversa ordinea: pragmatici, dar și sufletiști. 16. 13. Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona.(Lc16,13) Last edited by Demetrius; 01.06.2012 at 01:32:23. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Miscarea Legionara | anonim97 | Generalitati | 366 | 26.08.2013 13:58:23 |
Miscarea Sfantului Graal | alexandra28again | Generalitati | 4 | 16.07.2008 19:40:13 |
|