Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.05.2012, 16:06:25
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
TU IL VREI PE MANTUITORUL HRISTOS IN VIATA TA ACUM SI AICI, necrezandu-I cuvintele: "Iata si Eu voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor."
E normal ca Il vreau acum si aici, doar nu poate sa ramana cu mine pana la sfarsitul veacurilor din moment ce nu e nici macar acum si aici. Dar asta nu exclude credinta, ci o completeaza.

In ce priveste presupunerile dvs despre cata cruce duc eu si cu cata rabdare, cu tot respectul, nu ma cunoasteti.
S-au ridicat insa doua probleme interesante, asupra carora v-as ruga sa reveniti:

Citat:
În prealabil postat de Illuminatu Vezi mesajul
OMUL, PACATOS FIIND, SE POATE INSELA CU USURINTA.
Cum stim ca np se inseala si ortodocsii nu, ca pacatosi suntem toti? Cum deosebim inselarea de adevar?

si

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Desigur ca sunt multe invataturi care te fac mai bun, mai moral, mai sufletist, insa doar Ortodoxia te sfinteste.
Cum deosebim moralitatea de sfintenie? Ne uitam la efectele Ortodoxiei sfintitoare asupra ortodoscilor si la cei mai multi nu vedem mai multa sfintenie decat la np. Poate nu vedem bine. Cum arata practic, vizibil acea sfintenie a ortodocsilor?

P.S. Va rog sa nu-mi vorbiti despre sfinti trecuti la Domnul. Daca o religie nu are sfinti in viata inseamna ca nu mai are puterea sa sfinteasca si astazi, ci a avut-o doar in trecut. Sau ca trecutul e poveste. Deci, sa vorbim de sfintenia contemporana.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 21.05.2012, 16:49:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Cum deosebim moralitatea de sfintenie? Ne uitam la efectele Ortodoxiei sfintitoare asupra ortodoscilor si la cei mai multi nu vedem mai multa sfintenie decat la np. Poate nu vedem bine. Cum arata practic, vizibil acea sfintenie a ortodocsilor?
Pentru mine omul moral sau virtuos e cel care se desavarseste pe sine, care se transforma si se apropie de versiunea optima a firii sale, pe masura ce primeste “lumina”, in timp ce omul indumnezeit (sfant) este un mediu transparent ce radiaza “lumina”, omul ce se desvarseste pe masura ce-i desavarseste pe cei din jurul sau, care lasa in tine urma lui prin puterea spirituala transmisa, care coboara alaturi de tine la radacinile fiintei tale, pentru a te inalta apoi spre Hristos. Exista astfel de oameni printre noi.
Vechi 21.05.2012, 17:08:57
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru mine omul moral sau virtuos e cel care se desavarseste pe sine, care se transforma si se apropie de versiunea optima a firii sale, pe masura ce primeste “lumina”, in timp ce omul indumnezeit (sfant) este un mediu transparent ce radiaza “lumina”, omul ce se desvarseste pe masura ce-i desavarseste pe cei din jurul sau, care lasa in tine urma lui prin puterea spirituala transmisa,
As spune mai repede ca ar trebui sa lase in tine urma lui Hristos, daca tot este transparent. Caci si Bivolaru lasa urme spirituale puternice, dar erau malefice. Insa Pavel spunea: "Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine".

Totusi, pentru omul fara experienta, cum putem diferentia daca ceea ce vedem la un om este versiunea optima a firii sale sau sfintenie? Mai concret. Cum actioneaza ei, ce hotarari iau la un moment dat, cum se comporta cu oamenii si cu ei insisi...Ce e pana la urma aceasta putere spirituala hristica si ce efecte are ea in viata omului care intalneste un sfant?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 21.05.2012, 17:58:37
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Totusi, pentru omul fara experienta, cum putem diferentia daca ceea ce vedem la un om este versiunea optima a firii sale sau sfintenie? Mai concret. Cum actioneaza ei, ce hotarari iau la un moment dat, cum se comporta cu oamenii si cu ei insisi...Ce e pana la urma aceasta putere spirituala hristica si ce efecte are ea in viata omului care intalneste un sfant?
In Sfinti "straluceste Hristos", iar asta se vede prin prisma exemplului lor ce arata frumusetea experientei crestine. Daca ma intrebi pe mine, puterea spirituala transmisa de un Sfant este cea care te innoieste, care trezeste in tine teama, constiinta si dorinta de Dumnezeu.

Despre Sfintenie s-a scris un articol pe forum aici:http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...oae-68453.html

P.S cat ii priveste pe np, am intalnit multa moralitate la cei pe care ii cunosc (fac intotdeauna ceea ce e placut si util, sunt oameni sufletisti, dar si pragmatici), insa n-am intalnit sfintenie, nu mi-au transmis, n-am simtit nimic.

Last edited by ioanna; 21.05.2012 at 18:27:45.
Vechi 21.05.2012, 23:51:51
Senior Member

Implicit

Citat:

cat ii priveste pe np, am intalnit multa moralitate la cei pe care ii cunosc (fac intotdeauna ceea ce e placut si util, sunt oameni sufletisti, dar si pragmatici), insa n-am intalnit sfintenie, nu mi-au transmis, n-am simtit nimic.
Sfintii sunt la fel de rari printre np ca si printre ortodocsi. Nici eu nu am vazut sfinti ortodocsi in felul in care ii descrii tu. Iar ortodocsii de rand sufletisti si morali nu sunt atat de multi ca np de rand sufletisti si morali, procentual vorbind. Insa am cunoscut cativa ortodocsi care, desi mai gresesc uneori, sunt momente in care imi vine sa ma inchin in fata lor. Nu miroase neaparat a tamaie in jurul lor, dar se vede dragostea lor pentru Dumnezeu si suferinta lor la vederea pacatului. Si vazandu-i suferind iti vine sa suferi impreuna cu ei pentru Hristos.

Citat:

In Sfinti "straluceste Hristos", iar asta se vede prin prisma exemplului lor ce arata frumusetea experientei crestine. Daca ma intrebi pe mine, puterea spirituala transmisa de un Sfant este cea care te innoieste, care trezeste in tine teama, constiinta si dorinta de Dumnezeu.
Da, asta este si ideea mea despre sfintenie: sa te indrepte catre Dumnezeu. Am intalnit insa si cativa np de care mi-era teama sa ma apropii, ca nu cumva pacatul meu sa fie prea vizibil in fata harului din ei. Astfel de oameni sunt din ce in ce mai rari, ce e drept.

Problema este, ioanna, ca desi BO promite aceasta sfintenie, 99.9% dintre ortodocsi mor fara sa o cunoasca. Ce valoare mai are in aceasta situatie ideea ca "doar Ortodoxia te sfinteste, e cea care adresandu-se tuturor simturilor omului il ridica la asemanarea cu Hristos"?
Vechi 22.05.2012, 00:19:56
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Problema este, ioanna, ca desi BO promite aceasta sfintenie, 99.9% dintre ortodocsi mor fara sa o cunoasca. Ce valoare mai are in aceasta situatie ideea ca "doar Ortodoxia te sfinteste, e cea care adresandu-se tuturor simturilor omului il ridica la asemanarea cu Hristos"?
Valoare de adevar absolut: nu exista desavarsire in afara Ortodoxiei! Bineinteles ca majoritatea oamenilor mor fara a fi indumnezeiti (desavarsiti), indumnezirea fiind tinta spiritualitatii ortodoxe, starea culminanta la care poate ajunge omul in care s-a salasluit si lucreaza deplin harul dumneze­iesc, devenind Dumnezeu prin participare, insa mor situandu-se pe "calea mantuirii". Poti sa fii mantuit, fara a fi desavarsit.

Vechi 22.05.2012, 00:44:47
Senior Member

Implicit

Citat:
nu exista desavarsire in afara Ortodoxiei!
Este parerea ta de ortodox convins si ti-o respect. In acelasi timp nu pot inchide ochii la ceea ce vad: intre ortodocsi si np exista multe diferente culturale, dar nicio diferenta dpdv al sfinteniei sau indumnezeirii. Iar asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie sa ai facultate ca sa observi. Si ortodocsul si np-ul se roaga cu acelasi foc si injura cu acelasi foc. Ambii fac fapte de pocainta daca vor si ambii pot alege iadul; buletinul ortodox/np nu-l va salva pe niciunul. Ambii isi schimba vietile pe masura ce se apropie de Hristos, si ambii se acuza unul pe altul de moralitate si atat. Ba chiar ambii spun ca drumul pe care merg ei e cel mai bun si asta este adevarul absolut. :)

A afirma ca unul este mai pe cale decat altul desi nu o dovedeste cu fapta este (eufemistic vorbind) neconvingator. Dar unii isi pun prea mari sperante in teorie. Multi dintre noi vom avea ceva surprize la judecata. Sa dea Dumnezeu sa fie surprize placute.
Vechi 22.05.2012, 00:49:53
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Valoare de adevar absolut: nu exista desavarsire in afara Ortodoxiei!
Asta e culmea orgoliului și garanția pierzării.
Cumva asemănător cu: ”Toți ceilalți sunteți proști!”

Citat:
Poti sa fii mantuit, fara a fi desavarsit.
Eu credea că sunt sinonime; ce-o fi una și ce-o fi alta?.
Oare mântuit înseamnă... promovat?
Vechi 22.05.2012, 14:11:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
As spune mai repede ca ar trebui sa lase in tine urma lui Hristos, daca tot este transparent. Caci si Bivolaru lasa urme spirituale puternice, dar erau malefice. Insa Pavel spunea: "Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine".

Foarte corect ce spui, asta spuneam si eu in unele discutii cu neoprotestanti, e bine ca ti-ai dat seama de asta. O comportare morala, poate avea si un indian sau chiar ateu, nu trebuie sa fie neaparat crestin. Dar si prin fire si prin educatia primita de acasa poate sa fie un om deosebit, bland, etc. Dar vedem ca toate acestea nu conteaza daca nu are si har, am dat un exemplu din viata sf. Ecaterina, in vis Iisus ii spunea ca nu o poate privi desi era fecioara, inteleapta si virtuoasa.
In viata de toate zilele nu exista un mod de departajare evidenta, adica daca ai doi oameni in fata nu poti spune imediat ca unul e ortodox si altul e altfel, pentru ca are fata mai rotunda. Cine se nevoieste mai mult (in special calugari) se si despatimesc si apoi unii devin sfinti in viata si pot face si minuni (capata harisme). Ceilalti credinciosi obisnuiti fac pacate tot timpul, pentru ca e diferita perceptia fata de neoprotestanti, care cred ca sunt deja mantuiti si nu mai fac pacate (desi fac). Dar spovedania curata pacatele (daca e si parere de rau si pocainta), iar impartasania daruieste harul, de aceea cand moare cineva preotul alearga sa il impartaseasca. Cum ii spunea si in filmul Ostrov parintele Anatolie parintelui tanar, Iov, cand l-a intrebat ce sa faca: sa vietuiasca si sa incerce sa nu faca pacate mari.
Vechi 01.06.2012, 01:30:16
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
P.S. Va rog sa nu-mi vorbiti despre sfinti trecuti la Domnul. Daca o religie nu are sfinti in viata inseamna ca nu mai are puterea sa sfinteasca si astazi, ci a avut-o doar in trecut. Sau ca trecutul e poveste. Deci, sa vorbim de sfintenia contemporana.
Nu există sfânt în viață deoarece chiar și în ultima clipă a vieții sale un virtuos poate cădea; așadar, pe lângă tot respectul acordat unui virtuos, numai după trecerea din această lume se poate cineva ridica la demnitatea venerării.

Citat:
P.S cat ii priveste pe np, am intalnit multa moralitate la cei pe care ii cunosc (fac intotdeauna ceea ce e placut si util, sunt oameni sufletisti, dar si pragmatici), insa n-am intalnit sfintenie, nu mi-au transmis, n-am simtit nimic.
Tot așa am văzut și eu, dar totuși, cu greu, am învățat să nu cred tot ce văd.
Eu aș inversa ordinea: pragmatici, dar și sufletiști.

16. 13. Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ține și pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona.(Lc16,13)

Last edited by Demetrius; 01.06.2012 at 01:32:23.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Miscarea Legionara anonim97 Generalitati 366 26.08.2013 13:58:23
Miscarea Sfantului Graal alexandra28again Generalitati 4 16.07.2008 19:40:13