Citat:
În prealabil postat de AlinB
Si nu crezi ca e suficient?
BRC invata ca nu doar metoda poate fi vinovata, ci si intentia si finalitatea.
|
Corect. Dar este important sa stim daca
metoda este ilicită, sau
utilizarea ei, în anumite condiții. Nuanța este de la cer la pământ, este cea care stabiilește granița cu păcatul.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pardon, unde e latura procreativa cand momentul este ales cu grija astfel incat latura procreativa sa lipseasca in dreptul partii feminine?
|
Atenție, repet: Dumnezeu a lăsat această perioadă. Aici suntem de acord, nu?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Cu ce e diferit fata de cazul in care lipseste cea masculina de exemplu, folosind metoda lui Onan?
|
In metoda lui Onan, finalizarea are loc la exterior. In cadrul metodelor naturale, cuplul va finaliza
totdeauna la interior.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Exact despre circul asta vorbeam, se evita sa se spuna lucrurilor pe nume: in loc de "evitarea nasterii" se spune "perioada in care nu este indicat sa apara o noua sarcina". Sa fim seriosi, e unul si acelasi lucru.
|
Este unul si acelasi lucru. Dar unde este problema, atata timp cat exista un motiv serios pentru evitarea sarcinii, sau spune-i cum vrei tu acestei perioade?
Citat:
În prealabil postat de AlinB
In ceea ce privestte "motive serioase" - asta are o latura puternic subiectiva. Oamenii sunt maestri la a invoca justificari.
|
Asta este un subiect in sine, care nu are de-a face cu liceitatea metodelor naturale. Aici intervine formarea constiintei, care trebuie să decidă în anumite condiții ceea ce este bine sau nu (prin rugaciune, post, practicarea sacramentelor etc).
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Sau poate ai sa-mi zici ca preotii catolici dau in mod obisnuit canoane pentru invocarea de motive superflue cu scopul de a scuza practica care are ca scop "evitarea nasterii"?
|
Mergi prea departe cu scenariul. Or fi unii preoti care fac lucrul acesta, dar ceea ce spune biserica reprezinta reperul absolut. Si ea spune clar: metoda naturala nu este contraceptiva, si este licita in masura in care se respecta porunca lui Dumnezeu, si nu o folosesti ca mijloc de evitare permanenta a nasterilor.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pai tocmai RNC ESTE o metoda pe care o folosesti.
O metoda contra-ceptiva (ca doar asta e scopul, nu?)
|
Nu, scopul RNC este sa permita sotilor sa aiba relatii conjugale atunci cand exista motive serioase sa nu aiba copii, dar totusi doresc sa se unească intim. Unirea intimă fiind ceva ce leagă puternic pe soț de soție, și vice versa.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Ai facut o paralela buna, masuraturile in sine nu sunt contraceptive, ci folosirea lor in scopuri contraceptive, adica cand ceea ce masori duce la concluzia "hai sa facem sex ca acum nu ne alegem cu un bebe" toata povestea este deja contraceptiva.
|
Nu, povestea nu este contraceptiva de la inceput. Am spus mai sus care este menirea metodelor naturale, printre altele (apropo): este sa le permita sotilor sa aiba relatii conjugale atunci cand exista motive serioase sa se amâne, pe o perioada scurta de timp, venirea unei sarcini.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pai ca sa te inmultesti trebuie sa faci minim 3 copii.
|
Nu, statistica vorbeste unanim de 2,1 copii per cuplu, ca fiind limita de jos pentru inlocuirea generatiilor. Deci, 21 de copii la 10 de cupluri, inseamna ca minimum un cuplu din 10 trebuie sa aiba 10 copii. Ca sa ramanem tot atatia cati suntem. Ce este peste 2,1, reprezinta inmultire, adica mai mult decat este acum.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Da, dar nu inseamna ca asta este mai putin condamnabila decat prezervativul de exemplu sau metoda lui Onan, nu?
|
BRC spune, si eu cred acest lucru: metodele naturale nu sunt condamnabile in sine, spre diferenta de prezervativ, pilule sau metoda Onan, care separa explicit si radical actul unitiv de cel procreativ. Metoda naturala se inscrie in ordinea lasata de Dumnezeu, care a pus o perioada de infertilitate in cadrul fiecarui ciclu feminin. Metodele naturale sunt condamnabile cand omul le foloseste pentru a se indeparta de Dumnezeu, pe scurt. Adica urmareste doar placerea, in mod continuu, si uita ca trebuie sa mai si dea viata, sa fie generos cum Creatorul sau este generos. Insa, aici nu putem vorbi de numar maxim sau minim de copii, mai ales ca viata este un dar de la Dumnezeu. Dar trebuie sa fim in permanenta atenti la semnele si la chemarea lui Dumnezeu. Daca aceasta chemare inseamna mai multi copii, facem. Daca inseamna mai putini, facem mai putini. Stim ce trebuie facut ca sa ajungem cat mai aproape de Dumnezeu si sa-i auzim poruncile: sa ne rugam, sa postim, sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa citim Bibilia etc. Problema este aici, nu la metodele naturale in sine.