Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2013, 22:51:44
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Rânduiala la înfierea de copii

In Molitfelnic, la Randuieli si rugaciuni la felurite trebuinte, am gasit si aceasta Rânduiala la înfierea de copii:

"Cel ce urmează să devină fiu (sau fiică) a altor părinți decât cei care l‑au născut vine la biserică împreună cu cel care‑l înfiază și stă înaintea preotului, cu fața spre răsărit, ținând în mâini făclii aprinse.
Preotul, îmbrăcat în veșmintele preoțești, face obișnuitul început: Binecuvântat este Dumnezeul nostru…, Sfinte Dumnezeule…, Preasfântă Treime…, Tatăl nostru…, Că a Ta este împărăția…, Doamne miluiește (de 12 ori), Slavă…, Și acum…, Veniți să ne închinăm… și strana cântă troparul zilei și condacul hramului, după care preotul citește această

Rugăciune
Domnului să ne rugăm.
(letrină două rânduri) Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce prin iubitul Tău Prunc, Domnul nostru Iisus Hristos, ne‑ai numit pe noi fii ai lui Dumnezeu, cu primirea de fiu și cu darul atotputernicului și Sfântului Tău Duh, zicând: Eu voi fi Lui Tată, și Acela va fie Mie Fiu, Însuți, Iubitorule de oameni împărate, caută din sfântul Tău locaș spre robii Tăi aceștia (N), și pe cei pe care firea i‑a născut depărtați unul de altul după trup, pe aceștia Însuți îi unește în tată și în fiu prin Sfântul Tău Duh; întărește‑i în dragostea Ta; leagă‑i pe ei cu binecuvântarea Ta; înalță‑i pe ei întru slava Ta; întărește‑i pe ei în credința Ta, păzindu‑i pururea ca să nu se lepede de cele ce au ieșit din gura lor, și fii mijlocitor făgăduinței lor ca dragostea pe care întru Tine au mărturisit‑o să o păzească nestricată și nemincinoasă, până la sfârșitul vieții lor, viețuind ei întru Tine, Cel ce ești singurul Dumnezeu viu și adevărat, și învrednicindu‑se de moștenirea împărăției Tale. Că Ție se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preotul: Pace tuturor. Strana: Și duhului tău.
Diaconul sau preotul zice: Capetele voastre Domnului să le plecați. Și preotul citește această

Rugăciune
Domnului să ne rugăm.
(letrină două rânduri) Stăpâne, Doamne, Cel ce ești făcătorul a toată făptura, Care întru Adam cel dintâi ai rânduit rudenia firească după trup, iar întru Iisus Hristos, Fiul Tău cel iubit și Dumnezeul nostru, ne‑ai arătat și pe noi a fi rudenia Ta după har, Ție, Celui ce știi toate, își pleacă aceștia capetele ca niște robi ai Tăi, cerând binecuvântarea care de la Tine vine, și prin legătura cea întru Tine se mărturisesc unul pe altul tată și fiu. Pentru aceasta cu smerenie Te rugăm, pe Tine, Doamne, ajută lor să dobândească cele ce nădăjduiesc și să păzească starea cea cuviincioasă între ei și supunerea cea fiască față de Tine, viețuind după vrednicie. Ca, precum în toate, și prin aceasta să se preaslăvească numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cel înfiat îngenunchează în fața celui ce‑l înfiază, care îl ridică, zicând: astăzi fiul meu ești tu; eu astăzi te‑am născut, și‑l îmbrățișează; iar preotul îi binecuvintează și face otpustul."
Reply With Quote
Vechi 10.05.2013, 23:18:19
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
In Molitfelnic, la Randuieli si rugaciuni la felurite trebuinte, am gasit si aceasta Rânduiala la înfierea de copii:
(...)
Frumoasa randuiala! Pacat ca nu am participat la asemenea slujba, asa cum nu am participat la multe alte feluri de slujbe, pe care, totusi, Molitvelnicul le prevede.

Sa ne amintim ca Insusi Domnul nostru a fost copil adoptat. Caci, pe langa Tatal Sau cel ceresc, a fost sfantul si dreptul Iosif, care L-a tinut in brate si L-a leganat, indrumandu-i primii Sai pasi.
Dreptul Iosif, cap al Sfintei Familii, trebuie sa fie un model pentru muncitori, pentru toti tatii, dar mai ales pentru tatii adoptivi.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 18:18:38
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Cand infiezi un copil il vezi ca e normal sau are vreun handicap si care anume, este testat si chiar il poti testa suplimentar, pana cand se incheie adoptia inca mai poti observa defecte, mai poti renunta. Cand e copilul conceput de tine, ce s-a prins, aia ai, plus riscurile unor boli sau accidente survenite de-a lungul sarcinii, plus riscul obstetrical la nastere. Nu degeaba exista si se inventeaza tot mai multe testari prenatale iar clinicile isi ingorasa conturile...
Ideea e ca a avea un copil, sange din sangele tau sau de orice sange strain o fi, tot implica riscuri si dupa contabilitatea mea personala riscurile sunt mai mari la propriul tau copil.

copil adoptat:
risc: gene necunoscute + obiceiuri nesanatoase in sarcina ale mamei naturale
avantaj: poti alege si testa inainte de decizie

copil natural:
risc: gene necunoscute in familie
anomalii genetice aparute in momentul fecundarii
boli si si accidente in sarcina
traumatisme obstetricale la nastere
avantaj: parinti sanatosi + comportament responsabil in timpul sarcinii
Cristina, nu stiu cum este la adoptiile in tara, dar aici este regula ca nu-ti arata decat poza copilului, nu poti verifica nimic. Daca vrei copilul (dupa poza), atunci se fac formele mai departe si poti merge sa-l vezi. Daca nu-l vrei, cred ca nici nu-ti da altul, depinde de institutia prin care derulezi adoptia. In plus in afara nu dau decat copii refuzati de cei din tara (mai in varsta, sau bolnavi, sau cu handicapuri etc.).

La cele ce ai listat tu, eu mai am ceva de adaugat:
Este si problema sufleteasca (sangele apa nu se face). Pe copilul nascut de tine, asa cum este sau nu este tot il iubesti prin instinctul matern.
Un copil strain...trebuie sa-ti formezi acest instinct, sa te obisnuiesti cu ideea in timp si sa-l accepti asa cum este.

Este cumva ca si la casatorie: poate fi dragoste la prima vedere, sau dragoste care se formeaza in timp.

Last edited by sophia; 08.01.2013 at 18:22:50.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 18:45:47
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Implicit

In tara poti vedea copilul. Poate ca primul contact e cu poza, dar de la prieteni care au adoptat stiu ca au putut vedea copilul, au si refuzat unul (cand au aflat ca are niste probleme medicale), dar asta nu a blocat actiunea... au mai vazut altul si a fost ok si l-au infiat.

Ai si tu dreptate cu faptul ca pe copilul tau il iubesti de la sine, vine din instinct. Dar stiu cazuri de dragoste la prima vedere cu copii din orfelinat. Copiii au un talent special de a se face iubiti.

Cand am avut primul copil, stateam si eu si sotul si ne minunam de el. A fost un bebelus foarte frumos (mai putin in primele zile cand era urat si urlator). Si l-am intrebat eu pe sotul meu daca el simte ceva ca ar fi sange din sangele lui si a zis ca nu si nici eu nu simteam ceva in genul asta. Era un bebelus si il iubeam. Probabil pentru ca l-am avut devreme, nu am apucat sa ne dorim urmasi, au venit urmasii peste noi si noi eram mai repede fascinati de fenomen.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre adoptie Simply_me Generalitati 8 05.07.2012 14:33:53
Copil dat spre adoptie armanda Generalitati 5 29.02.2012 09:36:04
cununie si adoptie nicoletaL Nunta 4 31.08.2011 15:47:39