Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2013, 07:13:09
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In concluzie, propozitia respectiva e corecta, catolici se impartasesc in multe dati fara nicio spovedanie, exact cum scrie in acea fraza. Bineinteles, userul catolic va continua, intotdeauna s-a comportat asa.
Fraza aceea e incorecta. In Biserica Catolica nu exista impartasanie fara spovada inainte, asta e o minciuna in care va tot place sa va afundati.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 10:05:53
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Fraza aceea e incorecta. In Biserica Catolica nu exista impartasanie fara spovada inainte, asta e o minciuna in care va tot place sa va afundati.
V-ati luat dupa userul catolic, dar chiar dvs. ati spus ca va impartasiti fara sa va spovediti. Unde e fraza incorecta? Va duceti la spovedanie fara sa va spovediti (atunci and nu va spovediti), nu conteaza ca v-ati spovedit in urma cu o luna. Pana la urma si Botezul este pentru iertarea pacatelot de pana atunci (in cazul in care cel ce se boteaza e adult), ar insemna ca in viziunea catolicilor nu ar mai trebui sa se boteze cineva dupa, pentur ca i s-au sters pacatele.
Dar problema care se discuta fara rost nu era aceasta, daca e bine sau nu, ci ca afirmatia ortodoxa e falsa, ceea ce nu e adevarat. Scrie: "permite Taina Euharistiei, Sfintele Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos (care oricum nu sunt valide în erezie), a fi luate fără nici un fel de spovedanie, de mărturisire a păcatelor." In ziua in care va impartasiti fara sa va spovediti luati im[partasania fara nicio spovedanie, ceea ce din punct de vedere ortodox e complet gresit. Despre asta era vorba.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 10:32:20
Senior Member

Implicit

1.
Citat:
V-ati luat dupa userul catolic, dar chiar dvs. ati spus ca va impartasiti fara sa va spovediti. Unde e fraza incorecta?
o aveti mai jos:
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
...permite Taina Euharistiei, Sfintele Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos (care oricum nu sunt valide în erezie), a fi luate fără nici un fel de spovedanie, de mărturisire a păcatelor. Orice cuvinte sunt de prisos. ANATEMA ereziei acesteia.
2.
Citat:
In ziua in care va impartasiti fara sa va spovediti luati im[partasania fara nicio spovedanie, ceea ce din punct de vedere ortodox e complet gresit. Despre asta era vorba.
Va rog sa va clarificati: fie le interziceti copiilor pana la 7 ani sa se mai impartaseasca fara spovada, fie sa acceptati ca impartasania fara NICI UN FEL DE SPOVADA e posibila in Biserica Ortodoxa (nu si in cea Catolica).
3.
Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Este vreo norma care sa spuna ca se pot impartasi doar de 3 ori sau 5 ori sau 100 dupa spovedanie?
Norma este constiinta noastra: daca n-am pacate de moarte, ma pot impartasi. Daca insa, iainte de a merge la Sfanta Liturghie intru pe Crestin Ortodox Forum si ma enervez ca unii vorbesc urat despre catolici, ma pot impartasi linistita. Voi marturisi la urmatoarea spovada enervez la parerea proasta a altora despre mine.

Last edited by nutucutu; 04.02.2013 at 10:46:11.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 01:41:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
1.
Va rog sa va clarificati: fie le interziceti copiilor pana la 7 ani sa se mai impartaseasca fara spovada, fie sa acceptati ca impartasania fara NICI UN FEL DE SPOVADA e posibila in Biserica Ortodoxa (nu si in cea Catolica).
Nu inteleg, copii romano-catolici se spovedesc inca dinainte sa invete sa vorbeasca sau nu sunt impartasiti panu nu invata sa vorbeasca ca sa se poata spovedi?

Citat:
Norma este constiinta noastra: daca n-am pacate de moarte, ma pot impartasi. Daca insa, iainte de a merge la Sfanta Liturghie intru pe Crestin Ortodox Forum si ma enervez ca unii vorbesc urat despre catolici, ma pot impartasi linistita. Voi marturisi la urmatoarea spovada enervez la parerea proasta a altora despre mine.
Aha, deci limita este pacatul de moarte, in rest daca nu cazi intr-unul din asta te poti spovedi peste ani si ani..
Vechi 07.02.2013, 06:17:49
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Aha, deci limita este pacatul de moarte, in rest daca nu cazi intr-unul din asta te poti spovedi peste ani si ani..
Exact. Cu precizarea că niciun credincios romano catolic nu este nebun să se închipuie imun la a cădea din har timp de "ani și ani", iar Biserica recomandă spovada deasă, la fel cum recomandă și împărtășirea deasă.

Citat:
Motivul teologic pentru "varsta intelegerii" la romano-catolici in aceste cazuri care este?..
Sfânta Împărtășanie este necesară pentru sporirea în credință și har și lupta împotriva păcatului. Conform celor spuse aici pe topic de coreligionarii D-vs., copii sub vârsta înțelegerii nu au discernământ suficient astfel încât să poată cădea din har păcătuind.

În rest, înainte să vă ghidați după propriul nas, vedeți că a dat domnul Dragomir o referință ortodoxă despre practica bisericii vechi în materie.

Citat:
Jack Sparrow asta e romano-catolic?
Nu "Jack Sparrow", ci Captain Jack Sparrow, te rog, puțin respect.

Last edited by MihaiG; 07.02.2013 at 06:20:21.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 07:43:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Exact. Cu precizarea că niciun credincios romano catolic nu este nebun să se închipuie imun la a cădea din har timp de "ani și ani", iar Biserica recomandă spovada deasă, la fel cum recomandă și împărtășirea deasă.
Nu e asa. A 3-a porunca a Bisericii ne spune ca avem obligatia de a ne spovedi si a primi Sfanta Impartasanie cel putin o data pe an, in perioada Pastelui.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 07:41:08
Senior Member

Implicit

Citat:
1.Nu inteleg, copii romano-catolici se spovedesc inca dinainte sa invete sa vorbeasca sau nu sunt impartasiti panu nu invata sa vorbeasca ca sa se poata spovedi?
2.Aha, deci limita este pacatul de moarte, in rest daca nu cazi intr-unul din asta te poti spovedi peste ani si ani..
1. Copiii catolici se spovedesc si impartasesc in jurul varstei de 7-8 ani pentru ca atunci pot invata si intelege ce inseamna atat sacramentul Spovezii cat si al Sfintei Euharistii (inteleg ca ortodocsii, dupa 7 ani, merg la spovada si impartasanie fara sa aiba minime cunostinte asupra a ceea ce se intampla acolo; oare asta o fi bine?)
2.Catolicii au datoria sa se spovedeasca cel putin o data pe an, oricat de sfinti ar crede ei ca sunt, altfel comit pacat de moarte. Unii preoti recomanda sa ne spovedim si sa ne impartasim o data pe luna, iar unii preoti recomanda sa ne spovedim saptamanal sau ori de cate ori credem ca am comis un pacat de moarte si sa ne impartasim zilnic. Aceste recomandari sunt in conforme cu practicile Sfintilor Parinti.

Evident ca exista posibilitatea ca unii sa se impartaseasca cu pacate pe suflet. Aceasta posibilitate exista si la ortodocsi, chiar daca s-au spovedit numai cu 24 ore inainte. Nici macar limitarea la 24 ore nu asigura ca persoana care se va impartasi va fi fara nici un fel de pacat. Revenind la subiect, inca nu a demonstrat nimeni ca regula Bisericii Catolice ar insemna erezie. Puteti sa nu fiti de acord cu aceasta regula insa nu puteti arunca cu vorbe mincinoase, mai ales ca multi dintre useri si-ar "da viata pentru adevar". Si aici nu ma refer la dumneavoastra personal, ma refer la userii care au facut-o.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 07:42:57
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
1. Copiii catolici se spovedesc si impartasesc in jurul varstei de 7-8 ani pentru ca atunci pot invata si intelege ce inseamna atat sacramentul Spovezii cat si al Sfintei Euharistii (inteleg ca ortodocsii, dupa 7 ani, merg la spovada si impartasanie fara sa aiba minime cunostinte asupra a ceea ce se intampla acolo; oare asta o fi bine?)
.
De ce nu se savarseste Botezul la 7 ani si se practica botezul pruncilor?
Pruncul catolic are cunostinte minime la 40 de zile, stie ce se intampla acolo si de asta considerati ca este bine, insa pruncul catolic n-are cunostinte minime despre mirungere si de aceea se amana, ca nu e bine ca nu stie?

Va intreb ca sa inteleg logica in gandire, pentru ca ati pus sub semnul intrebarii daca este bine ceea ce noi facem, care dealtfel s-a facut dintotdeauna.

Last edited by ioanna; 07.02.2013 at 07:51:03.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 08:04:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
De ce nu se savarseste Botezul la 7 ani?
Pruncul catolic are cunostinte minime la 40 de zile, stie ce se intampla acolo si de asta considerati ca este bine, insa pruncul catolic n-are cunostinte minime despre Mirungere, doar despre Botez si de aceea se amana?
Discutiile se transforma in de ce asa si nu altfel, cu toate ca nici eu si nici dumneavoastra nu avem autoritateatea de a da verdicte in chestiuni teologice. Eu nu cunosc bine de ce Biserica Catolica procedeaza intr-un fel sau altul si e oarecum firesc. Am invatat catehismul la 7 ani, l-am recapitulat la 13, iar crestinii catolici (din pacate am observat ca sunt singurii care fac asa) dupa ce trec prin aceste etape, incep sa se concentreze pe lupta pe care o au de dus cu ei insisi si cu pacatul. Nu m-am instruit deloc in practicile Bisericii Catolice si am fost uimita sa vad ca sectantii/neoprotestantii, iar acum vad ca si ortodocsii sunt foarte cunoscatori si acuzatori in ceea ce priveste Biserica noastra. De FIECARE DATA, ca si in acest caz, al Sfintei Impartasanii, cand am cercetat mai atent, am constatat ca regulile noastre pot fi eventual contestate, insa nu sunt nici pe departe erezii, sau hule sau contrare invataturilor Sfintei Scripturi sau a Sfintilor Parinti, cum suntem acuzati. Si cred ca merit scuze de la dumneavoastra ca m-ati facut "sacal" in contextul in care mi-am aparat un punct de vedere, iar dumneavoastra nu ati demonstrat sub nici o forma ca "adevarul" ar fi erezie.

Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cercetati putin ce inseamna botezul si ce inseamna spovada. La botez actioneaza Duhul Sfant, nu eu; eu sunt incredintata Domnului de catre parintii si nasii mei. La spovada sunt eu insami, fata in fata cu Isus Hristos caruia-I marturisesc pacatele mele si ma caiesc pentru ele. Eu imi fac cercetarea cugetului, eu Il rog pe Duhul Sfant sa ma lumineze sa inteleg ce e pacat si ce nu, eu marturisesc pacatele etc. Spovada si Sfanta Impartasanie sunt sacramente in care mintea, cugetul, inima mea se indreapta catre Creator si Mantuitor; este un dialog pe care-l avem cu Domnul nostru. Botezul e un sacrament in care noi suntem incredintati Domnului, iar El ne primeste. Nasii si parintii se angajeaza sa-l invete pe noul membru al Bisericii viata de credinta.

Deci, daca aveti argumente ca punctele insirate de initiatorul topicului sunt erezii am putea continua. Pana acum avem 2 minciuni: cea referitoare la Neprihanita Zamislire si cea referitoare "nici un fel de spovada".

Last edited by nutucutu; 07.02.2013 at 08:18:08.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 09:48:57
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Evident ca exista posibilitatea ca unii sa se impartaseasca cu pacate pe suflet. Aceasta posibilitate exista si la ortodocsi, chiar daca s-au spovedit numai cu 24 ore inainte. Nici macar limitarea la 24 ore nu asigura ca persoana care se va impartasi va fi fara nici un fel de pacat.
De fapt aproape intotdeauna credinciosii se spovedesc imediat dupa spovedanie, eventual asteapta sa fie acel moment in cadrul Sfintei Liturghii. Un singur preot stiu ca accepta sa te impartasesti a doua zi, eu m-am mirat atunci, nu stiu daca e regula asta, am auzit apoi ca acel preot fusese la Medjugorje cu credinciosii (nu stiu daca e adevarat).
Multi oameni si chiar unii credinciosi cred nu numai ca nu fac pacate multe, dar ca nu au pacate. Chiar preotul ne mai spune ca mai vin persoane la spovedanie care spun ca nu au pacate si el ii mustra. Asadar cineva poate sa se impartaseasca sa spuna ca nu are pacate prea mari, mai ales in zilele noastre unele pacate nici nu mai sunt vazute ca si pacate. In cateva ore credinciosul nu are timp efectiv sa faca pacate prea mari, in timp ce intr-o luna sau mai multe chiar si cele mici se tot aduna. De aceea niciun preot ortodox nu poate impartasi pe cineva care nu s-a spovedit daca are peste 7 ani.
Cum vedeti limita de 7 ani e aceeasi si la catolici, pentru ca atunci se considera ca un copil are si discernamant.
Citat:
I-am atras atentia lui Daniel ca exista un neadevar in postarea lui (cel referitor la Neprihanita Zamislire), dar mi-a raspuns cu totul si cu totul altceva, asa ca nu am mai continuat.
Nu am urmarit ce a raspuns Daniel, dar acel paragraf nu contine ceva neadevarat.
Catolicii spun ca Sfanta Fecioara s-a nascut fara pacatul stramosesc, desi toti oamenii au urmarile acestui pacat. Singurul care S-a nascut fara acest pacat este Iisus, pentru ca S-a nascut din Duhului Sfant. Singura concluzie e ca si Fecioara S-ar fi nascut din Duhul Sfant, asa cum spune si paragraful referitor la Neprihanita Zamislire.
Asadar nu sunt minciuni in acele puncte, iar despre impartasirea fara spovdanie vad ca dvs. continuati sa spuneti ca e o minciuna, desi incercati sa explicati chiar impartasirea fara spovedanie.
In cazul in care cineva nu se spovedeste inainte de a primi Sfanta Impartasanie cel putin cu cateva ore inaitne se numeste impartasirea fara spovedanie.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ereziile yoghiste ale Maicii Siluana mihailt Biserica Ortodoxa Romana 54 05.03.2014 21:17:15
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică Decebal Biserica Romano-Catolica 1 18.08.2012 14:36:50
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17
Imperiul Romano-Bulgar sovidiu Generalitati 3 13.12.2006 15:14:03