![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu mai știu dacă pe topicul cu pricina le-am spus și eu așa. Cred că doar le-am făcut niște urări, așa cum i-am făcut și surorii mele care, fiind în Spania, ține Paștele în același timp cu catolicii.
Însă asta nu înseamnă decât mărturisirea împreună a adevărului, nu și a neadevărurilor. Eu îi spun de înviere „Hristos a înviat!” și unui prieten musulman. Care îmi răspunde „Adevărat a înviat!”. O fi greșit? |
|
||||
|
||||
![]()
Nu știu dacă-i greșit. Tot ce pot să-ți spun, apropos de salutul creștin adresat unui musulman: anul acesta am fost la părinți de Paște și am chemat un taxi. În Brăila mai sunt și turci. Eh, s-a nimerit să fie turc șoferul. Eu, din obișnuință și cu bucurie-n glas spun: "Hristos a Înviat!". Văleu! Mai că nu m-a omorât cu privirea. N-a răspuns nimic, dar s-a înroșit și spun, dacă avea săgeți în priviri, acum eu nu mai scriam aici.
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Însă taximetristul tău cred că nu-și cunoștea prea bine credința, pentru că musulmanii nu neagă învierea lui Hristos. Doar că nu cred că este Dumnezeu. Cel puțin așa mi-a spus prietenul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ei bine, eu iti spun, daca ai un prieten si vrei sa pastrezi prietenia, nu trebuie sa te atingi de diferentele de credinta.
|
|||
|
|||
![]()
Depinde de situație. Dacă aș avea un prieten care mi-ar împărtăși stilul de gândire, bucuria de a mă mira de taina gândirii sale unice (pentru a face apel la ideile domnului profesor Cezar, exprimate chiar aici, pe topic), chiar dacă am avea convingeri total diferite, inclusiv divergențele teologice și/ sau filosofice dintre noi ne-ar putea suda și mai mult relația. :)
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt criminali care au facut atrocitati unice in istorie..sau ma rog. Aproximativ. Nici in erezie nu poti fi absolut original. Sa lasam genul asta de poezie si sa revenim la valorile moralei crestine. Citat:
Sa stii ca nu e ca in filme.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar raționalismul nu înțelege limba poeziei, pe care o confundă cu manelele și versificările. Poezia e duh gingaș, dincolo de grosolăniile limitative și zdrobitoare ale minții trufașe. Relativismul dogmatic, numit așa de antiecumeniști, este după mintea mea astfel: a) fie expresia refuzului unui om care a cunoscut BIserica și pe Hristos de a purta jugul Celui Blând și Smerit cu inima; b) fie expresia unui început de drum în Biserică, omul nefiind încă lămurit ce e cu el și cu Dumnezeu. Dar chiar și între oameni cu credință tare și bine roditoare, apar deseori interpretări subiective, accente diferite, coloraturi aparte care fac ca Părintele Stăniloae, de pildă, să nu fie Părintele Galeriu sau Părintele Bartolomeu Anania etc. Oameni diferiți aleargă la duhovnici diferiți, printre altele și datorită unor nuanțe care îi diferențiază și pe unii (duhovnicii) și pe alții (credincioșii) între ei. Chiar și aici pe forum, să zicem că eu mă simt foarte apropiat în gândire și trăire ortodoxă de N.Priceputu și MariS_, precum și de Pelerinul și de sora Nutucutu. Avem puncte comune, e indiscutabil, însă nu suntem nici pe departe identici, în nici o privință. Iar dacă nu suntem identici, ar trebui să scot securea la ei și să le cer să fie ca mine în credință? Ce, nu-i îndeajuns că suntem iubitori unii cu alții, măcar că suntem respectuoși și iertători reciproc? Și că ne completăm opiniile, uneori purtînd mici polemici cu gândul că suntem pe Cale, încă, iar nu depozitari deja ai Adevărului? Valorile moralei creștine, de care pomenești, sunt bine și clar formulate. Le știu și copilașii, nu-i problemă, că bunicuțele nu încetează să le turuie, zi și noapte. Dar egoismul, disprețul, răutatea, îngâmfarea, brutalitatea și stângăciile în dialog, ș.a.m.d. fac ca aceste valori să rămână agățate pe un colț de cer, departe foarte de evenimentele dintre noi. Să punem deci valorile moralei creștine mai între noi, mai la sol. Și să continuăm exercițiile de dialog ale acceptării alterității, cu iubire, cu gândul și râvna de a deprinde cât de cât iubirea, pentru început. Așa e poezia asta numită viață de om creștin. Dacă nu mă înșel, ea se sprijină tare inclusiv pe dogmatică. Ia cercetează nițel, și vei vedea chiar în dogmatică temeiul poeziei vieții creștinilor. Last edited by cezar_ioan; 10.07.2013 at 14:06:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce înțelegeți dvs prin conceptul de "unicitate", în contextul discuției despre unicitatea fiecărei persoane umane și despre modul unic în care fiecare dintre noi trăiește relația cu Același Dumnezeu? Vă întreb pentru că este posibil ca, prin aceleași cuvânt, să înțelegem lucruri didferite și aceasta să fie cauza polemicii... :) "Nu ai avut niciodata o relatie divergenta, nu-i asa?" O, ba da! Inclusiv cu o doamnă profesoară de Filosofie de care sunt foarte atașată de mulți ani și care, de câte ori ne revedem, îmi pune întrebări și mă contrazice pe teme filosofice și, mai ales, teologice. O contrazic și eu, vă puteți imagina, fiindcă așa îmi e stilul. :) Și dumneaei îi place să polemizeze, ca și mie, așa că aceste opinii diferite dintre noi nu constituie nicidecum un obstacol în calea dialogului, ci din potrivă. :) Dezbateri și polemici am avut și cu alte persoane mai mult sau mai puțin apropiate, dar mereu pe un ton cuviincios și într-un mod constructiv. Să vedeți ce discuții am cu un vechi prieten de familie mult mai mare ca vârstă decât mine (are peste 40 de ani), care este ateu. Și amândurora ne place mult să discutăm. Uneori (n-o spun ca să mă laud, ci doar pentru a vă arăta că nu vorbesc din filme, așa cum ați presupus, ci din proprie experiență) am reușit să-l conving de anumite aspecte legate de credința noastră. I-am mărturisit sincer, din toată inima, ce cred despre Hristos, ce loc ocupă El în viața mea, i-am vorbit inclusiv despre anumite noțiuni teologice pe care le-am studiat la facultate (îi place mult să afle lucruri noi și este o persoană bine informată) și și-a exprimat acordul în anumite privințe. În altele, aem convingeri radical diferite, dar ne înțelegem unul pe celălalt, chiar dacă suntem doar parțial de acord.
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 10.07.2013 at 21:22:23. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai face-o?Nu cred. Aveam si eu niste prieteni evrei,in Arizona,si mereu uitam ca ei nu sarbatoresc Craciunul,ma adresam cu un zambet mare"Merry Christmas!"si-i mai si intrebam ce planuri au de sarbatori. Acum,daca ii cunosti,e altceva,oamenii mai flancheaza,zambesc stramb,dar te tolereaza si chiar iti ureaza ceva in ton cu sarbatoarea ta. De la straini sa ai o asemenea acceptare mai greu. Data viitoare daca intalnesti un sofer indian sa nu-l inviti la un gratar :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Totuși locuiesc într-o țară majoritar ortodoxă (măcar după botez), nu în turnul Babel numit IuEsEi.
Salutând cu "Hristos a Înviat!" nu fac decât să-mi mărturisesc credința și sincer să fiu, prea puțin mă interesează că s-ar uita cineva urât la mine. Alt Adevăr nu există: Hristos a Înviat! Nu-l acceptă cineva, să fie sănătos!