![]()  | 
	   ![]()  | 

| 
 | 

| 
	|||||||
![]()  | 

| 
		 | 
	Thread Tools | Moduri de afișare | 
| 
	 | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

Dar de multe ori problema se dezbate in termeni mult mai ..concreti ca de ex. unde este Biserica. Romano-Catolicul zice "la noi este, voi sunteti cei iliciti". Noi, spun unii, din dragoste, ar trebui sa le dam dreptate. Citat: 

Pentru ca in ultima instanta, nu poti evita asta, mai ales daca vorbesti de crestinism. Poate intr-un context oriental, ar fi fost altceva. Aveti afinitati cumva? 

Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 08.07.2013 at 13:41:06.  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

Eu n-aș putea, de exemplu, să mă împărtășesc la catolici, din aceleași motive din care niciun ortodox nu poate: lipsa unității de credință; nu putem mărturisi la fel, nu pot rosti Filioque pentru că nu cred. Însă pot să le recunosc și lor o împărtășire din lumina lui Dumnezeu atunci când ei mărturisesc și făptuiesc ceea ce Hristos ne învață pe toți. Citat: 

Însă nu mă simt în stare să abordez problema mântuirii sau a ceea ce înseamnă în afara și înăuntrul Bisericii. Poate este mai bine să rămână o taină, așa cum multe ne-a dat Dumnezeu să le cunoaștem în taină, nu cu precizie. Pot să spun doar că nu cred în mântuire fără credința în Hristos și fără o viață în El, pe care o primim și o cunoaștem în Biserică. Însă nu pot să garantez că Duhul Sfânt preface numai cinstitele daruri de pe altarele ortodoxe și că pe ale catolicilor nu vine. Nu cred că este o problemă de competență omenească. Citat: 

Tot ce se poate, dacă a-i privi pe toți ca frați înseamnă asta. P.S. Am mai spus-o: Problema unei mântuiri atât de limitate cum ar fi dacă numai ortodocșii s-ar mântui, și din ei numai cei „adevărați”, practicanți, numai cei care se luptă cu păcatele și care au o viață îmbunătățită s-ar mântui, e întristătoare și neconformă cu dragostea și cu jertfa lui Hristos. Pentru câți a murit El? Mă tem că tocmai viziunea asta de Biserică-sistem a făcut ca cei mai mulți să considere că este suficient să fii botezat ortodox, pentru a fi în Corabia mântuitoare. Totuși, știm foarte bine că nu este de ajuns. Last edited by N.Priceputu; 08.07.2013 at 14:30:11.  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Și totuși, că din păcate mi-am adus aminte de topicul deschis tot de Laura, s-au repezit dreptcredincioșii să-i salute pe catolici cu "Hristos a Înviat" în 31.03.2013. 

Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat! "Trebuie sa mori înainte de a muri Pentru a nu muri atunci când mori"  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Nu mai știu dacă pe topicul cu pricina le-am spus și eu așa. Cred că  doar le-am făcut niște urări, așa cum i-am făcut și surorii mele care,  fiind în Spania, ține Paștele în același timp cu catolicii. 

Însă asta nu înseamnă decât mărturisirea împreună a adevărului, nu și a neadevărurilor. Eu îi spun de înviere „Hristos a înviat!” și unui prieten musulman. Care îmi răspunde „Adevărat a înviat!”. O fi greșit?  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Nu știu dacă-i greșit. Tot ce pot să-ți spun, apropos de salutul creștin adresat unui musulman: anul acesta am fost la părinți de Paște și am chemat un taxi. În Brăila mai sunt și turci. Eh, s-a nimerit să fie turc șoferul. Eu, din obișnuință și cu bucurie-n glas spun: "Hristos a Înviat!". Văleu! Mai că nu m-a omorât cu privirea. N-a răspuns nimic, dar s-a înroșit și spun, dacă avea săgeți în priviri, acum eu nu mai scriam aici. 

Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat! "Trebuie sa mori înainte de a muri Pentru a nu muri atunci când mori"  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

Însă taximetristul tău cred că nu-și cunoștea prea bine credința, pentru că musulmanii nu neagă învierea lui Hristos. Doar că nu cred că este Dumnezeu. Cel puțin așa mi-a spus prietenul.  | 
| 

| 
|||

| 
|||
| 

Citat: 

Ei bine, eu iti spun, daca ai un prieten si vrei sa pastrezi prietenia, nu trebuie sa te atingi de diferentele de credinta. 

Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Citat: 

Ai face-o?Nu cred. Aveam si eu niste prieteni evrei,in Arizona,si mereu uitam ca ei nu sarbatoresc Craciunul,ma adresam cu un zambet mare"Merry Christmas!"si-i mai si intrebam ce planuri au de sarbatori. Acum,daca ii cunosti,e altceva,oamenii mai flancheaza,zambesc stramb,dar te tolereaza si chiar iti ureaza ceva in ton cu sarbatoarea ta. De la straini sa ai o asemenea acceptare mai greu. Data viitoare daca intalnesti un sofer indian sa nu-l inviti la un gratar :) 

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.  | 
| 

| 
||||

| 
||||
| 

Totuși locuiesc într-o țară majoritar ortodoxă (măcar după botez), nu în turnul Babel numit IuEsEi. 

Salutând cu "Hristos a Înviat!" nu fac decât să-mi mărturisesc credința și sincer să fiu, prea puțin mă interesează că s-ar uita cineva urât la mine. Alt Adevăr nu există: Hristos a Înviat! Nu-l acceptă cineva, să fie sănătos! 

| 

| 
||||

| 
||||
| 

Citat: 

Cert e că pe 5.5.2013 nici măcar supărăciosul doctor din Franța (care, teoretic, fiind greco-catolic are Sfintele Paști ca noi) n-a urat ceva ortodocșilor de pe forum. Asta apropos de mărturisirea împreună a Adevărului. Eu i-aș aștepta pe ei să mărturisească Adevărul cu noi, nu m-aș înghesui eu să-L mărturisesc cu ei. 

| 
 |