![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Teofil Pîrîian a susținut asta într-o conferință, anume să nu confundăm greșelile cu păcatele, explicînd versetul (nu-l mai caut) că putem duce o viață creștinească fără de păcat - măcar și pentru o vreme, completez eu. Totuși da, sînt păcate ascunse care ne scapă, conștiința nefiind încă suficient de atentă și capabilă de a le surprinde, fiind foarte subtile ca să zic așa. Dar, în timp, Dumnezeu ne ajută să discernem cu mai mult succes binele de rău, identificînd mizeria care a rămas în urma eliminării gunoaielor mai mari din casa sufletului nostru. După ce dobîndim ceva experiență duhovnicească, nu mă refer nicidecum la vreun grad de sfințenie, ci la simplul fapt-de-a-fi-creștin-ortodox-practicant, putem îndrăzni să ne împărtăși mai des, poate și săptămînal pentru o anumită perioadă, funcție de introspecția ”sinceră și obiectivă” care trebuie făcută înainte. Păcatele mici, cotidiene, sînt în mod sigur iertate dacă rugăciunile zilnice se fac cu suficientă credință și speranță că Domnul le iartă ”iară și iară”, deci cam ăsta ar fi avantajul de a gîndi astfel. Pentru păcatele mai mari există taina Spovedaniei - care nu trebuie neglijată în caz de nevoie. Deci să ne judecăm sincer pe noi înșine ca și cum ar fi vorba despre altcineva, nu de noi, și să tragem linie. Dacă ”pîrîșul” ne confirmă că sîntem pe linia de plutire, e bine - dar nu destul de bine, pentru că ni se cere mult mai mult, ni se cere asemănarea cu Hristos. Dacă am pierdut mîntuirea pe moment, fuga la duhovnic pentru a reseta infracțiunile pe care Domnul nu la mai trece cu vederea prin simpla rugăciune particulară. Cam așa zic eu, cam asta am dedus din ce am citit și ascultat. Sper să nu se înțeleagă faptul că îndemn la o trăire căldicică a creștinismului, nu! Există pericolul acesta și sînt conștient de el, dar cu ajutorul Duhului Sfînt nu vom cădea în ispita ”de-a dreapta”, parcă așa i se spune. Scuze pentru exprimarea inginerească și forțată și a gîndurilor, nu am fost niciodată bun la compuneri...