Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #18  
Vechi 14.08.2013, 21:30:56
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Spre exemplu, să luăm dogma Sfintei Treimi. De ce nu a existat în original nici un text, atît în NT cît și în VT care să ne spună clar, concis, corect și complet despre Cele trei Persoane ale Lui Dumnezeu?
Cum așa? De unde o asemenea presupunere?

Până va răspunde Decebal, te rog îngăduie răspunsul meu, pe care încerc să-l formulez nu atât ca să-ți aduc lămurire (nu mi-ai cerut și nici nu cred că aș fi în stare de asemenea performanță), frate Ionuț, cât din nevoia de a-mi ordona mie însumi înțelesurile. Altminteri, de nu-mi pot răspunde mie mai întâi la astfel de întrebări, sunt inutile miile de cărți și de articole pe care le citim, nu folosesc deloc sufletului, minții înțelegătoare.

În Vechiul Testament, dogma Sfintei Treimi este descoperită (revelată) treptat și nedeplin, prin prooroci și alți oameni drepți ai lui Dumnezeu.
Câteva repere:
a) Fc 1,1: pluralul numelui lui Dumnezeu, Elohim;
b) Fc 3,22 și Fc 11,7 - pluralitatea de Persoane în Dumnezeu Unul ca Ființă;
c) Fc 18, 1,13 - teofania de la stejarul Mamvri, de care are parte Patriarhul Avraam;
d) Is 7,14, Is 61,1, Is 6,3 - unde Isaia arată descoperirea făcută lui de Treimea Persoanelor dumnezeiești;
e) Num 6,24-26 - binecuvântarea levitică, asemănătoare binecuvântării apostolice (2Co 13, 13).
Sfinții Părinți explică această descoperire nu întru totul clară și deplină a Tainei Sfintei Treimi prin referire la înclinația evreilor de atunci (ale căror limite, iată, Dumnezeu le respectă) spre politeism și prin faptul că, asemenea poporului nostru numit insulă într-un ocean slav, erau și ei o insulă într-un ocean de păgâni. În această situație, spun Părinții, evreii s-ar fi abătut cu ușurință de la monoteism, căzînd în politeism.
Din pricina acestei situații sociale și religioase concrete a poporului ales, în VT găsim și o altă caracteristică: accentuarea mai degrabă a unității lui Dumnezeu, în timp ce trinitatea Persoanelor apare mai șters, mai puțin subliniată.

În Noul Testament adevărul Sfintei Treimi se descoperă clar și deplin, atât de deplin cât, conform dumnezeieștii socotințe (ne asigură Părinții) este necesar pentru mânturie și desăvârșire.

Dau numai câteva trimiteri la text:
Mt 28, 19
2 Co 13, 13
Mt 11,27
In 1, 1-14; In 6, 16
1 Co 2, 10; 1 Co 12,11

Tocmai însă din pricina tendinței scormonitoare a minții omenești mereu îndoielnice, cum în primele secole au și apărut rătăcirile și apoi chiar ereziile antitrinitare, Biserica a alcătuit încă din timpul Apostolilor scurte mărturisiri de credință în care era cuprinsă dogma Sfintei treimi, mărturisiri care se rosteau la Botez.
Sfânta Treime era mărturisită încă de pe atunci în cult, prin doxologia mică ("Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh!"), prin cântarea "Lumină lină", în mărturisirile martirilor (vezi mărturia primului mucenic, Ștefan - Fapt. 7,56) aflați în pragul morții etc.
Pentru a fixa în scris această învățătură, bogat mărturisită în Biserica primară dar amenințată de ereziile antitrinitare, Părinții apostolici, apologeții și Sfinții Părinți fixează învățătura de credință în Sinoadele I și II ecumenice.

A urmat o întreagă perioadă de clarificări ale sensului termenilor (ființă, persoană etc.) deoarece, se pare, mintea omenească tinde mereu să se încurce în cuvinte și interpretări.

În concluzie, atât în VT cât mai ales în NT este prezentă învățătura despre Sfânta Treime, dezvoltările Bisericii fiind necesare doar pentru că oamenii au unele limite în ceea ce privește primirea învățăturii, deși aceasta a fost formulată dintru începuturi.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare