![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sophia, nu stiu de ce te indignezi asa. Am impresia ca oricine, orice ti-ar zice, tot nelamurita ramai. Nici eu nu inteleg multe, dar nu ma impacientez chiar asa pe cei care incearca sa-mi explice. Ok, eu nu te-am lamurit, poate te ajuta altcineva. In prima mea interventie, ti-am dat un link cu particularitatile specifice ajunului Bobotezei cand se intampla sa fie duminica. Mai citeste o data, sau de doua ori, si vei vedea ca ceea ce ti se pare tie derutant si neunitar e doar o exceptie fiindca anul acesta cade duminica. In rest, nu stiu unde e deruta. Cat despre vinerea de dinaintea Bobotezei de anul acesta cu totul special, eu ti-am zis ceea ce a zis la biserica un parinte expert in Liturgica si tipic bisericesc. Aceeasi opinie era si pe linkul pe care ti l-am dat. Acelasi lucru scrie si aici pe site: zi de post dar si dezlegare la lapte, branza, oua. Cum vine asta? Ori e post, ori e dezlegare? Si ti-am zis ceea ce am aflat si eu de la altii si am acceptat fara alte comentarii. Adica, nu se mananca nimic pana la ceasul al IX-lea (ora 15), dupa care, e dezlegare la lapte, branza, oua. Reciteste linkul. Expertul in liturgica care a scris articolul acela, sigur a citit mai mult pe tema asta si nu a scos asta din burta. Daca vrei, primesti, daca nu, nu. Daca in episcopia de care apartine biserica ta, se practica altfel, si ai neclaritati, te duci acolo si intrebi ce si cum. In legatura cu impartasirea in ziua de anul nou, din cate stiu eu, si din cat se specifica in calendar, din 25 decembrie pana in 4 ianuarie, e harti, adica dezlegare la de toate (cu exceptia vinerii de dinaintea ajunului Bobotezei cand acesta cade duminica, vinere, in care se ajuneaza pana la ora 15), prin urmare, cine se impartaseste de la Craciun pana in 4 ianuarie, primeste dezlegare sa manance orice in ziua in care s-a impartasit (cu buna cuviinta si fara lacomie, evident). Cat despre ce zice Pr. Cleopa, cred ca se refera la cei care se impartasesc mai rar si nicidecum dupa noaptea de revelion. Dar parca tu nu prea il consideri pe Pr. Cleopa de referinta. De altfel, am si precizat, duhovnicul e cel care stabileste in functie de bolile sufletesti ale fiecaruia, care, cata nevoie are de post, mai aspru sau mai putin aspru, in functie de patimile care ne stapanesc. Daca tie ti-a spus preotul sa nu te impartasesti de 1 ianuarie decat daca mananci de post de revelion, sau daca faci asta de la tine citire, atunci, habar n-am ce sa-ti zic. In rest, iti doresc un an nou linistit si aducator de limpezimi! |
|
|