Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2014, 15:47:57
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Mai delia31, eu cred ca vorbim toti aici in limba romana.
Tu intelegi ca la noi in calendar scrie "harti" astazi?
Intelegi cuvantul asta? Harti! Nici o alta explicatie in plus.
Aici pe site scrie: zi de post si dezlegare la branza, oua si nu stiu ce.
Unde scrie de post negru pana la ora? Unde scrie "negru"?

Eu am impresia ca noi intelegem altceva cand vorbim de cuvantul post. Eu inteleg cu mancare de post, tu intelegi
post negru. Este asa?

Astea sunt doua lucruri diferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Doua calendare diferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In rest nu mai comentez. Tu vorbesti despre altceva.
Am pus canonul acela a nu stiu cata oara si am bolduit cuvantul "post". Nu scrie ca este post negru!!!!! Indiferent daca tie ti se pare absurd sau nu.

Si da, daca unii sunt vegani, este alta poveste. Eu nu discut aici de preferintele culinare ale unora ci despre postul alimentar.

Nu stiu ce sunt alea caslegi. De ce ma omori cu ele?

Si exact asta spuneam si eu:
In perioadele de post de mai multe zile, da, se tine post sambata si duminica. Dar atentie, cu anumite dezlegari!!!!

Da, stiu ca mai exista cateva zile din an cu post de o zi. Inseamna ca si alea daca pica sambata sau duminica se tine post. Aici nu stiam eu exact.

Dar in rest, in perioadele celelalte eu stiu ca nu se tine post sambata si duminica. Si totusi se tine!!!!
Pentru ca lumea tine postul ca sa se impartaseasca. Si atunci se tine si sambata si duminica. Chiar negru, pentru ca pana la pranz cand primesti impartasania nu ai voie sa iei nimic in gura. Dupa aceea, iar sunt impartite parerile: unii spun sa mananci de post dupa impartasanie, altii spun sa mananci de dulce.
La fel in ziua de Craciun, de ex. sau alte sarbatori, cand te duci la liturghie si te impartasesti.

Multi sustin impartasitul des si atunci automat trebuie sa postesti tot timpul.

In fine, ceea ce spuneam eu era doar ca as fi preferat niste reguli unitare.
E totul mult prea complicat, calendare diferite, pareri diferite. Fiecare preot zice altfel.
Ba ca nu se tine post duminica, ba ca se tine post ca te impartasesti. Alea 12 ore si mai mult se cheama totusi post, chiar negru. Pentru mine cel putin.
Nu stiu de ce spui tu ca mancarea de dulce este compatibila cu impartasitul. Nu este. Ah, doar ca poti manca, dupa unele teorii, de dulce dupa ce te-ai impartasit.
Parintele Cleopa cere 3 zile de post si dupa impartasit. Ia sa te uiti.

Inca ceva: eu vad lume care se impartaseste la sarbatori si in fiecare duminica. De ex. pe 1 ianuarie.
Ei nu stiu cum fac ei. Mananca de revelion ceva sau nu (de dulce). Eu una n-as putea asa. Ori mananc de dulce de revelion, dar atunci nu ma impartasesc, ori tin post si ma impartasesc.

Este treaba lor ce fac. Vroiam doar sa spun ca sunt oameni si oameni. Fiecare face cum crede.

Last edited by sophia; 03.01.2014 at 15:57:21.
Reply With Quote