![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Moshule, sunt de acord cu tot ce spui. Chiar cu totul de acord.
Poate s-a înțeles că pledez pentru dilema dogmă versus rugăciune personală? Exclus! Acesta e un fals raport de opoziție. E tocmai raportul în care pică adeseori Iustin și iată acum cade și Sophia. Ei îi tot dau cu sinceritatea, cu iubirea, cu suflețelul etc. Și se arată intrigați de dogme. Adică, pe scurt, ce caută dogmele în rugăciune? Ca și cum dogmele/adevărul de credință ar exclude iubirea, sufletul, viața! Păi cum așa, oameni buni? Te pomenești că dogma-i taman dracu... Or, eu încercam să arăt că: nu așa se pune problema! Nu alegem între învățătura de credință SAU rugăciunea personală. Între dogme Sau iubire. Între adevăr SAU dragoste. Ci alegem învățătură ȘI rugăciune intim împletite, dogmă ȘI iubire convive, adevăr ȘI dragoste, care se îngemănează în același cântec precum cuvintele cu linia melodică, precum acordurile în armonii simfonice... De unde atâta contrarietate în noi? De unde atâta opoziție și fragmentare? De unde conflict așa adînc între rațiune și simțământ? Între adevărul revelat și starea mea de om... Sunt tare mirat. Și mâhnit. În realitate, eu cred așa cum dealtfel am și afirmat, că nu putem avea o viață de credință creștină, nici rugăciuni creștine, dacă sutem străini de adevărul de credință, adică de dogme. Ce creștin să fii dacă habar nu ai sau negi că Dumnezeu e Unul în Sfânta Treime? - de exemplu. Cum ar fi asta să mă rog sincer, plin de iubire și smerit cam așa: eu nenorocitul, umilul și gunoiul, te rog doamne cum oi fi și cine vei fi fiind tu să mă ajuți în necazul meu cutare și cutare că tu ești bun și ai putere dată de munți și de văi și ești una cu pământul și cu cerul și marginea ta e universul și ești plăsmuit din visarea gândului pur etc. Păi nu e plăsmuire delirantă? Deci, vrem nu vrem, trebuie să alegem: ori învățăm să trăim, să iubim și să ne rugăm în cadrele trasate de Biserică prin reperele absolut necesare și revelate care sunt dogmele, ori ieșim din limitele adevărului de credință și, lipsiți de orice conștiință dogmatică, ne rugăm ca leii, ca vaca, precum struțul, ori așa cum ne suflă duhul ultimului drog consumat sau cum ne inspiră... nu știu cine. A treia cale nu văd să fie. Dacă ne voim creștini. P.S. Cât despre rugăciunea Duhului în noi și alte lucruri pentru "avansați", nu știu ce să spun, decât că așa am citit și eu, Moshule. Doamne ajută! Last edited by Ioan_Cezar; 16.09.2014 at 01:20:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu de exemplu , nu am nimic impotriva dogmelor ,asa cum ai inteles Cezar . Cel mult am unele nelamuriri . Hai sa zicem si neputinte in a le respecta . Dar nu le contrazic , cred in ele, le respect,si ii respect si pe cei care pot sa le urmeze. Adica nu le contrazic,nu am convingeri anti-dogma, ci doar recunosc ca nu le inteleg modul in care sunt utilizate , si cer ajutor pentru a intelege si a accepta acest mod. Iar iubirea de care vorbesti ca abuzam,aceea da, o vad peste tot in jur ,si mai cu seama in cuvantul lui Hristos. Daca nu o vad inca in dogma,e vina mea, si nu vreau ca nimeni sa se ia dupa mine .Dar constat ca e o boala generala , si multa lume ar avea nevoie de un doctor pentru suflet . Iar voi,care pretindeti ca a-ti inteles si urmati dogmele,care nu va impiedicati de faptul ca ele par uneori a exclude oameni inclusiv prin greutatea lor , care le practicati cu drag , de ce nu practicati in primul rand iubirea, ca sa explicati mai bine si mai pe intelesul celor ce nu inteleg ? Spui ca dogma e moarta fara practica. Dar si iubirea e moarta fara practica . Pentru mine prioritatea este sa fii intai om cu cei din jurul tau , si apoi sa incerci sa aduci dogmele intre oameni. Daca voi aveti cunostinta si practica ,si in sensul asta ma bucur ca ne am intalnit,de ce nu accepti ca poate in ceea ce priveste dragostea gresesti , nu prin cine stie ce chestiuni abstracte , ci pentru ca multa cunostinta te face sa nu mai fii suficient de atent la cei din jur, sa incerci mereu sa fii professor, dar fara a ii arata suficienta compasiune si intelegere celuilalt pentru starea reala a lui. Iubirea de care tot vorbesc nu e din carti ,e aici ,real,intre noi ,cea care ne poate ajuta doar impreuna sa ne apropiem de Dumnezeu . Nici noi fara voi nu putem,dar nici voi daca nu aveti grija de noi si nu va puneti la nivelul nostru,nu puteti merge de unii singuri inainte . Toata porunca in aceasta se sintetizeaza : sa ii faci aproapelui ce ti-ar place sa ti se faca. Vrei mila de la Dumnezeu pentru a iti depasi starile, ai si tu mila de acestia care au nevoie de cunostintele tale mai avansate ,dar si de intelegerea starii lor reale,in raspunsurile tale. Au nevoie ca tu sa te pui in locul lor , sa ii intelegi pe fiecare, si asa vor spori in har si raspunsurile tale,si insusi tu vei gasi raspunsuri la framantari tale proprii Iarta ma daca am indraznit prea mult, asa cum te simti dator sa ne ajuti,ma simt si eu dator sa te ajut |
|