![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
- Afirm împreună cu tine și cu Biserica adevărul de credință că în Iisus Hristos nu există altă persoană decât cea a Fiului lui Dumnezeu. - Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat ȘI om adevărat, Dumnezeu-Om cu două firi, dumnezeiască și omenească, unite într-o singură persoană. Această persoană este Logosul, Dumnezeu-Cuvântul, Fiul lui Dumnezeu. Prin întrupare, Fiul sau Cuvântul lui Dumnezeu a luat în Persoana Sa întreaga fire sau natură omenească. - Comunicarea dintre cele două firi ale Mântuitorului se face prin mijlocirea Persoanei, unică purtătoare a celor două firi. - Unica închinare care I se cuvine lui Iisus Hristos se bazează pe unitatea de persoană din Dumnezeu-Omul. În ipostasul lui Dumnezeu Cuvântul se găsesc unite ambele firi. Acum, ca să revin la obiecția mea: Dacă există vreo deosebire, înțeleg că aceasta începe în momentul zămislirii și constă în luarea firii omenești în Persoana Logosului. Eu văd în continuare o diferență între Logos cu fire unică, dumnezeiască, la nașterea din Tatăl, și Iisus Hristos Care Este Logosul cu două firi, dumnezeiască și omenească. Nu fac deosebire referitor la Persoană, Care este Una - a Logosului. Iar nașterea din vecie a Fiului din Tatăl, iarăși o disting de nașterea din Fecioară, în timp, a Domnului. Sunt evenimente diferite și cred că au însemnătatea lor. Dar Persoana rămâne Aceeași - Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul, Logosul. În acest sens am spus că trebuie afirmată o deosebire, iar nu în altul. Oare persist în eroare? Vă rog să mă ajutați să înțeleg, dacă mă mențin în confuzie! Încă o dată îmi cer iertare pentru neglijență și îți mulțumesc, Iustin, pentru modul cum ai răspuns la problemă. Le mulțumesc și celorlalți forumiști (Mena, Sophia, Theo, Cătălin, MoshNeagu) deoarece, fără intervențiile voastre aș fi putut, poate, să nu remarc pericolul cugetării și formulării mele lipsite de claritate și fermitate și, astfel, să cad sau chiar să persist (încă mă gândesc la posibilitatea asta) în adevărată înșelare. În mod special mulțumesc lui Mihai deoarece mi-a pus în față textul sinodal și deoarece a indicat și erezia spre care mă îndreptasem (dar în care, totuși, încă nu căzusem cu totul). M-ai scos din mare (potențială, sau, fie și parțială) eroare/înșelare, frate! Îți mulțumesc și te rog să-mi ierți nebunia! Iar de persistă, te rog să mi-o spui cu toată fermitatea, punînd ca un bun doctor al fratelui de credință, degetul pe rană. Last edited by Ioan_Cezar; 18.10.2014 at 01:29:02. |
|